Posterior fossa tümörlerinde intrakranial basıncın peroperatif ve postoperatif dönemde ICP ile değerlendirilmesi
Evaluation of intracranial pressure in posterior fossa tumors during the perioperative and postoperative periods using ICP monitoring
- Tez No: 983444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ONUR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Posterior fossa tümörü, hidrosefali, intrakraniyal basınç, serebral perfüzyon basıncı, BOS drenajı, tonsiller herniasyon, upward herniasyon, Posterior fossa tumor, hydrocephalus, intracranial pressure, cerebral perfusion pressure, CSF drainage, tonsillar herniation, upward transtentorialherniation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Posterior fossa tümörüne bağlı hidrosefalisi bulunan olgularda pronepozisyonda cerrahi sırasında intrakraniyal basınç (ICP) ve serebral perfüzyon basıncı(CPP) değişimlerini değerlendirmek; artan ICP'ye bağlı CPP düşüşü ile tonsiller veupward herniasyon gibi sekonder risklerin önlenmesine yönelik fizyolojik temelli biryaklaşım ortaya koymak amaçlandı.Gereç ve Yöntem: On hastada intraoperatif olarak ventriküler ICP kateteriyerleştirildi. ICP, MAP ve CPP değerleri supin, prone, Mayfield uygulanması sonrasıve dura açılana kadar kaydedildi. Dura açıldıktan sonra ölçümler 30 dakikada birsürdürüldü. CPP = MAP – ICP formülü kullanıldı ve ICP artışını sınırlamak amacıylabasınca duyarlı kontrollü BOS drenajı uygulandı. Hastaların klinik ve radyolojikbulguları kaydedildi.Bulgular: Prone pozisyon ve Mayfield başlık uygulaması ICP'yi artırırkenCPP'de düşüşe yol açtı. Ortalama 45 dakikalık dura açılmadan önceki dönem, CPPdüşüşü açısından en duyarlı süreçti. Kontrollü BOS drenajı, bu dönemde ICPyükselmesini ve CPP düşüş derinliğini sınırladı. Dura açıldıktan sonra ICP azaldı veCPP stabilize oldu. Hiçbir olguda tonsiller veya upward herniasyon saptanmadı.Sonuç: ICP izlemi ile birlikte basınç kontrollü BOS drenajı, posterior fossacerrahisinde prone pozisyon ve hazırlık aşamalarında CPP'nin korunmasına katkısağlayabilir. CPP'nin düşük kaldığı sürenin de önemli olduğu göz önündebulundurulduğunda, dura açılana kadar geçen sürenin kısaltılması serebralhipoperfüzyon yükünü azaltabilir. Kontrollü BOS drenajı ayrıca tonsiller ve upwardherniasyon gibi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Daha geniş serilerleyapılacak çalışmalar, bu yaklaşımın cerrahi yönetimdeki yerini daha netbelirleyecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate intracranial pressure (ICP) and cerebral perfusionpressure (CPP) changes during prone-position posterior fossa surgery in patients withtumor-related hydrocephalus, and to propose a physiology-based strategy aimed atpreventing secondary complications such as tonsillar and upward transtentorialherniation.Materials and methods: Ten patients underwent intraoperative ventricularICP catheter placement. ICP, MAP, and CPP were recorded in the supine and pronepositions, after Mayfield head clamp application, and during the period before duralopening. Following dural opening, measurements continued every 30 minutes. CPPwas calculated as CPP = MAP – ICP. Controlled, pressure-responsive CSF drainagewas used to limit ICP elevation. Clinical and radiological data were collected pre- andpostoperatively.Results: Prone positioning and Mayfield clamp placement increased ICP andcaused a parallel decline in CPP. The average 45-minute period before dural openingwas the most vulnerable interval for CPP reduction. Controlled CSF drainagemitigated ICP elevation and limited the depth of CPP decline. After dural opening,ICP decreased and CPP stabilized. No tonsillar or upward transtentorial herniationoccurred.Conclusion: ICP monitoring combined with controlled CSF drainage may helppreserve CPP during prone positioning and surgical preparation in posterior fossatumor surgery. Considering that both the magnitude and duration of CPP reductionmay contribute to secondary brain injury, shortening the time until dural opening mayhelp reduce cumulative hypoperfusion burden. Controlled CSF drainage may alsoassist in preventing tonsillar and upward transtentorial herniation. Larger studies arerequired to better define its clinical role.