Başarısız Descemet membran endotelyal keratoplasti (DMEK) cerrahisi geçiren olgularda penetran keratoplasti (PK) cerrahisi
Outcomes of penetrating keratoplasty following failed Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK)
  1. Tez No: 983419
  2. Yazar: BAŞAK ERSARI KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK TANYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Descemet membran endotelyal keratoplasti, penetran keratoplasti, tekrarlayan keratoplasti, greft sağkalımı, komplikasyonlar, Descemet membrane endothelial keratoplasty, penetrating keratoplasty, repeat keratoplasty, graft survival, complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, başarısız Descemet membranı endotel keratoplastisi (DMEK) sonrası penetran keratoplasti (PK) uygulanan olgular ile primer PK yapılan hastalarda greft sağkalımı, komplikasyon profili ve görsel sonuçların karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, başarısız DMEK cerrahisi sonrası PK yapılan hastalar (Grup 1) ile primer PK yapılan hastalar (Grup 2) dahil edildi. Grupların cerrahi öncesi ve sonrasında 1., 3., 6., ve 12. aydaki muayenelerinde en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), santral kornea kalınlığı (SKK), endotel hücre yoğunluğu (EHY), refraktif sferik ekivalan değeri (SE), gelişen komplikasyonlar ve greft sağkalım oranları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya, 27'si daha önce başarısız DMEK cerrahisi geçirmiş ve PK uygulanmış (Grup 1), 26'sı primer PK uygulanan (Grup 2) toplam 53 hasta dahil edildi. 12. ayda Grup 1'de EİDGK değeri 0,51 ± 0,43, Grup 2'de ise 0,19 ± 0,26 logMAR olarak ölçüldü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0,05). Postoperatif dönemde her iki grupta da EİDGK anlamlı artış gözlendi; ancak postoperatif 12. ayda, Grup 2'de elde edilen ortalama EİDGK değeri (0,19 ± 0,26 logMAR), Grup 1'in ortalama değerine (0,51 ± 0,43 logMAR) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p < 0,05). SE değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. SKK, postoperatif 12. ayda Grup 1'de 652,1 ± 132,8 μm, Grup 2'de ise 572,3 ± 59,2 μm olarak ölçüldü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,007). Tüm takiplerde benzer şekilde Grup 1'de SKK değerleri anlamlı düzeyde daha yüksekti (p < 0,05). 12. ayda Grup 2'nin ortalama EHY değeri (1394,6 ± 372 hücre/mm²), Grup 1'in ortalama EHY değerine (1119,0 ± 398 hücre/mm²) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p = 0,030). Grup 1'de, DMEK cerrahisi sonrası en sık görülen komplikasyon rebubbling olup % 55,6 hastada bu müdahaleye ihtiyaç duyulmuştu. Grup 1'de DMEK cerrahisi sonrası 16 hastada (% 59,3) primer greft yetmezliği, 7 hastada (% 25,9) greft reddi, 1 hastada (% 3,7) keratit ve 3 hastada (% 11,1) keratite bağlı greft yetmezliği izlendi. Grup 1'de (DMEK-PK) PK sonrası sütür problemleri (% 14,8), glokom (% 14,8) ve keratit (% 7,4) görüldü. Bazı olgularda komplikasyonlar birlikte görüldü; glokomla birlikte keratit (% 7,4), sütür problemlerine sekonder keratit (% 7,4) ve sütür problemlerine bağlı keratit sonrası endoftalmi (% 3,7) görüldü. Grup 2'de (PK) komplikasyon oranları belirgin şekilde daha düşüktü; glokom (% 15,4), sütür problemi (% 3,8) ve keratit (% 3,8) saptandı. Grup 1'de komplikasyon gözlenen hasta oranı % 55,6 iken, bu oran Grup 2'de % 23,1 olarak kaydedildi. Sonuç: Başarısız DMEK sonrası uygulanan PK, primer PK'ye kıyasla daha düşük greft sağkalımı, daha yüksek komplikasyon oranı ve sınırlı görsel kazanımla ilişkilidir. Bu hastalarda sütür problemleri, keratit ve glokom daha sık görülmekte, bu da yakın postoperatif izlem ve dikkatli komplikasyon yönetimini gerektirmektedir. Bulgular, başarısız cerrahi öyküsünün greft başarısını etkileyebilecek önemli bir risk faktörü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare graft survival, complication profiles, and visual outcomes between patients who underwent penetrating keratoplasty (PK) following failed Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK) and those who underwent primary PK. Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent PK after failed DMEK (Group 1) and patients who underwent primary PK (Group 2). Best-corrected visual acuity (BCVA), central corneal thickness (CCT), endothelial cell density (ECD), refractive spherical equivalent (SE), postoperative complications, and graft survival rates were recorded at preoperative and postoperative 1st, 3rd, 6th, and 12th months. Results: A total of 53 patients were included: 27 in Group 1 and 26 in Group 2. At the 12-month follow-up, the mean BCVA was 0,51 ± 0,43 logMAR in Group 1 and 0,19 ± 0,26 logMAR in Group 2, with a statistically significant difference (p < 0,05). Although both groups showed significant improvement in BCVA postoperatively, Group 2 had significantly better visual outcomes at 12 months (p < 0,05). There was no significant difference in SE values between groups. At 12 months, CCT was significantly higher in Group 1 (652,1 ± 132,8 μm) compared to Group 2 (572,3 ± 59,2 μm) (p = 0,007), and this difference persisted throughout follow-up (p < 0,05). The mean ECD at 12 months was significantly higher in Group 2 (1394,6 ± 372 cells/mm²) than in Group 1 (1119,0 ± 398 cells/mm²) (p = 0.030). In Group 1, the most common complication after DMEK was rebubbling, required in 55,6% of patients. Primary graft failure occurred in 59,3% of patients, graft rejection in 25,9%, keratitis in 3,7%, and keratitis-related graft failure in 11,1%. After PK, Group 1 had complications including suture problems (14,8%), glaucoma (14,8%), and keratitis (7,4%). Some patients experienced multiple complications concurrently: glaucoma with keratitis (7,4%), keratitis secondary to suture problems (7,4%), and endophthalmitis following suture-related keratitis (3,7%). In contrast, complication rates in Group 2 were notably lower: glaucoma (15,4%), suture problems (3,8%), and keratitis (3,8%). The overall complication rate was 55,6% in Group 1 and 23,1% in Group 2. Conclusion: PK following failed DMEK is associated with lower graft survival, higher complication rates, and more limited visual improvement compared to primary PK. Suture problems, keratitis, and glaucoma were more frequently observed in these patients, underscoring the importance of close postoperative monitoring and careful management of complications. The findings suggest that a history of failed corneal surgery is a significant risk factor negatively affecting graft success.