İsrail'in siyasi partilerinin Filistin sorununa ilişkin tutumları (1948-2009)
Attitude of Israeli political parties regarding the Palestinian conflict (1948-2009)
- Tez No: 983700
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA BAĞÇECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İsrail, Filistin Sorunu, Siyasi Parti, Tutum, Hakimiyet, Sağ partiler, Siyasal tutumlar, Sol partiler, Israel, the Palestinian Issue, Political Party, Attitude, Power, Right parties, Political attitude, Left parties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İbrani Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Ortadoğu coğrafyasında en tartışmalı, kökeni on yıllara dayanan ve birden fazla aktör, etken, süreç ve sorunu içinde barındıran İsrail-Filistin sorunu, bölgeye yakın ve uzak birçok devlet, toplum ve medya kuruluşunun hep ilgisini çekmiştir. Birçok durumda Filistin sorunu ele alındığında ağırlıklı olarak savaşlara, silahlı çatışmalara, protestolara ilgi gösterildiği, İsrail tarafının toptancı bir yaklaşımla bir bütün olarak ele alındığı, İsrail toplumunun farklı ideolojik kesimlerini temsil eden siyasi partilerin tutumlarının ilgi dışında kaldığı ve gelişmelere etkisinin görmezden gelindiği söylenebilir. Bu çalışmada farklı kültürel ve ideolojik ve ekonomik altyapıya, siyasi ve dini bakışlara sahip İsraillileri temsil eden İsrail tarihindeki siyasi partilerin, İsrail devletinin kurulduğu 1948 yılından sağ görüşlü partilerin mutlak üstünlüğü elde ettiği 2009 yılına kadarki dönemde Filistin sorununa ilişkin tutumları incelenmiştir. İsrail'de siyasi partiler devletin kuruluşundan önceki dönemlerde kurulduğu ve görüşleri söz konusu tarihten önce şekillendiği için 1948 yılından önceki dönemlere ait toplumsal siyasi gelişmelere de yer ayrılmıştır. Çalışma kapsamında İbrani, İngiliz, Rus dilleri ağırlıklı, aynı zamanda Türk ve Arap dillerinde de yazılmış kitap, arşiv belgesi, gazete, partilerin resmi internet siteleri ve b. kaynaklar incelenerek kaynak tarama, belgesel tarama ve metin analizi yöntemleri ile sonuçlar elde edilmeye çalışılmış, İsrail siyasi partilerinin Filistin sorununa ilişkin nasıl tutuma ve eyleme sahip olduğu, bu tutumunu iktidar ve muhalefet dönemlerinde, koalisyonlar çerçevesinde ve farklı siyasi ve jeopolitik koşullar altında değiştirip değiştirmediği incelenmiştir. Bu kapsamda özellikle 20. asrın 2. yarısında sağ ve sol görüşlerin, bu görüşleri temsil eden partilerin Filistin sorununa bakışları ve bu konudaki eylemleri arasında hangi farklar olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most disputed conflicts, deep-rooted in decades and bearing more than one actors, factors, processes and problems, the Israeli-Palestinian conflict has all the while attracted the attention of states, societies and media institutions whether close or distant to the region. In most cases, considerations of the issue mainly have concentrated on wars, armed conflicts, protests and crises, where the Israeli side has been presented as a monolith through a gross approach. As a result, attitudes of political parties representing various ideological sectors of the Israeli society have stayed out of attention, whose influence on events has been greatly neglected. In this research, attitudes of political parties of Israel presenting Israeli people with different cultural, ideological and economic basis and political and religious views have been studied within their approach to the Palestinian issue from 1948, when the state was established and up until 2009, when parties with rightist views gained the support of the overwhelming majority in the society. As Israeli political parties were established and their views were formed long before the state was established, political events and processes before 1948 have also been shed light on. Within the research, books, scientific works, archive documents, newspapers, surveys, official internet sites of parties and etc. mainly in Hebrew, English and Russian, but also in other languages such as Turkish and Arabic have been reviewed and studied and conclusions have been derived through the methods of source scanning, document scanning and text analysis. Within the scope of the study, attitude and activities of Israeli political parties concerning the Palestinian issue have been examined in comparison to their political counterparts and other political parties and possible changes in the mentioned attitude in times of their government, opposition and coalitions under changing political and geopolitical circumstances have been investigated. Consequently, attitudes of political parties representing various views concerning the Palestinian issue, including their relevant activities and differences between them, especially in the 2nd half of the 20th century, have been revealed and concluded.