Gebe kalma şekillerine göre kadınların doğum öncesi ve sonrası sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Examination of prenatal and postnatal healthy lifestyle behaviors of women according to the modals of conception
- Tez No: 983750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sağlığın geliştirilmesi, gebe kadınlar, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yardımcı üreme teknikleri, Health promotion, pregnant women, healthy lifestyle behaviors, Assisted Reproductive Technologies, Assisted reproduction techniques
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Gebe Kalma Şekillerine Göre Kadınların Doğum Öncesi Ve Sonrası Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, gebe kalma şekillerine göre kadınların doğum öncesi ve sonrası sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2018 – Aralık 2019 tarihleri arasında yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran ve gebeliklerinin 3. trimesterinde bulunan spontan gebe kalan kadınlardan 89, YÜT ile gebe kalan kadınlardan 89 olmak üzere 178 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada, araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda hazırlanan 43 soruluk anket formu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını değerlendirmek amacıyla Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ)-II kullanılmıştır. Araştırmaya dâhil edilen kadınlara ilk görüşmede SYBDÖ-II ve anket formu uygulanmış olup, doğum yapmaları beklenmiş ve postpartum dönemde telefonla aranarak SYBDÖ-II tekrar doldurulmuştur. Veriler araştırmacı tarafından telefonla ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 paket programı kullanılarak yapılmış ve istatistiksel önemlilik için p<0,05 değeri kriter kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan kadınların %82,0'ının 35 yaş ve altında, %57,9'unun lise ve üzeri eğitim seviyesine sahip olduğu, %68,0'ının ev hanımı, olduğu saptanmıştır. Kadınların gebe kalmadan önce %30,9'unun şişman, %11,8'inin obez olduğu, %11,2'sinin gebelikte sigara kullandığı, %65,2'sinin gebelikte sigara dumanına maruz kaldığı, %64,0'ının gebelikte önerilen aralıkta kilo alımını sağlayamadığı tespit edilmiştir. Spontan ve YÜT gebelik gruplarında yer alan kadınların doğum öncesi SYBDÖ-II'nden aldıkları toplam puan ortalaması sırasıyla 135,44±14,91 ve 139,63±11,64, doğum sonrası dönemde ise sırasıyla 122,01±11,08 ve 124,25±8,68 olarak bulunmuştur. Her iki grupta da her iki döneme ait en yüksek puan ortalaması manevi gelişim alt boyutunda, en düşük puan ortalaması fiziksel aktivite alt boyutunda kaydedilmiştir. Ayrıca YÜT gebelik grubunda yer alan kadınların doğum öncesinde fiziksel aktivite, stres yönetimi ve SYBD-II ölçeği puan ortalamalarının, doğum sonrasındaysa kişilerarası ilişkiler ve stres yönetimi alt boyut puan ortalamalarının spontan gebelik grubunda yer alan kadınlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Spontan ve YÜT gebelik grubunun SYBD-II ölçeği puan ortalamasının doğum öncesinde üst ve orta seviyeler arasında, doğum sonrasındaysa orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Kadınların her iki dönemde özellikle desteklenmeye ihtiyaç duydukları alanlar fiziksel aktivite ve stres yönetimidir. Doğum sonrasında puan ortalamalarında her iki grupta da belirgin bir düşüş saptanmıştır. YÜT gebelik grubunun gebelik süresince yaşam tarzlarını iyileştirme konusunda güçlü bir eğilim sergilerken, doğum sonrasında aynı kararlılığı göstermemesi dikkat çekicidir. Dolayısıyla kadınların sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürme konusunda istekli ve kararlı oldukları gebelik dönemi, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için fırsat olarak görülmeli ve iyi değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Examination of Prenatal and Postnatal Healthy Lifestyle Behaviors of Women According to the Modals of Conception Aim: This study was conducted to examine the prenatal and postnatal healthy lifestyle behaviors of women according to the modes of conception. Materials and Methods: It is a descriptive study carried out between December 2018 – December 2019. The study was conducted with a total of 178 participants; 89 women who came to Eskisehir Osmangazi University Medical Faculty Outpatient Polyclinics of Gynecology and Obstetrics, were in the third trimester and had conceived spontaneously and 89 women who had conceived via ART. In data collection a survey form of 43 questions prepared by the researcher in line with the literature knowledge and the Healthy-Promoting Lifestyle Profile (HPLP)-II aimed at assessing healthy lifestyle behaviors, were utilized. In the first interview the HPLP-II and survey form were applied to the women who were included in the study. Their births were awaited and they were called in the postpartum period and were made complete the HPLP-II again. The researcher collected the data on the phone and via the face-to-face interview method. The statistical analysis of the data was performed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 package program and the value p<0,05 was accepted to be the criteria for statistical significance. Results: Of the women who were included in the study; 82,0% were aged 35 years and younger, 57,9% were high school graduate and above and 68,0% were housewife. Before conception, 30,9% of the women were fat, 11,8% were obese, 11.2% smoked during pregnancy, 65,2% were exposed to cigarette smoke during pregnancy and 64,0% were not able to provide the weight gain recommended for pregnancy. The total score averages obtained by the women in the spontaneous and ART pregnancy groups from the HPLP-II in the prenatal and postnatal period were 135,44±14,91 and 139,63±11,64 and 122,01±11,08 and 124,25±8,68 respectively. In both groups the highest score average of the two periods was in the spiritual development subscale, while the lowest score average was in the physical activity subscale. In addition the women in the ART pregnancy group had higher score averages of physical activity, stress management and HPLP-II in the prenatal period and higher score averages of interpersonal relations and stress management in the postnatal period, compared to the women in the spontaneous pregnancy group. Conclusion: The HPLP-II score average of the spontaneous and ART pregnancy group was between high and middle levels in the prenatal period and in the middle level in the postnatal period. In these two periods women feel a particular need to be supported in terms of physical activity and stress management. There was a distinct decrease in the score averages of both groups in the postnatal period. The ART pregnancy group displayed a strong tendency in enhacing their lifestyles throughout pregnancy; however, they did not show the same determination in the postnatal period, which is interesting. Thus pregnancy in which women are eager and determinant to sustain a healthy lifestyle, should be considered and appreciated as an opportunity for a healthy and quality life.