Deprem merkez üssü doğrultusunun yerelektrikölçümleri ile araştırılması
Investigation of the earthquake epicenter direction using local electrical measurements
  1. Tez No: 983708
  2. Yazar: HATİCE TURAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULUKAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Jeofizik Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anomali tespiti, Deprem, Doğu Anadolu fay zonu, Jeoelektrik, Sismik analiz, Anomaly detection, Earthquake, Eastern Anatolian fault zone, Geoelectric, Seismic analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yeryüzünde gözlemlenen jeoelektrik değişiklikler, sismik olayların öncesinde, sırasında ve sonrasında meydana gelen sıra dışı davranışlar olarak değerlendirilir. Sismik açıdan aktif bölgelerde kaydedilen jeoelektrik değişimler, genellikle depremlerle ilişkili olabilen fiziksel ve kimyasal süreçlerin bir sonucu olarak meydana gelir. Gerçekleşen bu sürecin deprem öncülü olarak belirlenebilmesi için fay zonu civarında gerçekleşen sismik aktiviteler ile jeoelektrik sinyallerin analizi sonucunda elde edilen anormal değişimler arasında ilişki kurulması gerekmektedir. Bu araştırmada, Türkiye'nin yüksek sismik risk taşıyan bölgelerinden biri olan Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) ve çevresinde gerçekleşen depremler ile bu süreçlere eşlik eden kısa süreli jeoelektrik potansiyel farkı değişimleri analiz edilmiştir. Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü arazisine kurulan sismik elektrik sinyallarin (SES) değişimlerini izleme istasyonu, deprem öncesi ve sonrası elektriksel değişimlerin incelenmesine olanak sağlamaktadır. Bölgedeki SES değişimlerinin izlendiği sistem, Kuzey-Güney (KG) ve Doğu-Batı (D-B) doğrultularında yer alan iki farklı hattı kapsamaktadır. Hatlar, L şeklinde 90 derecelik açı ile konumlandırılmış ve her bir hattın uzunluğu 89 metredir. Hatların uçlarında zemine gömülü elektrotlar bulunmaktadır ve yapılan SES ölçümleri bu hatlar üzerinden HIOKI marka veri kayıt cihazına miliVolt mertebesinde kaydedilmektedir. Bu çalışmada 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ve sonrasındaki 30 gün süreyle meydana gelen artçı şoklarla ilişkili olabilecek jeoelektrik sinyaller ve 122Y365 nolu Yerelektrik Değişimlerin Analizi ile Doğu Anadolu Fay Zonu ve Civarındaki Sismik Aktivitelerinin İzlenmesi ve Deprem Erken Uyarı Sisteminin Kurulabilirliğinin Araştırılması isimli TÜBİTAK projesinin 2024 yılına ait verileri analiz edilmiştir. Jeoelektrik değişimlere dair anomali tespitleri, Z-skor pik belirleme algoritması kullanılarak yapılmış ve bu anomaliler doğrultusunda azimut hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, kısa vadeli deprem tahmininde potansiyel bir deprem merkez üssü doğrultusunun belirlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Geophysical changes observed on Earth are considered to be unusual behaviors that occur before, during, and after seismic events. Geophysical changes recorded in seismically active regions are generally the result of physical and chemical processes that may be related to earthquakes. In order to determine whether this process can be identified as a precursor to an earthquake, it is necessary to establish a relationship between the seismic activities occurring in the vicinity of the fault zone and the abnormal changes obtained from the analysis of geophysical signals. In this study, earthquakes that occurred in and around the East Anatolia Fault Zone (DAFZ), one of Turkey's high seismic risk areas, and the short-term changes in geoelectric potential difference accompanying these processes were analyzed. The seismic electrical signal (SES) change monitoring station established on the Harran University Osmanbey Campus provides the opportunity to examine electrical changes before and after earthquakes. The system monitoring SES changes in the region covers two different lines located in the North-South (N-S) and East-West (E-W) directions. The lines are positioned at a 90-degree angle in an L-shape, and each line is 89 meters long. There are electrodes buried in the ground at the ends of the lines, and the SES measurements are recorded in millivolts on a HIOKI brand data recording device via these lines. In this study, geophysical signals potentially related to the February 6, 2023 Kahramanmaraş Earthquakes and the subsequent 30-day period of aftershocks were analyzed, along with data from the TÜBİTAK project titled“Analysis of Geophysical Changes and Monitoring of Seismic Activity in the Eastern Anatolia Fault Zone and Surrounding Areas, and Feasibility Study for the Establishment of an Earthquake Early Warning System”(Project No.122Y365) for the year 2024. The findings indicate that a potential earthquake epicenter direction can be determined for short-term earthquake prediction