Roma döneminde Suriye ve Filistin eyaletlerinin ekonomik ve kültürel durumu
The economic and cultural situation of the Syrian and Palestinian provinces in the Roman period
- Tez No: 983626
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yahudi isyanları, Natufian kültürü, Roma dönemi Filistin Eyaleti, Roma dönemi Suriye Eyaleti, Pompeius, Palmyra, Yahudi sürgünü, Yahudilik, Hristiyanlık, Herod, Filistin, Yahudiler, Jewish Revolts, Natufian Culture, Roman Province of Palestine, Roman Province of Syria, Pompey, Palmyra, Jewish Exile, Judaism, Christianity, Herod, Palestine, Jews
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Roma döneminde Suriye ve Filistin eyaletlerinin ekonomik ve kültürel durumunu inceleyerek bölgenin imparatorluk içindeki konumunu değerlendirmektedir. Çalışmada, Suriye ve Filistin bölgelerinin Roma dönemi öncesi hakkında da bilgiler bulunmaktadır. Bölgenin coğrafi konumunun etkisiyle Paleolitik dönemden itibaren yerleşime açık olduğu görülmektedir. Göçebe ve yerleşik yaşamın varlığı bunun da etkisiyle tarımın gelişmesi, Natufian kültürünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tunç Çağı ve Demir Çağı'nda bölge, Mısır ve Mezopotamya arasında yaşanan mücadelelere sahne olmaktadır. Bölgedeki şehir devletleri, liman kentleri ve ticaret güzergâhlarının gelişimi görülmektedir. Helenistik dönemde, İskender sonrası kurulan devletlerin mücadelesi bölgenin yönetim yapısını değiştirirken kültürel etkileşimi artırmaktadır. Roma'nın bölgeye gelişiyle idari ve ekonomik açıdan yeni bir düzenin geliştiği görülmektedir. Suriye eyaleti, Roma'nın doğu politikaları içinde merkezi bir konuma ve öneme sahiptir. Bu dönemde şehirlerin gelişmesiyle deniz ticareti, tarım ve zanaat üretimi imparatorluğun ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Antakya, Apamea, Berytus ve Laodikeia (Lazkiye) kentleri, kültürel çeşitliliğin olduğu ve ticaretin yoğun yapıldığı merkezlerdir. Palmyra'da kervan ticareti ile ekonomisi canlı olan kenttir. Filistin eyaletinin ekonomisi, tarımsal üretime dayalıdır. Zeytinyağı ve şarap üretiminin fazlalığı iç pazardan çıkıp ihracat yoluyla farklı bölgelere gönderilmektedir. Roma yönetimi ile yerel halk arasında çıkan anlaşmazlıklar (Yahudi isyanları) ekonomik faaliyetlerin devamlılığını etkilemiştir. Kültürel yönden Suriye'nin Helenistik kültürü daha çok benimsediği görülmektedir. Suriye'de yerel kültür ile Roma kültürünün birleşmesiyle bölgede farklı unsurlardan meydana gelen çok katmanlı bir yapı gelişmiştir. Filistin'de yerel inanç ve gelenekler daha yoğun yaşanmış ve yeni kültürlere karşı direnç gösterilmiştir. Bu iki eyalet birbirinden farklı kültürel hareketliliğe sahip olmasına karşın Roma genelinde, doğunun önemli bir konumda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the economic and cultural conditions of the provinces of Syria and Palestine during the Roman period and evaluates the position of the region within the empire. The study also provides information on Syria and Palestine prior to the Roman era. Due to the region's geographical location, it is evident that it had been open to settlement since the Paleolithic period. The coexistence of nomadic and sedentary life contributed to the development of agriculture, which in turn led to the emergence of the Natufian culture. During the Bronze and Iron Ages, the region became a battleground for the conflicts between Egypt and Mesopotamia. This period witnessed the rise of city-states, port towns, and trade routes across the region. In the Hellenistic period, the struggles among the states established after Alexander the Great reshaped the administrative structure of the region while also increasing cultural interaction. With Rome's arrival, a new administrative and economic order emerged. The province of Syria held a central and strategic position within Rome's eastern policies. During this period, the growth of urban centers supported maritime trade, agriculture, and artisanal production, all of which contributed significantly to the imperial economy. Cities such as Antioch, Apamea, Berytus, and Laodicea (Latakia) became prominent centers of cultural diversity and commercial activity, while Palmyra prospered through caravan trade. The economy of the province of Palestine was largely based on agricultural production. The abundance of olive oil and wine enabled these goods to move beyond local markets and be exported to various regions. However, the disputes between Roman authorities and the local population (particularly the Jewish revolts) affected the continuity of economic activities. Culturally, it is observed that Syria embraced Hellenistic culture more extensively. The fusion of local traditions with Roman cultural elements created a multilayered social structure composed of diverse influences. In Palestine, local beliefs and traditions remained more deeply rooted, demonstrating resistance to new cultural elements. Although the two provinces exhibited different forms of cultural dynamism, the eastern provinces as a whole held an important position within the Roman Empire.