Dağıtım şebekesi için yük talebi ve enerji kalitesi unsurlarının yapay zeka destekli kestirimi
Artificial intelligence based forecasting of load demand and energy quality aspects for distribution network
- Tez No: 983576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT BERAT EFE, DOÇ. DR. İLYAS ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik dağıtım sistemleri, Elektrik enerjisi, Enerji kalitesi, Güç kalitesi, Yapay aydınlatma, Electric distribution systems, Electrical energy, Energy quality, Power quality, Artificial lighting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, dağıtım şebekelerinde yük talebi ve güç kalitesi unsurları yapay zekâ (YZ) yöntemleriyle incelenmiş ve farklı veri tipleri kullanılarak tahmin modelleri geliştirilmiştir. Güç sisteminde harmonik kestirimi, aktif ve reaktif güç verileri üzerinden GRU ve Bahdanau dikkat mekanizmasıyla yapılmış, karmaşık yük koşullarında güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. Aydınlatma sistemlerinde harmonik tahminleri yalnızca gerilim verileriyle gerçekleştirilmiş; LSTM modeli hiperparametre optimizasyonu ile güçlendirilmiş ve dropout tekniğiyle sağlamlaştırılmıştır. Yük talebi için kullanılan GRU–Bahdanau hibrit model aktif güç verileriyle eğitilmiş ve ek veri olmadan güvenilir öngörüler sunmuştur. Çalışmanın katkısı hem harmonik hem de yük tahmininin aynı kapsamda ele alınması ve tüm analizlerin gerçek saha verileriyle doğrulanmasıdır. Bu bütüncül yaklaşım, literatüre yenilikçi katkılar sağlarken dağıtım şirketleri için de güçlü bir referans oluşturmaktadır. Bulgular, YZ tabanlı modellerin güç kalitesi sorunlarının erken tespiti, planlama ve yatırım süreçlerinin desteklenmesi ve enerji verimliliğinin artırılmasında uygulanabilir çözümler sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, load demand and power quality in distribution networks were analyzed using artificial intelligence (AI) methods, and forecasting models were developed with different data types. Harmonic forecasting in power systems was performed with GRU and the Bahdanau attention mechanism using active and reactive power data, yielding reliable results under complex load conditions. In lighting systems, harmonic forecasting relied solely on voltage data, with the LSTM model improved by hyperparameter optimization and reinforced with the dropout technique. For load demand, a GRU–Bahdanau hybrid model trained on active power data provided accurate predictions without additional inputs. The main contribution of the study is the combined evaluation of both harmonic and load forecasting within a single framework, validated with real field data. This holistic approach offers innovative contributions to the literature while serving as a strong reference for utilities. The findings show that AI-based models can support early detection of power quality issues, enhance planning and investment, and provide applicable solutions for improving energy efficiency in distribution networks.