İnme sonrası üst ekstremite spastisitesinde ultrasonografi eşliğinde botulinum toksin tip A enjeksiyonunun hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve fonksiyonel durum üzerine etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
The effects of ultrasound-guided botulinum toxin type A injection on activities of daily living and functional status in patients with post-stroke upper extremity spasticity: A retrospective evaluation
- Tez No: 983549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: inme, spastisite, botulinum toksin tip a, ultrasonografi, stroke, spasticity, botulinum toxin type A, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Spastisite, inme sonrası hemiplejik hastalarda sık görülen komplikasyonlardan biridir ve hastaların günlük yaşam aktivitelerini, fonksiyonlarını ve motor becerilerini önemli ölçüde kısıtlar. Spastisite tedavisinde kullanılan Botulinum toksin-A enjeksiyonunda uygulanan en iyi enjeksiyon tekniği uzun yıllardır tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, inme sonrası gelişen üst ekstremite spastisitesi olan bireylerde, retrospektif olarak ultrasonografi(US) eşliğinde ve palpasyon rehberliğinde uygulanan Botulinum toksin-A(BT-A) enjeksiyonlarının ağrı, spastisite şiddeti, üst ekstremite fonksiyonları, fonksiyonel bağımsızlık düzeyi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bursa Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'nde 01.10.2019–01.11.2024 tarihleri arasında inme rehabilitasyonu amacıyla tedavi gören, 18–80 yaş arası, inme süresi en az 3 ay olan ve üst ekstremitesinde spastisite gelişmiş kaslara ultrasonografi veya palpasyon rehberliğinde BT-A uygulanmış toplam 80 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Enjeksiyon tedavisi öncesinde ve tedavi sonrası 1., 8. ve 24. haftalarda yapılan değerlendirmeler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Her iki tedavi yöntemi de ağrı, spastisite, mobilite, depresyon ve fonksiyonel bağımsızlık düzeylerinde anlamlı iyileşmeler sağlamıştır. Palpasyon grubunda cinsiyet, boy ve kilo değişkenleri kısa vadeli farklılıklara yol açmış; erkeklerde spastisite ve depresyon düzeylerinin daha yüksek, kısa boylu bireylerde ise mobilitenin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Ultrasonografi grubunda demografik değişkenlerin etkisi minimal düzeyde kalmış, bu durum yöntemin daha homojen bir etkinlik sunduğunu göstermiştir. Vizüel Analog Skala (VAS) skorları açısından iki yöntem arasında anlamlı fark saptanmamış (p>0,05), ancak ultrasonografi grubunda Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Fugl-Meyer Değerlendirme Ölçeği (FMDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) skorlarında palpasyon grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Her iki yöntem de spastisite, ağrı, mobilite ve depresyon üzerinde olumlu etkiler görülmüştür. Ancak ultrasonografi eşliğinde yapılan uygulamalarda MAS, FMDÖ, BDÖ ve FBÖ değerlerinde anlamlı düzeyde üstünlük saptanmıştır. Bu bulgular, klinik uygulamalarda ultrasonografi rehberliğinde enjeksiyonun öncelikli tercih edilmesinin tedavi etkinliğini artırabileceğini; palpasyon yönteminde ise cinsiyet, boy ve kilo gibi bireysel faktörlerin dikkate alınmasının yararlı olabileceğini göstermektedir. En iyi enjeksiyon tekniğinin belirlenebilmesi için hasta sayısının daha çok olduğu, uzun dönemli prospektif çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Spasticity is a common complication in hemiplegic patients after stroke and significantly limits their daily living activities, functional capacity, and motor skills. The optimal injection technique for Botulinum toxin-A (BoNT-A) administration in the treatment of spasticity has been debated for many years. This study aimed to retrospectively compare the effects of BoNT-A injections administered under ultrasound (US) guidance and palpation guidance on pain, spasticity severity, upper extremity functions, functional independence, and quality of life in individuals with post-stroke upper extremity spasticity. Materials and Methods: A total of 80 patients aged between 18 and 80 years who received stroke rehabilitation at Bursa City Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, between 01.10.2019 and 01.11.2024, were retrospectively included in the study. All patients had a stroke duration of at least 3 months and received BoNT-A injections into spastic upper extremity muscles under either ultrasound or palpation guidance. Evaluations performed before the injection and at the 1st, 8th, and 24th weeks after treatment were retrospectively reviewed. Results: Both treatment methods resulted in significant improvements in pain, spasticity, mobility, depression, and functional independence levels. In the palpation group, gender, height, and weight variables caused short-term differences; males exhibited higher levels of spasticity and depression, while shorter individuals showed better mobility. In the ultrasound group, the influence of demographic variables was minimal, indicating a more homogeneous treatment effect. There was no significant difference between the two methods in Visual Analog Scale (VAS) scores (p>0.05). However, the ultrasound-guided group demonstrated significantly better outcomes than the palpation group in the Modified Ashworth Scale (MAS), Fugl-Meyer Assessment (FMA), Beck Depression Inventory (BDI), and Functional Independence Measure (FIM) scores. Conclusion: Both injection techniques had positive effects on spasticity, pain, mobility, and depression. However, ultrasound-guided injections showed significant superiority in MAS, FMA, BDI, and FIM outcomes. These findings suggest that ultrasound-guided BoNT-A injection should be the preferred method in clinical practice to enhance treatment efficacy, while individual factors such as gender, height, and weight should be considered when using the palpation technique. Further large-scale, long-term prospective studies are recommended to determine the most effective injection technique.