Profesyonel kadın basketbolcularda antrenman dönemlerine göre diyetin total antioksidan kapasitesi ve antrenman yükünün değerlendirilmesi
Evaluation of total antioxidant capacity of diet and training load in professional female basketball players based on training periods
  1. Tez No: 983853
  2. Yazar: ÖZNUR DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın basketbolcular, Women basketball players
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, profesyonel kadın basketbolcularda antrenman dönemlerine göre diyetle alınan total antioksidan kapasite (TAK) ve antrenman yükünün; vücut kompozisyonu, biyokimyasal göstergeler ve zindelik durumu üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, Kasım 2024 – Nisan 2025 tarihleri arasında Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan Tarsus Basketbol Spor Kulübü'nde oynayan 14 profesyonel kadın basketbolcu ile yürütülmüştür. Veriler, hazırlık, müsabaka ve geçiş dönemlerine ait olarak toplanmış; her dönemin sonunda tekrar ölçümler yapılmıştır. Araştırma kapsamında sporcuların antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri, zindelik düzeyi, besin tüketim kayıtları ve antrenman yükü değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; antrenman dönemleri arasında kas kütlesinde anlamlı artış, HOMA-IR değerlerinde anlamlı azalma ve bu azalmada doğrusal bir düşüş eğilimi belirlenmiştir. Geçiş döneminde bel çevresinde anlamlı bir artış saptanmış, deri kıvrım kalınlığına dayalı vücut yağ oranında ise özellikle hazırlık ve müsabaka dönemi arasında anlamlı azalma gözlenmiştir. Diğer antropometrik göstergeler (vücut ağırlığı, boy, BKI vb.) ve biyokimyasal parametrelerde (AKŞ, LDL, insülin) anlamlı fark tespit edilmemiştir. Toplam antioksidan kapasiteye ilişkin parametreler dönemler arasında anlamlı farklılık göstermemiş olmakla birlikte, dönemsel dalgalanma eğilimleri dikkat çekmiştir. Zindelik düzeyi ve antrenman yükü değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir; ancak hazırlık döneminde antrenman yükünün diğer dönemlere göre daha yüksek olduğu kaydedilmiştir. Bu araştırma, sezon boyunca uygulanan antrenman ve beslenme protokollerinin, profesyonel kadın sporcularda bazı metabolik ve vücut kompozisyonu göstergeleri üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sezon planlamasında sadece antrenman yükünün değil; bireyin fizyolojik yanıtlarını destekleyici beslenme stratejilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanmakta, antrenman ve beslenmenin birlikte değerlendirilmesinin sporcunun performansı ve sağlığı açısından bütüncül bir yaklaşım sunduğu ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of dietary total antioxidant capacity (TAC) and training load across different training periods on body composition, biochemical markers, and physical fitness parameters in professional female basketball players. The study was conducted between November 2024 and April 2025 with 14 professional female basketball players from Tarsus Sports Club, located in Tarsus, Mersin. Data were collected in three phases—preparatory, competition, and transition periods—and repeated measurements were taken at the end of each phase. Anthropometric measurements, biochemical parameters, physical fitness evaluations, dietary intake records, and training load assessments were used in the study. According to the findings, a significant increase in muscle mass and a significant decrease in HOMA-IR levels were observed across the training periods, with a linear downward trend in HOMA-IR. A significant increase in waist circumference was found during the transition period, while a significant decrease in body fat percentage based on skinfold thickness was observed between the preparatory and competition periods. No significant differences were found in other anthropometric (e.g., body weight, height, BMI) and biochemical parameters (e.g., fasting blood glucose, LDL, insulin). Although the total antioxidant capacity did not show statistically significant differences between periods, some period-based fluctuations were observed. There were no statistically significant differences in physical fitness or training load parameters; however, training load values were higher during the preparatory period. These findings indicate that seasonal training and nutrition strategies can affect certain metabolic and compositional outcomes in professional female athletes. Based on the results, it is emphasized that not only training load but also nutrition strategies that support individual physiological responses should be considered during season planning, and that evaluating training and nutrition together offers a holistic approach for enhancing athletic performance and overall health.