Meme kanseri hücre hatlarında uzun kodlanmayan RNA (lncrna) cytor'un metastaz ve hippo sinyal yolaklarının moleküler mekanizmalarına olası etkilerinin araştırılması
Investigation of the possible effects of long non-coding RNA (lncrna) cytor on the molecular mechanisms of metastasis and hippo signal pathways in breast cancer cell lines
  1. Tez No: 983446
  2. Yazar: EMİNE ERDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ERGENE, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kodlamayan RNA, Non-coding RNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri dünya çapında kadınlar arasında en yüksek insidansa sahip olan kanserlerden biridir. Metastaz oluşumu meme kanseri hastalarında en önemli mortalite nedenlerindendir. Bu çalışmada, kadınlar arasında en yaygın malignite olan ve moleküler alt tipi heterojenliği gösteren meme meme kanseri hücre hatlarında "Uzun Kodlanmayan RNA'lardan (LncRNA) CYTOR ifadesinin siRNA'larla baskılanmasının ardından hücre canlılığı, apoptoz ve metastaz süreçlerindeki moleküler mekanizmalar üzerine olan etkileri araştırıldı. CYTOR'un MDA-MB-231 ve HCC1428 (sisplatin dirençli insan meme bezi epitelyum IV. evre adenokarsinoma) hücreleri üzerindeki farklı dozlarının 24 ve 48 saat süre sonundaki hücre çoğalması üzerindeki baskılayıcı etkileri 3-(4,5- Dimetiltriazol-2-il)-2,5 difeniltetrazolium bromid (MTT) yöntemi ile belirlendi. Ayrıca apoptotik (Bax, Bcl-2) ve metastatik süreçteki genler (YAP1, MST1, LATS1, CTGF, ECAD, NCAD) üzerine olan etkisi RT-PCR yöntemi kullanılarak belirlendi. Çalışma sonucun da MDA-MB-231 ve HCC1428 hücre hatlarında CYTOR geninin ifade düzeyleri tespit edildi. Ardından negatif kontrol siRNA içeren grup ile karşılaştırıldığında MDA-MB-231 hücreleri için 5 nM siCYTOR-323 ile %69, siCYTOR-779 ile %80; HCC1428 hücreleri için 5 nM siCYTOR-572 %88, siCYTOR-779 %76 oranında CYTOR ifadesi baskılandı. CYTOR'un 48 saatte hücre canlılığı üzerindeki baskılayıcı etkisi her iki hücre hattında görüldü. siRNA aracılı CYTOR susturulmasının hücrelerin migrasyon ve invazyon yeteneğini zayıflattığı gözlemlendi. Ayrıca qRT-PCR deneyi ile CYTOR'un baskılanmasının HİPPO yolu ana efektörlerinden olan YAP1 geni ve onun hedef genlerinden olan CTGF gen ifadesinde azalmaya neden olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the cancers with the highest incidence among women worldwide. Metastasis formation is one of the most important causes of mortality in breast cancer patients. In this study, the effects of CYTOR expression, which is the most common malignancy among women and shows molecular subtype heterogeneity, on cell viability, apoptosis and molecular mechanisms in metastasis processes after suppression of siRNA expression in breast breast cancer cell lines were investigated. The suppressive effects of different doses of CYTOR on MDA-MB-231 and HCC1428 (cisplatin-resistant human mammary gland epithelium stage IV adenocarcinoma) cells on cell proliferation after 24 and 48 hours were determined by 3-(4.5-Dimethyltriazol-2-yl)-2.5 diphenyltetrazolium bromide (MTT) method. In addition, its effect on apoptotic (Bax, Bcl-2) and metastatic process genes (YAP1, MST1, LATS1, CTGF, ECAD, NCAD) was determined using the RT-PCR method. As a result of the study, the expression levels of the CYTOR gene were determined in MDA-MB-231 and HCC1428 cell lines. Then, when compared with the negative control siRNA containing group, gene expression was suppressed by 60% with 5 nM siCYTOR-323 and 80% with siCYTOR-779 for MDA-MB-231 cells. CYTOR expression was suppressed by 88% with 5 nM siCYTOR-572 and 76% with siCYTOR-779 in HCC1428 cells. The suppressive effect of CYTOR on cell viability was observed in both cell lines at 48 hours. It was observed that siRNA-mediated CYTOR silencing weakened the migration and invasion ability of the cells. In addition, it was found with qRT-PCR experiment that suppression of CYTOR caused a decrease in the expression of the YAP1 gene, one of the main effectors of the HIPPO pathway, and the CTGF gene, one of its target genes.