Proton pompa inhibitörü tedavisi başlanan 5-18 yaş arası hastalarda elektrokardiyografi parametrelerinin değerlendirilmesi ve ani kardiyak ölüm riskinin araştırılması
Evaluation of electrocardiographic parameters and investigation of sudden cardiac death risk in patients aged 5–18 years receiving proton pump inhibitor therapy
  1. Tez No: 983441
  2. Yazar: NAZMİYE YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ŞAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, Proton pompa inhibitörleri, Sol ventrikül fonksiyonu, Uzun QT sendromu, Electrocardiography, Left Ventricular Function, Long QT Syndrome, Proton Pump Inhibitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, pediatrik hastalarda proton pompa inhibitörü (PPİ) kullanımının kardiyak iletim ve ventriküler repolarizasyon parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Prospektif gözlemsel çalışmaya PPİ tedavisi başlanan 100 pediatrik hasta dahil edildi. Tedavi öncesi, 1. ve 4. haftalarda elektrokardiyografi (EKG) parametreleri (QTc, QRS, Tp-Te, Tp-Te/QTc) ve serum elektrolit düzeyleri (Mg²⁺, K⁺, Ca²⁺) değerlendirildi. Elektrolitler ile repolarizasyon parametreleri arasındaki ilişki korelasyon ve çoklu regresyon analizleri ile incelendi. Bulgular: Proton pompa inhibitör tedavisi sonrası QTc ve QRS sürelerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p<0,05). Erken dönemde Tp-Te/QT oranında sınırlı artış izlendi. Elektrolit düzeylerinde anlamlı düşüş olmasına karşın tüm değişiklikler klinik aritmi eşik değerlerinin altında kaldı. Çoklu regresyon analizinde elektrolit değişiklikleri ile repolarizasyon parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Proton pompa inhibitör tedavisi alan çocuklarda kısa dönemde ventriküler repolarizasyonda hafif değişiklikler görülmekle birlikte aritmojenik risk düşük görünmektedir. Riskli pediatrik hastalarda (elektrolit bozukluğu, QT uzatan ilaç, konjenital kalp hastalığı) tedavi süresince EKG ve elektrolit izlemi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To evaluate the effects of proton pump inhibitor (PPI) therapy on cardiac conduction and ventricular repolarization parameters in pediatric patients. Methods: In this prospective observational study, 100 children initiating PPI therapy were enrolled. Electrocardiographic parameters (QTc, QRS, Tp-Te, Tp-Te/QTc) and serum electrolyte levels (Mg²⁺, K⁺, Ca²⁺) were measured at baseline, week 1, and week 4. Correlation and multivariate regression analyses were performed to assess associations between electrolyte changes and repolarization indices. Results: Proton pump inhibitor therapy resulted in statistically significant increases in QTc and QRS intervals (p<0.05). A mild early increase in Tp-Te/QT ratio was observed. Although electrolyte levels decreased significantly, all changes remained below clinically relevant arrhythmogenic thresholds. No significant association was found between electrolyte alterations and repolarization parameters in multivariate analysis (p>0.05). Conclusion: Short-term PPI therapy in children may cause mild alterations in ventricular repolarization without clinically significant arrhythmogenic risk. Electrocardiogram and electrolyte monitoring is advisable in high-risk pediatric patients receiving PPIs, particularly those with electrolyte disturbances, congenital heart disease, or concurrent QT-prolonging medications