Geniş açıklıklı yüzeysel kabuk sistemlerin hiperbolik paraboloid formlarda farklı boyut ve eğrilik açısından incelenmesi
Investigation of large span shallow shell structures with hyperbolic paraboloid forms considering different sizes and curvatures
  1. Tez No: 983655
  2. Yazar: ŞİMAL EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KURUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş açıklık, hiperbolik paraboloid, kabuk, eğrilik, analiz, Large span, hyperbolic paraboloid, shell, curvature, analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması kapsamında geniş açıklıklı geçen hiperbolik paraboloid formlu kabuklar farklı boyut ve eğrilik özelliklerine göre yapısal performansları bakımından detaylı şekilde incelenmiştir. Öncelikle geniş açıklık geçen yapı sistemlerinin tarihsel gelişimi, genel özellikleri ele alınmış olup çubuk ve yüzeysel sistemler olarak sınıflandırılarak açıklanmıştır. Yüzeysel sistemler kapsamında katlanmış plak, kubbe, tonoz, konoid ve hiperbolik paraboloid gibi yapısal formlar tanıtılmış ve bu formlarda yapılmış yapı örneklerine yer verilmiştir. Hiperbolik paraboloid formun matematiksel tanımı ve formun yapı sektöründe kullanımında tarihsel gelişim süreci aktarılmıştır. Hiperbolik parabolid formla yapılmış çeşitli yapı örnekleri verilmiş ve bazı örnekler detaylıca incelenmiştir. Tez çalışmasının temel bölümünde ise farklı plan ölçülerine ve farklı eğriliklere sahip toplam dokuz kabuk modeli oluşturulmuş ve bu modeller SAP2000 (deneme sürümü) programında eksenel kuvvet, moment ve düşey deformasyon açısından analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, kabukların rijitlik, taşıma kapasitesi ve işlevsellik açısından karşılaştırılmasını sağlamış ve çeşitli geometrik değişkenlerin yapısal davranış üzerindeki etkilerini ortaya koymuştur. Özellikle kabukların eğrilik artışı ile membran etkisinin güçlendiği ve eğrilik artışının yük taşıma performansına olumlu katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak farklı boyut ve eğrilikteki hiperbolik paraboloid kabuk modelleri arasında optimum tasarım kriterleri belirlenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda hiperbolik paraboloid formlu kabuklar için yorum ve önerilerde bulunulmuştur. Bu tez çalışması geniş açıklıklı hiperbolik paraboloid kabuk sistemlerin tasarım süreçlerini, yapısal performanslarının yorumlanmasına ve uygulanabilirliğine yönelik önemli bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively investigates the structural performance of hyperbolic paraboloid shells with large spans, considering variations in size and curvature. Initially, the historical development and general characteristics of large-span structural systems are examined, classifying them into frame and surface systems. Within surface systems, structural forms such as folded plates, domes, vaults, conoids, and hyperbolic paraboloids are introduced, accompanied by examples of constructions employing these forms. The mathematical definition of the hyperbolic paraboloid form and its historical evolution in the construction industry are also presented. Various examples of structures using hyperbolic paraboloid forms are given and some are analyzed in detail. The core of the thesis involves the creation of nine shell models with different plan dimensions and curvature values, which are analyzed using the SAP2000 software (trial version) in terms of axial forces, moments, and vertical deformations. The analysis results enable comparison of the shells in terms of stiffness, load-bearing capacity, and functionality, revealing the effects of various geometric parameters on structural behavior. It is observed that increasing the curvature enhances the membrane effect and positively contributes to the load-carrying performance. In conclusion, optimum design criteria among hyperbolic paraboloid shell models of varying sizes and curvatures are identified, and interpretations and recommendations for these shell forms are provided based on the findings. This thesis offers valuable insights into the design processes, structural performance evaluation, and applicability of large-span hyperbolic paraboloid shell systems.