Dental izolasyon yöntemlerinin çocuklarda tedavi memnuniyeti ve konforu üzerindeki etkileri
The effects of dental isolation methods on treatment satisfaction and comfort in children
  1. Tez No: 983830
  2. Yazar: AYŞEGÜL KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK BULDUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Çocuk diş hekimliği, Patient satisfaction, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Isolite ağız içi izolasyon sistemi ve rubber dam yöntemlerinin çocukların dental tedavi sırasındaki davranışsal ağrı ile tedavi konforu ve memnuniyeti üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmekti. Çalışma, randomize ve denek içinde karşılaştırmalı klinik araştırma tasarımında yürütüldü. Çalışmaya, bilateral restoratif tedavi gereksinimi bulunan daimi birinci molar dişlere sahip toplam 66 çocuk hasta dâhil edildi. Katılımcılar ikişer hafta arayla iki ayrı klinik seansta Isolite ve rubber dam izolasyon yöntemleri kullanılarak tedavi edildi ve her iki yönteme ait ölçümler karşılaştırıldı. Davranışsal ağrı değerlendirmesi FLACC davranışsal ağrı skalası kullanılarak yapıldı. Tedavi konforu ve memnuniyetinin değerlendirilmesi amacıyla yapılandırılmış Tedavi Konforu ve Memnuniyet Ölçeği uygulandı. Isolite ve rubber dam uygulamalarına ait FLACC davranışsal ağrı skorları eşleştirilmiş örneklemler için t testi ile karşılaştırıldı. Yaş grupları arası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular, Isolite ve rubber dam izolasyon yöntemlerinin FLACC davranışsal ağrı skorları açısından benzer düzeyde tolere edildiğini gösterdi. Tedavi konforu ve memnuniyetine ilişkin değerlendirmelerde ise Isolite sisteminin nefes alma, tükürük kontrolü ve genel tedavi konforu ile ilişkili bazı alt boyutlarda rubber dam uygulamasına kıyasla daha yüksek skorlar sağladığı belirlendi. Sonuç olarak, her iki izolasyon yönteminin de çocuk hastalarda davranışsal ağrı açısından benzer etkilere sahip olduğu, Isolite sisteminin ise tedavi konforu ve memnuniyeti açısından bazı üstünlükler sunduğu görüldü. Bu bulgular, Isolite sisteminin çocuk diş hekimliği uygulamalarında rubber dam izolasyonuna alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of the Isolite intraoral isolation system and the rubber dam method on children's behavioral pain during dental treatment, as well as on treatment comfort and satisfaction. The study was conducted using a randomized, within-subject comparative clinical research design. A total of 66 pediatric patients with bilateral restorative treatment needs in permanent first molar teeth were included in the study. The participants were treated in two separate clinical sessions, two weeks apart, using the Isolite and rubber dam isolation methods, and measurements obtained from both methods were compared. Behavioral pain was assessed using the FLACC behavioral pain scale. Treatment comfort and satisfaction were evaluated using a structured Treatment Comfort and Satisfaction Scale. FLACC behavioral pain scores obtained following Isolite and rubber dam applications were compared using the paired samples t-test. One-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons among age groups, and the level of statistical significance was set at p<0.05. The results showed that the Isolite and rubber dam isolation methods were similarly tolerated in terms of FLACC behavioral pain scores. However, evaluations of treatment comfort and satisfaction revealed that the Isolite system yielded higher scores than the rubber dam method in certain subdomains, particularly those related to breathing, saliva control, and overall treatment comfort. In conclusion, while both isolation methods demonstrated comparable effects on behavioral pain in pediatric patients, the Isolite system exhibited certain advantages in terms of treatment comfort and satisfaction. These findings indicate that the Isolite system may be considered an alternative to rubber dam isolation in pediatric dental practice.