İngiliz Deniz İstihbarat Dairesi raporlarına göre Karadeniz'in ulaşım ve liman alt yapısı (1915-1943)
Transportation and port infrastructure of the Black Sea according to the British Naval Intelligence office reports (1915-1943)
  1. Tez No: 983834
  2. Yazar: SEMİH KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ana limanlar, Askeri istihbarat, Deniz yolu ulaşımı, Kara yolu köprüleri, Kara yolu ulaşımı, Karadeniz, Kemer köprüler, Tarihi köprüler, Ulaşım coğrafyası, Yerel tarih, Hub ports, Military intelligence, Highway bridges, Land transportation, Black Sea, Arch bridges, Historical bridge, Transportation geography, Local history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1915 yılında İngiliz Deniz İstihbarat Dairesi, dünyanın dört bir yanındaki coğrafi detayları incelemek üzere özel bir birim olan Coğrafya Bölümü'nü kurmuştur. Bu bölümün asıl amacı, askeri, siyasi ve denizcilik ve savaş stratejileri için hayati önem taşıyan coğrafi bilgileri titizlikle derleyip sunmaktı. Uzmanların elinden çıkan Coğrafi El Kitapları, 1918'e gelindiğinde elliden fazla ciltlik bir külliyat oluşturmuştu. Bu yayınlar, kısa vadeli coğrafi raporlarla da desteklenerek, bilgi dağarcığını sürekli genişletti. En belirgin özelliği, doğruluk ve tarafsızlık ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalmaları olan eserler bu sayede uluslararası arenada, özellikle de hizmet kuruluşları ve büyükelçilikler nezdinde büyük bir saygınlık kazandılar. Hatta Milletler Cemiyeti gibi önemli kurumlar tarafından da sıkça başvurulan bir referans kaynağı haline geldiler. Ancak her ne kadar bilimsel bir yaklaşımla ele alınsa da bu eserleri hazırlayanların şüphesiz en önemli amacı ve kaygısı, Britanya İmparatorluğu'na İngilizlerin menfaatleri doğrultusunda stratejik yapıların envanterini sunmak olası savaş durumunda bundan istifade edebilmekti. Bu bağlamda, bu tez çalışması, İngiliz Deniz İstihbarat Dairesi tarafından hazırlanan ''Geographical Handbook Series – Turkey Volume Ⅱ'' adlı eserin sunduğu zengin verileri İngilizceden Türkçeye çevirerek ve bu kıymetli eserin yanı sıra diğer kaynaklardan da yararlanarak, 20. yüzyıl Türkiye'sinin Karadeniz kıyısındaki ulaşım altyapısının analizine odaklanmıştır. Amaç, 20. yüzyıl boyunca Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında ekonomik, askeri ve stratejik gelişim açısından kritik rol oynayan ulaşım altyapısı oluşturan; limanlar, karayolları ve köprülerin tarihsel evrimi üzerinden derinlemesine inceleme yapmaktır.
Özet (Çeviri)
In 1915, the British Naval Intelligence Service established a special unit, the Geography Department, to examine geographical details all around the world. The main purpose of this department was to meticulously compile and present geographical information that was vital for military, political, maritime and war strategies. The Geographical Handbooks, prepared by experts, had become a collection of more than fifty volumes by 1918. These publications, supported by short-term geographical reports, continuously expanded the knowledge base. The works, whose most distinctive feature was their strict adherence to the principles of accuracy and impartiality, gained great respect in the international arena, especially by service organizations and embassies. They even became a frequently used reference source by important institutions such as the League of Nations. However, although they were approached with a scientific approach, the most important aim and concern of those who prepared these works was undoubtedly to provide the British Empire with an inventory of strategic structures in line with British interests and to be able to benefit from this in the event of a possible war. In this context, this thesis study focuses on the analysis of the transportation infrastructure on the Black Sea coast of Turkey in the 20th century by translating the rich data provided by the work titled ''Geographical Handbook Series – Turkey Volume Ⅱ'' prepared by the British Naval Intelligence Service from English to Turkish and by making use of this valuable work as well as other sources. The aim is to conduct an in-depth examination of the historical evolution of ports, highways and bridges that constituted the transportation infrastructure that played a critical role in terms of economic, military and strategic development on the Black Sea coast of Türkiye throughout the 20th century.