Estetik protetik materyallerin farklı çaptaki implantlar ve çevre kemikte oluşturduğu stres dağılımlarının sonlu elemanlar analiz yöntemi ile incelenmesi
Investigation of various esthetic prosthetic materials on implants of different diameters: A finite element analysis
  1. Tez No: 983855
  2. Yazar: TUBA ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, estetik, seramik, sonlu elemanlar analizi, Ti-base abutment, zirkonya, Dental implant, esthetic, ceramic, finite element analysis, Ti-base abutment, zirconia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Ti-base abutment üzeri zirkonya koping tasarımların üst yapısında kullanılan farklı estetik materyallerin dar ve standart çaptaki implantlar ve çevre dokularında meydana getirebileceği stres ile gerilimlerin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada 21 numaralı diş bölgesine 3.3 x12 mm ve 4.1 x12 mm bone level implant ve Ti-base abutment sanal ortamda orijinal boyutlarına göre modelize edildi. İki farklı çapta implant üzerine monolitik zirkon koping ve dört farklı kuron materyali tasarlandı. Modellere singulum bölgesinden oblik yönde 135º açı ile 100 N ve vertikal yönde 100 N kuvvet uygulanarak 8 farklı model ve 16 analiz grubu oluşturuldu. İmplant gövdesi, Ti-base abutment, abutment vidası ve kuron üzerindeki von Mises stres değerleri ile stres dağılımları incelendi. Kuronların, kortikal ve trabeküler kemiklerin maksimum ve minimum principal stres değerleri ile çekme ve basma gerilimleri incelendi. Bulgular: Oblik kuvvet uygulama sonucunda tüm modellerde vertikal kuvvet uygulama koşuluna göre daha yüksek stres değerleri gözlendi. Dar çapta implant modellerindeki stres değerleri standart çap modellerinden daha yüksek bulundu. Kuron materyaline göre en yüksek stres değerleri zirkonya kullanılan modellerde, en düşük stres değerleri ise lityum disilikat kullanılan modellerde izlendi. Estetik protetik materyal değişikliğinin kortikal ve trabeküler kemik üzerindeki maksimum ve minimum principal stres değerlerinde herhangi bir değişiklik oluşturmadığı gözlendi. Sonuç: İmplant çapının azalması ve oblik kuvvet uygulaması ile tüm stres değerlerinin artışına sebep olduğu gözlemlendi. Üst yapıda kullanılan materyalde elastisite modülü arttıkça stres değerlerinin arttığı bu durumun dar çaplı implant modellerinde daha fazla olduğu gözlemlendi. Bu bulgular dar çapta implant kullanımı gerektiğinde vaka seçiminin hassasiyetini göstermektedir. Ayrıca stres değerlerinin vida ve implant düzeyinde azalmış olması da Ti-base'in mekanik performansını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the stress and strain induced in narrow and standard diameter implants and their surrounding tissues by different aesthetic materials used in the superstructure of zirconia coping designs over Ti-base abutments. Material and Method: In this study, 3.3 x 12 mm and 4.1 x 12 mm bone level implants and Ti-base abutments were modeled in a virtual environment according to their original dimensions in the region of tooth number 21. Monolithic zirconia copings and four different crown materials were designed on the two different implant diameters. Eight distinct models and 16 analysis groups were created by applying a 100 N force at a 135º angle from the cingulum area and a 100 N vertical force to the models. The von Mises stress values and stress distributions on the implant body, Ti-base abutment, abutment screw, and crown were examined. The maximum and minimum principal stress values, as well as the tensile and compressive stresses, in the cortical and trabecular bones surrounding the crowns were examined. Conclusion: It was observed that a decrease in implant diameter and the application of oblique force led to an increase in all stress values. Furthermore, it was noted that as the modulus of elasticity of the material used in the superstructure increased, the stress values also increased, a condition which was more pronounced in narrow-diameter implant models. These findings highlight the critical importance of case selection when the use of narrow-diameter implants is necessary. Additionally, the reduction in stress values at the screw and implant level demonstrates the favorable mechanical performance of the Ti-base abutment.