Lomber epidural steroid enjeksiyonlarının uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of lumbar epidural steroid injections on sleep and quality of life
  1. Tez No: 983773
  2. Yazar: ÜMMÜHAN KÜBRA MENTEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA SULTAN ŞAHİN, DR. HALİL İBRAHİM ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural Steroid Enjeksiyonu, Uyku Kalitesi, Yaşam Kalitesi, VAS, PSQI, ODI, SF-12, Anestezi-epidural, Bel ağrısı, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Epidural Steroid Injection, Sleep Quality, Quality of Life, VAS, PSQI, ODI, SF-12, Anesthesia-epidural, Back pain, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bel ağrısı, küresel ölçekte görülme sıklığı yüksek olan, ciddi ekonomik yük, iş gücü kaybı ve yaşam kalitesinde düşüşle sonuçlanan önemli bir halk sağlığı problemidir. Hastalarda öncelikle etyolojiye yönelik konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilere yanıt alınamayan ve kronikleşen ağrılarda açık cerrahi öncesinde minimal invaziv yöntemlere başvurulabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, lomber epidural steroid enjeksiyonlarının bel ağrısı olan hastalarda ağrı, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmada, Haziran 2023 - Temmuz 2024 tarihleri arasında uygun medikal ve fizik tedavi modalitelerine yanıt vermeyen ve lomber epidural steroid enjeksiyonu uygulanan 45 hastanın dosya verileri değerlendirildi. Ağrı düzeyi (VAS), fonksiyonel durum (ODI), uyku kalitesi (PSQI) ve yaşam kalitesi (SF-12) skorları işlem öncesi ve işlem sonrası 1. ve 6. aylarda karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların demografik verileri, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA skoru, bel ağrısının süresi ve tanısı da değerlendirildi. Çalışmanın özgün yönü, ESİ'nin etkilerini yalnızca ağrı üzerinden değil, aynı zamanda uyku ve yaşam kalitesi parametreleriyle birlikte çok boyutlu olarak değerlendirmesidir. Bulgular: İşlem sonrası hem aktivite hem de istirahat sırasında ağrı düzeyinde anlamlı azalma görüldü (p<0.001). Aynı şekilde, 1. ve 6. aylarda ODI ve PSQI skorlarında da anlamlı iyileşmeler kaydedildi (p<0.001). SF-12 fiziksel ve mental bileşen skorlarında da anlamlı artış gözlendi (p<0.001). Korelasyon analizleri, ağrı düzeyindeki azalma ile uyku kalitesi ve yaşam kalitesindeki iyileşmeler arasında güçlü ilişki olduğunu gösterdi. Sonuç: Lomber epidural steroid enjeksiyonu, bel ağrısı olan hastalarda yalnızca ağrının azalmasını değil, aynı zamanda fonksiyonel kapasitenin artmasını, uyku ve yaşam kalitesinin iyileşmesini sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, bu girişimin multidisipliner hasta yönetiminde etkili bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Low back pain is a major public health problem with a high global prevalence, resulting in substantial economic burden, loss of workforce productivity, and deterioration in quality of life. Conservative treatments targeting the underlying etiology are primarily administered to patients. However, in cases where these treatments fail to provide adequate relief and the pain becomes chronic, minimally invasive interventions can be considered prior to open surgical procedures. The aim of this study was to evaluate the effects of lumbar epidural steroid injection on pain, sleep quality and quality of life in patients with low back pain. Materials and Methods: This retrospective observational study evaluated the medical records of 45 patients who received lumbar epidural steroid injections between June 2023 and July 2024 after failing to respond adequately to appropriate medical and physical therapy modalities. Pain level (VAS), functional status (ODI), sleep quality (PSQI), and quality of life (SF-12) scores were compared pre-procedure and at the 1st and 6th months post-procedure. Furthermore, demographic characteristics, body mass index (BMI), ASA score, duration of low back pain, and diagnostic findings of the patients were assessed. The distinctive aspect of this study is its multidimensional evaluation of the effects of epidural steroid injection, assessing not only pain but also sleep quality and overall quality of life parameters. Results: Significant reductions in pain levels during both activity and rest were observed after the procedure (p<0.001). Similarly, significant improvements were recorded in ODI and PSQI scores at both 1 and 6 months (p<0.001). SF-12 physical and mental component scores also showed significant improvement (p<0.001). Correlation analyses demonstrated strong associations between pain reduction and improvements in sleep quality and quality of life. Conclusion: Lumbar epidural steroid injection not only provides pain relief in patients with low back pain but also improves functional capacity, sleep quality, and overall quality of life. These findings suggest that this intervention is an effective tool in multidisciplinary pain management.