Kültürel miras bağlamında Alevilik inancı ve Alevi inanç turizm rotasının oluşturulması
The Alevi belief in the context of cultural heritage and the formation of an Alevi faith tourism route
- Tez No: 983800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ OYA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dini turizm, Kültürel miras, Somut olmayan kültürel miras, İnanç turizmi, Religious tourism, Cultural heritage, Intangible cultural heritage, Faith tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Alevi inancı, Anadolu'nun kültürel zenginliği içinde önemli bir yer tutmakta ve pek çok maddi ve manevi kutsal unsur barındırmaktadır. Bu unsurlar, inanç turizmi kapsamında değerlendirilebilecek potansiyele sahip olup, kültürel mirasın korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz etmektedir. Alevi inanç unsurlarının kültürel miras bağlamında değerlendirilerek inanç turizmi rotalarının geliştirilmesini ve Alevi toplumunun konuya ilişkin görüşlerinin araştırılmasını amaçlayan bu çalışma, kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının yanı sıra toplumsal ve ekonomik katkılar yaratmayı öncelemektedir. Bu yönüyle, alanda özgün ve öncü bir çalışma niteliği taşımaktadır. Araştırma iki aşamalı bir tasarıma sahiptir. İlk aşamada literatür taraması ve Alevi toplumunun kanaat önderleriyle yapılan görüşmeler yoluyla inanç unsurlarının envanteri çıkarılmış ve bu unsurlar coğrafi yakınlıkları dikkate alınarak göre 6 rota üzerinde haritalanmıştır. İkinci aşamada ise, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler tematik analizi yöntemiyle değerlendirilerek oluşturulan temalar doğrultusunda Alevi toplumunun kendi kültürel miraslarının inanç turizmi bağlamında değerlendirilmesi konusundaki görüşleri analiz edilmiştir. Katılımcı görüşleri Alevi toplumunun turizm ve inanç turizmi konusunda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu, rotalar geliştirilmesine olumlu yaklaştıkları, bu yolla kültür mirasının korunması ve yeni kuşaklara aktarımın önemine vurgu yaptıkları görülmüştür. Son bölümde paydaşlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Alevi faith holds a significant place in Anatolia's cultural richness, encompassing numerous tangible and intangible sacred elements. These elements have the potential to be evaluated within the scope of faith tourism. They are of great importance for the preservation, promotion, and transmission of cultural heritage to future generations. This study, which aims to evaluate the sacred elements of the Alevi faith in the context of cultural heritage, to develop faith tourism routes, and to investigate the perspectives of the Alevi community on this matter, prioritizes not only the safeguarding and transmission of cultural heritage but also the creation of social and economic contributions. In this respect, it represents an original and pioneering work in the field. The research is designed in two phases. In the first phase, an inventory of sacred elements was compiled through a literature review and interviews with prominent opinion leaders of the Alevi community. These elements were then mapped across six routes, with consideration of their geographical proximity. In the second phase, data collected through a semi-structured interview form were analyzed using thematic analysis. Based on the themes developed, the Alevi community's views on evaluating their cultural heritage in the context of faith tourism were examined. The participants' responses revealed that the Alevi community demonstrates a high level of awareness regarding tourism and faith tourism, displays a positive attitude toward route development, and emphasizes the importance of preserving cultural heritage and passing it on to future generations. In the final section, recommendations are presented for stakeholders.