Aerobik ve anaerobik performansın kas lifi tipleri ileilişkilerinin değerlendirmesi
Evaluation of the relationship between aerobic and anaerobic performance and muscle fiber types
- Tez No: 983582
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik, Anaerobik yorgunluk, Anaerobic, Anaerobic fatigue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlıklı genç erkeklerde aerobik ve anaerobik performansın kas lifi tipi ile ilişkisini çok yönlü olarak değerlendirmektir. Araştırmaya 49 gönüllü katılmıştır. Aerobik/anaerobik kapasite ve izokinetik güç ölçümler (180°·s⁻¹ açısal hızda 50 tekrarlı maksimum eforla yapılan konsantrik/konsantrik ölçüm) gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, maksimum oksijen tüketme kapasitesi (VO2maks) değerlerine göre iki gruba ayrılmıştır: Grup 1 (VO2maks ≤ 36,7 mL/dk/kg, n=24) ve Grup 2 (36,8 ≤ VO2maks< 41 mL/dk/kg, n=25). Yapılan analizler sonucunda; izokinetik güç parametrelerinden ekstansör yorgunluk indeksi (Yİeks) % ile aerobik performans parametreleri ile orta düzeyde pozitif ilişkiler (r=0,427**, r=0,597**, r=0,680**); Fleksör yorgunluk indeksi (Yİfle) % ile arasında orta düzeyde (r=0,379**), pozitif ilişkiler saptanmıştır. Gruplar arasında Yİeks % (p=0,00) ve Yİfle % (p=0,01) değerlerinde anlamlı farklılık gözlenmiştir. Ayrıca rölatif anaerobik eşik (AEr) (p=0,02*), rölatif ventilasyon eşiği (VEr) (p=0,00***) ve VO2maks (p=0,00***) değerleri açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir. Buna karşın, anaerobik test sonuçları ile izokinetik güç parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, 180°·s⁻¹ açısal hızda 50 tekrarla uygulanan izokinetik test aracılığıyla belirlenen izokinetik güç değerlerinin, büyük ölçüde maksimal aerobik kapasite ile ilişkili nöromüsküler ve/veya morfolojik faktörlerden etkilendiği görülmektedir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comprehensively evaluate the relationship between aerobic and anaerobic performance and muscle fiber type in healthy 49 young men. Aerobic/anaerobic capacity and isokinetic strength measurements were performed. Participants were divided into two groups according to their maximal oxygen consumption capacity (VO₂max) values: Group 1 (VO₂max ≤ 36.7 mL/kg/min, n = 24) and Group 2 (36,8 ≤ VO₂max < 41 mL/kg/min, n = 25). As a result of the analysis, moderate positive correlations were found between the extensor fatigue index (Yİeks%) from isokinetic strength parameters and aerobic performance parameters (r = 0.427**, r = 0.597**, r = 0.680**); similarly, moderate positive correlations were identified between the flexor fatigue index (Yİfle%) and aerobic parameters (r = 0.379**). Significant differences were observed between the groups in Yİeks% (p = 0.00) and Yİfle% (p = 0.01) values. Additionally, statistically significant differences were detected between the groups in terms of relative anaerobic threshold (AEr) (p = 0.02*), relative ventilatory threshold (VEr) (p = 0.00***) and VO₂max (p = 0.00***). In contrast, no significant relationship was found between anaerobic test results and isokinetic strength parameters (p > 0.05). In conclusion, it is observed that the isokinetic strength values determined through the isokinetic test performed with 50 repetitions at an angular velocity of 180°·s⁻¹ are largely influenced by neuromuscular and/or morphological factors associated with maximal aerobic capacity.