Ergen-ebeveyn çatışması ve din eğitimi: Yalova örneği
Adolescent-parent conflict and religious education: The Yalova example
  1. Tez No: 983669
  2. Yazar: NURGÜL ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Religious education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Ergenlik dönemi, bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal dönüşümler yaşadığı bir evredir. Bu evre, aynı zamanda bireyin kimlik arayışına girdiği, bağımsızlık ihtiyacının arttığı ve çevresiyle olan ilişkilerinde yeniden yapılanmaların yaşandığı bir geçiş dönemidir. Bu dönüşüm süreci, özellikle aile içinde kuşaklar arası değer farklılıklarının belirginleşmesine ve iletişim biçimlerinin yeniden şekillenmesine neden olabilmektedir. Bu bağlamda, çatışma; bireylerin karşıt düşünce, tutum ya da beklentiler içinde olmaları sonucu ortaya çıkan ve ilişkilerde gerilim yaratan sosyal bir olgudur. Ergenlik döneminde yaşanan çatışmalar ise çoğunlukla bireyin artan özerklik arayışı ile ailenin yönlendirme ve denetim eğilimi arasındaki denge arayışından kaynaklanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, ergenlik döneminde aile içinde verilen din eğitiminin, ebeveyn-ergen ilişkileri üzerindeki etkilerini incelemek ve bu süreçte ortaya çıkan çatışmaları dinî iletişim bağlamında değerlendirmektir. Çalışma, özellikle din eğitimi, din sosyolojisi ve ergenlik psikolojisi gibi alanlara disiplinler arası bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda araştırma, aile içi din eğitimi uygulamalarının ergen bireyin dini gelişimine, değer dünyasına ve aileyle olan ilişkilerine nasıl etki ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, ergen-ebeveyn çatışmasının din eğitimi bağlamında nasıl şekillendiğini inceleyebilmek amacıyla nitel araştırma desenlerinden durum çalışması tercih edilmiştir. Çalışma, Yalova ilinde ikamet eden, 14-18 yaş aralığındaki 16 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş; veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, ergenlerin aile içinde aldıkları din eğitiminin inanç ve değer gelişiminde belirleyici olduğunu göstermektedir. Bu süreçte ebeveyn tutumlarının, çatışma ve uzlaşı biçimlerinin, rol model tutarlılığı ile ibadetin içselleştirilmesini doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. Zorlayıcı yaklaşımların direnç ve gerilim doğurduğu; özgürlükçü, rehberlik temelli yaklaşımların ise ergenin içsel motivasyonunu ve dinî aidiyetini güçlendirdiği saptanmıştır. Aile içi iletişimde hoşgörü ve saygının, çatışmaları yapıcı diyaloğa dönüştürmede önemli rol oynadığı görülmüştür. Sonuç olarak, aile içi din eğitiminin başarısı; erken dönemde temellerin atılması, ergenlikte ise özerklik ve diyalog kültürünün güçlendirilmesiyle mümkündür.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a stage in which individuals undergo physical, mental, and social transformations. This stage is also a transitional period in which individuals search for their identity, their need for independence increases, and their relationships with their environment undergo restructuring. This transformation process can lead to the emergence of generational differences in values within the family and the reshaping of communication patterns. In this context, conflict is a social phenomenon that arises as a result of individuals having opposing thoughts, attitudes, or expectations, creating tension in relationships. Conflicts experienced during adolescence mostly stem from the search for balance between the individual's increasing desire for autonomy and the family's tendency to guide and control. The main objective of this study is to examine the effects of religious education provided within the family during adolescence on parent-adolescent relationships and to evaluate the conflicts that arise in this process in the context of religious communication. The study aims to contribute to interdisciplinary fields such as religious education, sociology of religion, and adolescent psychology. In this context, the research aims to reveal how religious education practices within the family affect the adolescent's religious development, value system, and relationships with the family. In the study, a case study was chosen from qualitative research designs to examine how adolescent-parent conflict is shaped in the context of religious education. The study was conducted with 16 participants aged 14-18 residing in Yalova province. Participants were selected using purposive sampling; data were collected through semi-structured interviews and evaluated using descriptive analysis methods. The research findings show that the religious education adolescents receive within their families is decisive in the development of their beliefs and values. It revealed that parental attitudes, forms of conflict and reconciliation, and role model consistency directly affect the internalization of worship. It was found that coercive approaches cause resistance and tension, while liberal, guidance-based approaches strengthen adolescents' internal motivation and religious affiliation. It has been seen that tolerance and respect in family communication play an important role in transforming conflicts into constructive dialogue. In conclusion, the success of religious education within the family is possible by laying the foundations at an early age and strengthening the culture of autonomy and dialogue during adolescence.