Babürlü Devletinde Şah Cihan dönemi (1627-1658)
Shah Jahan period in Babur State (1627-1658)
  1. Tez No: 983488
  2. Yazar: GAMZE ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şah Cihan, Babür Devleti, Hindistan, Shah Jahan, Muhal Empire, India
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez kapsamında; Şah Cihan'ın şehzadelik dönemi ile Babürlü Devletinin başında bulunduğu 1627-1628 yılları arasında olan olaylara değinilmiştir. Şah Cihan'ın dış siyasette meydana getirmiş olduğu Safeviler, Buhara Hanlığı, Dekken sultanlıkları, Osmanlı Devleti ve Portekizler ile olan ilişkiler işlenmiştir. Şah Cihan'ın içi siyasetinde ise bu dönemde meydana gelen iki büyük isyana ve Şah Cihan'ın dört oğlu arasında meydana gelen ve sonucunda Şah Cihan'ın tahtını kaybetmek zorunda kaldığı taht mücadelelerine yer verilmiştir. Son kısımda ise Şah Cihan dönemi kültür hayatı hakkında bilgi verilerek, Babürlerin bu coğrafyada kurmuş oldukları kültür coğrafyasının genel çerçevesi çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, events from the period of Shah Jahan's princely years up to the years 1627 and 1628, when he ascended to the throne of the Mughal Empire, are examined. The study focuses on Shah Jahan's foreign policy and his diplomatic and military relations with the Safavid Empire, the Khanate of Bukhara, the Deccan Sultanates, the Ottoman Empire and the Portuguese. Regarding his domestic policies, the thesis addresses two major uprisings that took place during his reign as well as the succession struggles among his four sons, which ultimately resulted in Shah Jahan's loss of the throne. In the final section, the cultural life during the reign of Shah Jahan is discussed, providing an overview of the cultural geography established by the Mughals in this region.