Hastanede yatan yaşlı bireylerde yalnızlık düzeyi ve yük olma duygusu arasındaki ilişki
Relationship between loneliness level and feeling of burden in hospitalized elderly individuals
  1. Tez No: 983854
  2. Yazar: HÜSNA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEVİYE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane yatışı, Yalnızlık, Yaşlı birey, Yük olma, Hospitalisation, Loneliness, Elderly person, Being a burden
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma hastanede yatan yaşlı bireylerde yalnızlık düzeyi ile yük olma duygusu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı türde yapılmıştır. Araştırma Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde dahil edilme kriterlerini karşılayan 337 yaşlı birey ile gerçekleştirilmiştir. Veriler toplamada“Tanıtıcı Bilgi Formu, Yaşlılar İçin Yalnızlık Ölçeği (YİYO) ve Geriatrik Yük Olma Duyguları Ölçeği”(G-GFBS) kullanılmıştır. Araştırma verileri Nisan-Temmuz 2025 tarihleri arasında yüz yüze toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t-testi, Scheffe testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada“Yaşlılar İçin Yalnızlık”puan ortalamasının 10,40±6,31 ile kabul edilebilir düzeyde olduğu,“Geriatrik Yük Olma Duyguları”puan ortalamasının ise 55,38±22,57 ile ortalamanın altında olduğu belirlenmiştir. Hastanede yatan yaşlı bireylerde yalnızlık toplam puanı, sosyal ve duygusal yalnızlık ile yük olma duygularının eğitim ve gelir durumuna göre istatistiksel olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Katılımcıların yalnızlık düzeyi ve alt boyutları ile geriatrik yük olma duygularının kronik hastalığa sahip olma durumu, hastanede yatışı olan klinik, refakatçi kalış süresi ve ziyaretçi gelmesi durumuna göre farklılık göstermediği belirlenmiştir (p>0,05). Çalışmada katılımcıların yaşlılar için yalnızlık ile geriatrik yük olma duyguları arasındaki (r:0,529; p<0,05) ilişkinin pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu ve yaşlılar için yalnızlık düzeyinin tek başına geriatrik yük olma duygularının %28'ini açıkladığı belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre hastanede yatan yaşlı bireylerin yalnızlık düzeylerinin artması, geriatrik yük olma duygularında da artışa yol açtığı belirlenmiştir. Buna yönelik tıbbi sorunu olan hastane yatışı olan yaşlı bireylere Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliği kapsamında bütüncül hemşirelik bakış açısıyla yaşlıların psikososyal yönden değerlendirilmesi ve bakım hizmetlerinin sunulması yaşlıların ruhsal yönden desteklenmelerine katkı sağlayacaktır. Özellikle hastane yatışının olduğu yaşlı bireylere yönelik yalnızlık ve geriatrik yük olma duygularının azalması için güçlendirme programlarının düzenlenmesi, hastane ortamında yaşanılan deneyimlerin derinlemesine incelenmesini sağlayan nitel çalışmaların gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive, cross-sectional, and correlational study to determine the relationship between the level of loneliness and the feeling of being a burden in elderly individuals hospitalized in a hospital. The study was conducted at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine Hospital with 337 elderly individuals who met the inclusion criteria. Data were collected using the Introductory Information Form, the Loneliness Scale for the Elderly (LOLS), and the Geriatric Burden Feelings Scale (G-GFBS). Data were collected face-to-face between April and July 2025. Data were analyzed using independent samples t-tests, Scheffe's test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses. The study found that the mean score for“Loneliness Among the Elderly”was 10.40±6.31, which is acceptable, while the mean score for“Feelings of Being a Burden in Geriatrics”was 55.38±22.57, which is below average. It was determined that the level of loneliness and its subdimensions, as well as feelings of burden, among hospitalized elderly individuals were affected by education and income status, and that there were statistically significant differences in these two variables. It has been determined that the total score of loneliness, social and emotional loneliness, and feelings of burden in hospitalized elderly individuals differ statistically according to education and income status. did not differ according to chronic illness status, clinical department of hospitalization, length of stay of the caregiver, or visitor attendance (p>0.05). The study determined that there was a positively correlated, moderately significant relationship between participants' loneliness and feelings of geriatric burden (r: 0.529; p <0.05) and that loneliness levels alone explained 28% of feelings of geriatric burden. The study concluded that increasing loneliness among hospitalized elderly individuals also leads to an increase in feelings of geriatric burden. Therefore, providing psychosocial assessment and care services to hospitalized elderly individuals with medical problems from a holistic nursing perspective within the scope of Consultation-Liaison Psychiatric Nursing will contribute to their spiritual support. Empowerment programs are recommended to reduce feelings of loneliness and geriatric burden, particularly for hospitalized elderly individuals, and qualitative studies are recommended to provide in-depth examinations of their experiences in the hospital environment.