Şınav egzersizinin farklı kan akımı kısıtlama koşullarında üst ekstremite patlayıcı kuvvet performansına akut etkisi
Acute effects of push-up exercise performed under varying blood flow restriction conditions on upper extremity explosive power performance
- Tez No: 983829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENSU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Patlayıcı kuvvet, Explosive force
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma şınav egzersizi ile oluşturulan aktivasyon sonrası performans artışı protokolüne ek olarak uygulanan kan akımı kısıtlamasının (blood flow restriction, BFR) üst ekstremite patlayıcı performansı üzerindeki akut etkisini değerlendirmeyi amaçladı. Randomize çapraz geçişli tasarımda, Yıldız Teknik Üniversitesi voleybol takımından 30 gönüllü (16 kadın, 14 erkek; 18–25 yaş) üç ayrı günde BFR (%50 arteriyel oklüzyon basıncı [arterial occlusion pressure, AOP]), Sham-BFR ve kontrol koşullarında şınav uyguladı. Performans, oturarak tek kolla sağlık topu atışıyla değerlendirildi (birincil çıktı: mesafe, cm; ikincil çıktı: hız, km/sa). Ölçümler egzersiz sonrası 4., 8. ve 12. dakikalarda alındı. Veriler tekrarlı ölçümler ANOVA ile analiz edildi. Sonuçlara göre BFR koşulunda mesafe için zaman etkisi anlamlı bulundu (p=0,002); 8. ve 12. dakikalardaki ortalama mesafeler, 4. dakikadan daha uzundu. Koşullar arası karşılaştırmalarda, 8. dakikada BFR, Sham-BFR'yi aştı (p=0,002); 12. dakikada ise BFR, hem Sham-BFR'den (p=0,004) hem de kontrolden (p=0,009) üstün bulundu. İkincil çıktı olan hız için 12. dakikada BFR, Sham-BFR'yi geçti (p=0,024). Alt analizlerde etkinin erkeklerde daha belirgin olduğu, kadınlarda anlamlı fark saptanmadığı görüldü. Algılanan efor (rating of perceived exertion, RPE) değerleri koşullar arasında değişmedi; ancak kadınlarda daha yüksekti (p = 0,003). Sonuç olarak, şınav sırasında %50 AOP ile uygulanan BFR, üniversite düzeyinde voleybol oynayan sporcularda üst ekstremite patlayıcı performansını 8–12. dakikalık ölçüm aralığında anlamlı biçimde artırdı. RPE'nin koşullar arasında değişmemesi, bu protokolün saha ya da maç öncesi kısa süreli hazırlık süreçlerine ek öznel yük getirmeden entegre edilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the acute effect of adding Blood Flow Restriction (BFR) to a push-up–based post-activation performance enhancement protocol on upper-extremity explosive performance. In a randomized crossover design, thirty volleyball players from Yıldız Technical University (16 women, 14 men; aged 18–25 years) performed push-ups under three conditions on separate days: BFR (50% arterial occlusion pressure, AOP), Sham-BFR, and control. Performance was assessed using a seated single-arm medicine ball throw (primary outcome: distance, cm; secondary outcome: velocity, km/h). Measurements were taken at the 4th, 8th, and 12th minutes after exercise. Data were analyzed using repeated-measures ANOVA. A significant main effect of time was observed for distance in the BFR condition (p=0.002); mean distances at 8 and 12 minutes were greater than at 4 minutes. Between-condition comparisons showed that BFR exceeded Sham-BFR at 8 minutes (p=0.002) and was superior to both Sham-BFR (p=0.004) and control (p=0.009) at 12 minutes. For velocity, BFR outperformed Sham-BFR at 12 minutes (p=0.024). Subgroup analyses revealed that the effect was more pronounced in men, whereas no significant difference was found in women. Perceived exertion (rating of perceived exertion, RPE) did not differ across conditions but was higher in women (p=0.003). In conclusion, BFR applied at 50% AOP during push-ups significantly enhanced upper-limb explosive performance between 8–12 minutes post-exercise in university-level volleyball players, without increasing perceived exertion.