Sakarya ilindeki aile hekimlerinin ağrı yönetimine genel yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Assessment of family physicians' general approaches to pain management in Sakarya province
- Tez No: 983772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET RAŞİT AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, ağrı, analjezikler, ilaç tedavisi, Analgesics, family medicine, pain, pharmacologic therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: 2010 yılı sonundan itibaren tüm Türkiye'de aile hekimliği sistemine geçilmiş ve birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilmeye başlanmıştır. Ağrının yönetimi, değerlendirmesi ve tedavisi sağlık hizmetlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmamızın amacı da Sakarya ilindeki aile hekimlerinin ağrı yönetimi pratiklerini, tutumlarını, varsa çekincelerini, sorun alanlarını ve farklılıkları ortaya koymak, mevcut durumu tespit etmek ve bu konuda yapılacak iyileştirme çalışmalarına basamak oluşturarak yardımcı olmaktır. YÖNTEM: Çalışmamız 2 Ocak 2025 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Veri toplama aşamasında tarafımızca hazırlanan anket formları aile hekimlerine online olarak ulaştırılmıştır. Anketler aracılığı ile toplanan verilerin daha sonra SPSS programı kullanılarak istatistiksel değerlendirilmesi yapılmıştır ve istatistiksel anlamlılık sınırı p<0,05 olarak belirlenmiştir. BULGULAR: Çalışmamıza katılan hekimlerin %54,5'i aile hekimliği yaparken ağrı yönetimi ile ilgili bir eğitim almamıştır ve %82'si eğitim almak istemektedir. Ayrıca %83,6'si bilgi düzeyini kısmen yeterli bulmaktadır. Aile hekimleri bilgi kaynağı olarak en sık tıbbi kitapları kullanmaktadır. Hekimlerin çoğu ağrı skalası kullanmamaktadır. Aile hekimleri ağrı tedavisinde en çok ilaç tedavisini tercih etmektedir. Aile hekimleri sıklıkla oral analjeziyi tercih etmekte, intramuskuler tedaviyi bazen kullanmakta, opioid analjeziklerden ise kaçındıkları görülmüştür. SONUÇ: Ağrı yönetiminin öncelikle tıp fakültelerin eğitim müfredatında ağrı yönetimi ve ağrılı hastaya yaklaşım konularının yeniden revize edilmesi gerektiğini, eğitim içindeki yeri artırılması ve mezuniyet sonrası ilgili sağlık yöneticileri tarafından belli aralıklarla eğitim planlamalarının yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ağrı skalası kullanımını arttırmak için gerekli düzenlemeler yapılmalı, ağrı yönetiminin daha uygun yapılabilmesi için aile hekimlerinin kullandıkları bilgi sistemlerinde ve fiziki şartlarında da gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Since the end of 2010, Turkey has adopted the family medicine system, in which primary healthcare services are delivered by family physicians. Pain assessment, management, and treatment are essential components of healthcare delivery. This study aims to evaluate the practices, attitudes, challenges, and educational needs of family physicians in Sakarya province regarding pain management, to determine the current situation and provide a foundation for future improvement efforts. MATERIALS AND METHODS: This cross-sectional study was conducted between January 2 and April 1, 2025, at the Department of Family Medicine, Sakarya University Faculty of Medicine. Data were collected using an online questionnaire distributed to family physicians. The obtained data were analyzed with SPSS software, with a significance level set at p < 0.05. RESULTS: In this study, 54.5% of participants reported not receiving any training on pain management during their family medicine practice, while 82% expressed a desire for such education. Additionally, 83.6% considered their knowledge only partially adequate. Medical textbooks were identified as the most common source of information. The majority of physicians reported not using pain scales. Family physicians frequently manage chronic pain, most often through pharmacological interventions, primarily oral analgesics. Intramuscular treatments were used occasionally, whereas opioid analgesics were rarely prescribed. CONCLUSION: Medical school curricula should be revised to emphasize pain management and patient-centered approaches to pain. Continuing education programs should be regularly organized by health authorities, and systemic improvements are needed to promote the use of pain scales and strengthen the infrastructural and informational support for effective pain management in primary care.