Cizre'de tasavvuf kültürü
Sûfî culture in Cizre
  1. Tez No: 983895
  2. Yazar: HAZRET SEYYİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cizre, Tasavvuf, Tarikatlar, Medrese-Tekke Bütünleşmesi, Tasavvuf Kültürü, Cizre, Sufism, Sufi Orders, Madrasa-Tekke Integration, Sufi Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez,“Cizre'de Tasavvuf Kültürü”başlığı altında giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin önemi, amacı, yöntemi ve kullanılan kaynaklara dair değerlendirmeler yer almaktadır. Birinci bölümde Cizre'nin tarihî arka planı, coğrafi konumu ve ilmî yapıları camiler, medreseler ve türbeler ele alınmakta; şehrin İslam medeniyeti içindeki yeri ortaya konmaktadır. İkinci bölümde, Cizre'de faaliyet gösteren tarikatlar ve önde gelen sûfî şahsiyetler incelenmektedir. Nakşibendiyye'nin Hâlidiyye kolu merkeze alınarak Şeyh Hâlid-i Cezerî ve Bâsret Dergâhı, Seydâ ailesi, Derşevîler ve diğer Nakşî silsileler ayrıntılı biçimde değerlendirilmektedir. Bunun yanında Kâdiriyye ve Rifâiyye tarikatlarının temsilcileri ve bu yapıların bölgedeki irşâd faaliyetleri de ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Cizre'de tasavvuf kültürünün toplumsal, ahlâkî ve kültürel boyutlarına odaklanmaktadır. Bu çerçevede Molla Cezerî ve Fakih-i Teyrân gibi sûfî-şairlerin eserleri üzerinden tasavvufî düşüncenin edebî yansımaları incelenmekte zikir meclisleri, bayramlar, menkıbeler, türbe ziyaretleri ve halk inanışları analiz edilmektedir. Ayrıca tasavvufun sanat, müzik, mimari ve güncel sosyo-politik yaşama etkileri ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Sufism Culture in Cizre,”consists of an introduction, three main sections, and a conclusion. The introduction includes an evaluation of the thesis's significance, purpose, methodology, and sources used. The first section examines Cizre's historical background, geographical location, and scholarly structures, including mosques, madrasas, and shrines, revealing the city's place within Islamic civilization. The second section examines the Sufi orders active in Cizre and prominent Sufi figures. Focusing on the Khalidiyya branch of the Naqshbandiyya, Sheikh Khalid al-Jazari and the Basret Lodge, the Seyda family, the Dershevis, and other Naqshbandi lines are examined in detail. Representatives of the Qadiriyya and Rifa'iyya orders and their activities in the region are also discussed. The third section focuses on the social, moral, and cultural dimensions of Sufi culture in Cizre. Within this framework, the literary reflections of Sufi thought are examined through the works of Sufi poets such as Molla Cezerî and Fakih-i Teyrân, and dhikr gatherings, holidays, legends, tomb visits, and folk beliefs are analyzed. Furthermore, the influence of Sufism on art, music, architecture, and contemporary socio-political life is revealed.