SARS-CoV-2 (COVID-19) enfeksiyonuna yakalanan hastaların akut ve iyileşme dönemindeki tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid function in patients with SARS-CoV-2 (COVID-19) infection during the acute and recovery phases
- Tez No: 983774
- Danışmanlar: DR. CEREN GÜR, DOÇ. DR. EMRE DURCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), COVID-19, Tiroid fonksiyonları, TSH, Non-tiroidal hastalık sendromu, COVID 19, SARS virüsü, Tiroid fonksiyon testleri, Tiroid hastalıkları, Tiroid hormonları, Ötiroid hasta sendromları, Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), COVID-19, Thyroid function, TSH, sT3, sT4, Non-thyroidal illness syndrome, COVID 19, SARS virus, Thyroid function tests, Thyroid diseases, Thyroid hormones, Euthyroid sick syndromes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) enfeksiyonunun akut hastalık döneminde ve iyileşme dönemi sonrası uzun dönemde tiroid fonksiyonlarına etkisi olup olmadığı ve bu sayede herkesi etkileyen bu global pandeminin etkileriyle alakalı literatüre katkıda bulunulması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde 11.03.2020 – 30.07.2021 tarihleri arasında COVID-19 tanısı alarak yatışı yapılan 18 yaş üstü hastaların listesi çıkartıldı. Hastaların demografik (yaş, cinsiyet) bilgileri, kronik hastalık (diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, malignite) varlığı, ilk ve son başvurularında ölçülen Tiroid Stimülan Hormon (TSH) (mIU/L), sT3 (pg/mL) ve sT4 (ng/dL) değerlerine ek olarak bu parametrelerin takiplerindeki seyri ve eğilimleri, lenfosit, LDH (U/L), fibrinojen (mg/dL), D-dimer (µg FEU/mL), CRP (mg/L), sedimantasyon (mm/saat) ve ferritin (ng/mL) düzeyleri kaydedildi. Ayrıca hastanede yatış süresi, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatış durumu, YBÜ'de kalış süresi ve ölüm durumu verileri de kaydedildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 203 hastanın %54,9'u erkek, %45,1'i kadındı. COVID-19'un klinik şiddeti arttıkça TSH ve sT3 düzeylerinde anlamlı düşüş, sT4 düzeylerinde ise daha sınırlı değişiklikler saptandı. Erkek hastalarda TSH ve sT3 düşüklüğü kadın hastalara göre daha belirgin seyretti. Yoğun bakım gereksinimi bulunan olgularda TSH ve sT3 düzeylerinin diğer gruplara kıyasla daha düşük olduğu dikkati çekti. Ağır ve kritik hastalarda da aynı şekilde TSH ve sT3 düzeylerinin hafif ve orta gruplara göre belirgin olarak daha düşük olduğu gözlendi (p < 0,05). İnflamatuvar belirteçlerden CRP, ferritin ve D-dimer düzeylerinin artışı ile TSH ve sT3 düzeyleri arasında ters yönlü ilişki tespit edildi. Uzun takiplerinde, akut dönemde ortaya çıkan tiroid fonksiyon bozukluklarının zamanla gerilediği ve hastaların büyük çoğunluğunda tiroid hormon düzeylerinin normale döndüğü gözlendi. İyileşme döneminde kalıcı hipotiroidi gelişimi ya da yeni otoimmün tiroid hastalığı saptanmadı. Bu sonuçlar, COVID-19'un tiroid fonksiyonları üzerindeki etkilerinin uzun dönemde kalıcı olmadığı ve esasen sistemik inflamasyona bağlı geçici değişiklikler şeklinde seyrettiğini göstermektedir. SONUÇ: Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) enfeksiyonu, akut dönemde hipotalamo-hipofiz-tiroid aksını etkileyerek geçici TSH ve sT3 düşüşüne yol açmaktadır. Ancak bu değişiklikler çoğunlukla geçici olup, hastalığın iyileşmesiyle birlikte tiroid fonksiyonları normale dönmektedir. Bulgular, COVID-19'un tiroid fonksiyonları üzerindeki etkilerinin genellikle non-tiroidal hastalık sendromu (NTIS) ile uyumlu ve geri dönüşümlü olduğunu göstermektedir. Bu nedenle COVID-19 hastalarında akut dönemde saptanan tiroid fonksiyon değişikliklerinin kalıcı tiroid hastalığı olarak değerlendirilmemesi, gereksiz tedaviden kaçınılması ve hastaların uzun dönem izlemlerinin sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aims to investigate whether SARS-CoV-2 infection affects thyroid function during the acute phase of the disease and in the long term after recovery. By doing so, it seeks to contribute to the literature on the effects of this global pandemic, which has impacted everyone. MATERIALS (PATIENTS) AND METHODS: In our study adult patients (≥18 years) who were hospitalized with a confirmed diagnosis of COVID-19 at the Internal Medicine Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital between 11 March 2020 and 30 July 2021 were identified. Demographic data (age, sex), presence of chronic comorbidities (diabetes mellitus, hypertension, coronary artery disease, malignancy), and thyroid function tests including TSH (mIU/L), sT3 (pg/mL), and sT4 (ng/dL) measured at admission and follow-up visits were recorded. Longitudinal trends of these parameters, along with lymphocyte count, LDH (U/L), fibrinogen (mg/dL), D-dimer (µg FEU/mL), CRP (mg/L), erythrocyte sedimentation rate (mm/hour), and ferritin (ng/mL) levels were documented. Hospitalization duration, ICU admission status, length of ICU stay, and mortality outcomes were also collected. RESULTS: Of the 203 patients included in the study, 54.9% were male and 45.1% were female. As the clinical severity of COVID-19 increased, TSH and sT3 levels decreased significantly, while changes in sT4 levels were relatively limited. The decline in TSH and sT3 levels was more pronounced in male patients compared to females. Patients requiring intensive care had significantly lower TSH and sT3 levels than those in other groups. Similarly, in severe and critical cases, TSH and sT3 levels were markedly lower compared with mild and moderate groups (p < 0.05). There was an inverse correlationbetween inflammatory markers (CRP, ferritin, and D-dimer) and TSH and sT3 levels. During long-term follow-up, thyroid dysfunctions observed in the acute phase showed gradual improvement, and the majority of patients demonstrated normalization of thyroid hormone levels over time. No persistent hypothyroidism or new-onset autoimmune thyroid disease was detected. These findings indicate that the effects of COVID-19 on thyroid function are not permanent and mainly reflect transient changes associated with systemic inflammation. CONCLUSION: Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection temporarily affects the hypothalamic-pituitary-thyroid axis during the acute phase, leading to decreased TSH and T3 levels. However, these changes are mostly reversible, and thyroid function normalizes with clinical recovery. The findings suggest that the effects of COVID-19 on thyroid function are generally consistent with non-thyroidal illness syndrome (NTIS) and are reversible. Therefore, thyroid function abnormalities detected during the acute phase of COVID-19 should not be considered as permanent thyroid disease, unnecessary treatment should be avoided, and patients should be followed up longitudinally.