Sosyal medyada erkeklik temsilleri: Fenomenlerin babalık rolü üzerine bir inceleme
Representations of masculinity on social media: An analysis of influencers' fatherhood roles
  1. Tez No: 983627
  2. Yazar: EMİNE ERDEM TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Communication Sciences, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hegemonik Erkeklik, Connell, Toplumsal Cinsiyet, Babalık, Instagram, Influencer, Hegemonic Masculinity, Connell, Gender, Fatherhood, Instagram, Influencer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Sosyal medya, toplumsal cinsiyet normlarının yeniden ele alındığı bir alan olarak erkeklik ve babalık temsillerinin dönüşümünde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Instagram'da aktif olan dört Türk erkek fenomenin (@ugursengulx, @alperkul, @murattavliofficial, @al_sana_yemek) Instagram profillerini inceleyerek, erkeklik ve babalık temsillerinin sosyal medya aracılığıyla nasıl şekillendiğini ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet normlarıyla nasıl bir diyalog kurduğunu araştırmayı hedeflemektedir. Connell'in sunduğu erkeklik biçimleri, çalışmanın teorik temelini oluşturmakta; fenomenlerin gönderilerindeki görsel kompozisyonlar, metinsel ifadeler ve etkileşim stratejileri bu sınıflandırma üzerinden analiz edilmektedir. Bulgular fenomenlerin erkeklik temsillerinin, hegemonik erkekliğin fiziksel güç, otorite gibi geleneksel unsurlarını korurken, duygusal bağlılık ve eşitlikçi rollerle de zenginleştirdiklerini göstermektedir. @ugursengulx, fiziksel baskınlık ile şefkatli baba/dayı rollerini dengelerken, @alperkul profesyonel başarıyı ailevi rollerle birleştirerek İşbirlikçi erkeklikni yansıtmaktadır. @murattavliofficial, evcil hayvanını“çocuk”olarak konumlandırarak modern erkeklik pratiklerini vurgulamakta; @al_sana_yemek ise mutfak gibi dişil bir alanı erkek kimliğiyle yeniden tanımlamaktadır. Bu bağlamda babalık temsillerinin, otoriter figürlerden şefkatli ve bakım veren baba modeline evrilmesi söz konusuyken, kadınların temsili geleneksel hiyerarşileri pekiştiren ve modern eşitlikçi rolleri destekleyen bir ikilik sunmaktadır. Türkiye'nin sosyo-kültürel bağlamında değerlendirildiğinde ise bu temsiller küresel ve yerel dinamiklerin bir birleşimini yansıtmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma sosyal medyanın erkeklik ve babalık normlarını hem yeniden ürettiğini hem de dönüştürdüğünü ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Social media, as a space where gender norms are reconsidered, plays a significant role in the transformation of representations of masculinity and fatherhood. This study aims to investigate how representations of masculinity and fatherhood are shaped through social media and how these representations establish a dialogue with gender norms by examining the profiles of four Turkish male influencers (@ugursengulx, @alperkul, @murattavliofficial, @al_sana_yemek) who are active on Instagram. The forms of masculinity presented by Connell constitute the theoretical basis of the study; the visual compositions, textual expressions, and interaction strategies in the influencers' posts are analyzed through this classification. The findings show that the influencers' representations of masculinity preserve the traditional elements of hegemonic masculinity such as physical strength and authority, while also enriching them with emotional commitment and egalitarian roles. While @ugursengulx balances physical dominance and caring father/uncle roles, @alperkul reflects a masculinity of complicity by combining professional success with familial roles. @murattavliofficial emphasizes modern masculine practices by positioning his pet as a“child”; @al_sana_yemek, on the other hand, redefines a feminine space like the kitchen with a masculine identity. In this context, representations of fatherhood evolve from authoritarian figures to the model of a caring and nurturing father, while women's representation presents a dichotomy that reinforces traditional hierarchies and supports modern egalitarian roles. When considered within Turkey's sociocultural context, these representations reflect a combination of global and local dynamics. In conclusion, this study has revealed that social media both reproduces and transforms norms of masculinity and fatherhood.