Hirfanlı baraj gölü doğal ve yetiştiricilik koşullarından elde edilen balık türlerinin besinsel kompozisyonlarının araştırılması
Investigation of the nutritional compositions of fish species obtained from natural and aquaculture conditions in Hirfanli dam lake
  1. Tez No: 983668
  2. Yazar: SAİT BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAŞBOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Alabalıklar, Sazan balıkları, Trouts, Carps
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Balıkların besin içeriği ve yağ asidi bileşimleri; tür, yaş, cinsiyet, yaşam alanı ve mevsimsel değişkenler gibi birçok biyolojik ve çevresel faktöre bağlı olarak önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada, Hirfanlı Baraj Gölü'nden doğal ortamdan elde edilen 5 farklı tür ve yetiştiricilik kafes koşullarında tutulan alabalık, kafes sistemlerinde doğaya kaçan alabalıkların vücut kimyasal kompozisyonları karşılaştırılmıştır. Her bir balık türünden ve grubundan 10 birey örneklenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, doğal sulardan avlanan balıkların ham yağ oranlarının, yetiştiricilik sistemlerinden elde edilen balıklara göre belirgin şekilde farklılık gösterdiği saptanmıştır (P≤0,05). En yüksek ham yağ oranı çiftlik kafesi sisteminden elde edilen balıklarda (%8,89±0,92) belirlenirken, en düşük oran doğal bireylerde (%0,89±0,14) gözlenmiştir. Protein miktarları da gruplar arasında anlamlı farklılıklar göstermiştir (P≤0,05); en yüksek protein içeriği yine çiftlik kafesi grubunda (%18,73±0,78) tespit edilmiştir. Yağ asitleri profiline bakıldığında, toplam doymuş yağ asitleri (SFA) en düşük seviyede alabalık göl grubunda, en yüksek değer ise gümüş balığında gözlenmiştir (P≤0,05). Tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) en yüksek düzeyde sazan balığında saptanmış ve en düşük MUFA içeriği sudak ve gümüş balığında bulunmuştur (P≤0,05). Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) açısından, en yüksek değer sudak balığında (%43,31±0,82) bulunurken, en düşük değer (%23,04±0,49) ile sazan balığında saptanmıştır. Toplam ω-6 yağ asitleri alabalık türlerinde yüksek ve diğer doğal türlerde düşük seviyelerde seyrederken, bunun tam tersi olarak Toplam ω-3 yağ asitleri doğal türlerde yüksek bulunmuştur (P≤0,05). EPA ve DHA toplam miktarları açısından da aynı şekilde balıklar arasında farklılıklar gözlenmiştir (P≤0,05). Atherojenik indeks (AI) ve trombojenik indeks (TI) değerleri, en yüksek olarak sırasıyla gümüş ve sazan balığında bulunmuştur (P≤0,05). Sonuç olarak, Hirfanlı Baraj Gölü'nden avlanan türler ve yetiştiricililk koşullarından temin edilen balık türleri arasında vücut kimyasal kompozisyonları açısından önemli farklar bulunmuş olsa da, tüm türlerin ve özellikle de doğal türlerin insan tüketimi açısından önerilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The nutrient content and fatty acid compositions of fish can vary significantly depending on numerous biological and environmental factors such as species, age, gender, habitat, and seasonal variables. In this study, the body chemical compositions of five different species obtained from their natural environment in Hirfanlı Dam Lake, farmed trout held in cage culture conditions, and escapee trout that fled into the lake from cage systems were compared. Ten individuals from each fish species and group were sampled. The analyses revealed that the crude fat ratios of fish caught from natural waters differed significantly from those obtained from aquaculture systems (P≤0,05). The highest crude fat ratio was determined in fish from the farm cage system (%8,89±0,92) while the lowest ratio was observed in the natural individuals (%0,89±0,14). Protein contents also showed significant differences between the groups (P≤0,05). with the highest protein content similarly detected in the farm cage group (%18,73±0,78). Regarding the fatty acid profile, the lowest level of Total Saturated Fatty Acids (SFA) was observed in the trout lake group, and the highest value was observed in silver fish (P≤0,05). Total Monounsaturated Fatty Acids (MUFA) were detected at the highest level in carp, and the lowest MUFA content was found in pikeperch and silver fish (P≤0,05). In terms of Total Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA), the highest value was found in pikeperch (%43,31±0,82), while the lowest value was detected in carp (%23,04±0,49). Total ω-6 fatty acids were high in trout species and low in other natural species, whereas, conversely, Total ω-3 fatty acids were found to be high in natural species (P≤0,05). Similarly, differences were observed among the fish in terms of total amounts of EPA and DHA (P≤0,05). Atherogenic Index (AI) and Thrombogenic Index (TI) values were found to be highest in silver fish and carp, respectively (P≤0,05). In conclusion, although significant differences were found in the body chemical compositions between the species caught from Hirfanlı Dam Lake and the fish obtained from aquaculture conditions, all species, especially the natural ones, were determined to be recommendable for human consumption.