Ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin üçgenler ve dörtgenler konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesi
- Tez No: 983835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM TABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel kavramlar, Mathematical concepts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin üçgenler ve dörtgenler konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kavram yanılgılarının belirlenmesinde kullanılan“Üçgenler ve Dörtgenler Kavram Testi”iki aşamalı tanı testidir ve araştırmacı tarafından iki aşamalı test geliştirme basamakları takip edilerek hazırlanmıştır. Geliştirilen kavram yanılgısı testi kavramlar ile ilgili çoktan seçmeli ve kavramlarla ilgili sorulan çoktan seçmeli soruların nedeninin açıklanması istenilen açık uçlu soru olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Toplam 24, aşamalar dahil 48 maddeden oluşmaktadır. Testteki soruların kapsam geçerliği Davis Tekniği formu hazırlanarak uzman görüşüyle; geçerlik, güvenirlik ve ayırt edicilik özellikleri 52 kişiye pilot uygulama yapılarak TAP programı üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma doğrultusunda test, Ordu ilinde 4 farklı okulda 204 kişiye uygulanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin sorulara verdiği yanıtlara yaptıkları açıklamalar doğrultusunda betimsel analiz yapılarak, olası kavram yanılgıları tespit edilmiştir. Çoğunlukla prototip şekil algısı yanılgısı, köşegen ve iç açı kavramlarının tanımı hakkında yanılgılar, açılarına göre üçgenleri sınıflandırmakta güçlükler paralelliğe dair kavram yanılgıları, dörtgenlerin sınıflandırılmasında güçlükler gibi sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the misconceptions of 5th grade middle school students regarding triangles and quadrilaterals. The“Triangles and Quadrilaterals Concept Test”used to identify misconceptions is a two-stage diagnostic test and was developed by the researcher in accordance with the two-stage test development steps. The developed concept misconception test consists of two stages: multiple-choice questions related to concepts and open-ended questions that require the explanation of the reasons behind the multiple-choice questions. It consists of a total of 24 items, including the stages, and 48 items in total. The content validity of the questions in the test was determined using the Davis Technique form and expert opinion; validity, reliability, and discriminative properties were analyzed through a pilot application with 52 participants using the TAP program. In line with the research, the test was administered to 204 participants in four different schools in the province of Ordu. Descriptive analysis was conducted based on the explanations provided by the students in response to the questions, and possible misconceptions were identified. The results revealed that the majority of misconceptions were related to prototype shape perception, the definition of diagonal and interior angles, difficulties in classifying triangles based on their angles, misconceptions about parallelism, and difficulties in classifying quadrilaterals.