Molla Ahmedi Cezeri'de tasavvuf düşüncesi
Sufi thought in Molla Ahmedi Cezeri
  1. Tez No: 950532
  2. Yazar: ŞEHNAZ ABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sufism, Sufi Philosophy, Molla Ahmedi Cizîrî, Vahdet-i Vücud (Unity of Being), Love
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk-İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Molla Ahmed Cizîrî, âlim, molla, şair, edip ve felsefi derinliği olan bir mutasavvıftır. Dönemi ve sonrası için büyük etkisi vardır. Eğitimini Diyarbakır, Hakkâri ve İmadiye'de tamamlamış, Cizre'de Kırmızı Medrese'de uzun yıllar müderrislik yapmıştır. Şeyh Ahmed el-Cizîrî, Kürtçe Arapça, Farsça ve Türkçe'yi iyi bilmektedir. Bilinen tek eseri Divan'dır. Çeşitli bilim dallarında derin bir bilgiye sahiptir. Özellikle tasavvuf ve şiir alanında eseri özgündür. Divanında İbn Arabi, Mevlana, Hâfız-ı Şirâzî, Sadî-i Şîrâzî ve Molla Câmî gibi klasik şairlerin etkisi görülür. Molla Ahmed Cızîrî, İslâm düşünce tarihinde özellikle tasavvuf düşüncesindeki yeri ve önemi büyüktür. Varlık ve Vahdet-i Vücud düşüncesi, İbn Arabî'nin etkisiyle işlenmiş derinlikli bir varlık düşüncesinin ve tevhit inancının yansımasıdır. Allah, Aşk, Ruh, Nefs, Seyr-ü sulük, Kalp, Varlık, Vahdet-i vücut gibi önemli tasavvufi konulara değinmiştir. Fikirleri ortaçağ klasik tasavvuf kültürünün özelliklerini yansıtır. Osmanlı Devletinin fıkıh, kelam ve tasavvuf ilimlerinin zirve yaptığı bir dönemde, geniş ve derin bir ilim, keskin bir marifet, zengin ve coşkun bir aşk ile yazılmıştır. Cizîrî'nin düşünceleri tasavvuftan felsefeye, kimi tarihi şahsiyetten siyasete, belagattan astronomiye akaitten fıkıh ilmine pek çok konuda önemli görüşler ortaya koymuştur. Cizîrî'nin fikri dünyasının oluşmasına Hallac-ı Mansur, İbn Sina, İbn Seb'in, İbn Arabî ve Mevlânâ gibi düşünürlerin etkisi vardır. Cizîrî'nin tasavvuf düşüncesinde âlem, Tanrı'nın ilahi isim ve sıfatlarının tecelli etiği bir yerdir. Varlığı apaçık olan Tanrı'yı sezgi, aşk ve keşifle bilmek gerekliliği üzerinde durulmuştur. Vahdet-i vücud felsefesini derinlemesine eserinde işlemiştir. Onun düşüncesinde varlık, mutlak halinden ya da henüz belirlenmemiş ve herhangi bir belirginlik göstermemiş durumundan varoluş âlemine çeşitli süreçlerden geçmek suretiyle zuhur ve tecelli etmiştir. Başka bir ifadeyle varlık, birlik halinden çokluk haline geçerek görünür olmuştur. Bilgi anlayışında keşf, sezgi gibi İşraki felsefenin bilgi kaynaklarını kabul etmiştir. Bilgi kaynakları olarak akıl, duyu ve haberi kabul etmekle beraber esas bilginin sezgi ile elde edilebileceği kanaatindedir. Metafizik ve ilahi bilgiyi elde etmek için“'aynü'l-'ıyan”kavramını kullanmıştır. Cizîrî insanları bilgi kaynağını elde etme derecelerine göre ayırır. Bilginin kaynağının akıl olduğunu kabul edenleri ve bu bilgiyle yetinenleri 'alim'', 'zahid', 'sofu' ve 'molla' diye vasıflandırır. İlahi bilgiyi talep eden kişiyi ise 'arif' diye nitelemiştir. Cizîrî'de felsefi ve tasavvufi birikiminin zenginliği ve tasavvufi tecrübesini ifade etmede günlük ve sıradan bir dil kullanmaktan ziyade sembolik ve estetik bir dil kullanmıştır. Cizîrî Tanrı düşüncesinde Tanrı'yı aşk ve muhabbetin öznesi olarak görmüştür. Cizîrî'nin aşk felsefesi bu anlayışın bir tezahürü olarak değerlendirilebilir. Cizîrî tasavvuf anlayışını, Allah'a yakın olma, nefis terbiyesi, ruhsal arınma ve manevi olgunlaşma gibi tasavvufun temel prensipleri etrafında ortaya koymuştur. Tezimizde Cizîrî'nin tasavvuf düşüncesinin daha yakından anlaşılması için Allah, Hakikat, Nur, Marifet, Nefs, Ruh, Kalp ve Aşk kavramları ele alınmıştır. Özellikle aşk felsefesi Cizîrî'nin Divanı'nın ana konusudur. Cizîrî'nin aşk felsefesi hem felsefi ve hem de tasavvufi geleneğin izlerini taşır. Empodekles, Eflatun, İbn Arabî ve Mevlana gibilerin etkisi vardır. Filozoflar ve mutasavvıflar gibi o da aşk'ın tanımımın yapılamayacağından ve dile dökülemeyeceğinden söz eder. Cizîrî Empedokles'ten beri bilinen dört unsura beşinci unsur olarak aşkı ekler. Mecazi aşk hakiki aşka bir basamaktır. Asıl amaç hakiki aşktır. Bu aşka engel olacak ve kalbin saflığını bozacak her türlü kötülükten uzak durulması gerekir. Aşkı tanımlayıp hakkında bilgi sahibi olabilmenin yolu 'marifet' adı verilen 'özel' bir bilgi türü ile gerçekleşebilir. Marifet, sûfînin kalp gözü ile elde ettiği bilgilerdir. Hasılı Cizîrî'nin tasavvuf düşüncesinin merkezinde İslam düşüncesi ve felsefesi yer alır. Vahdet-i Vücut anlayışı, bilgi felsefesi, Allah, aşk, ruh, nefs, seyr-u sülük kavramları tasavvuf düşüncesinin ana merkezini teşkil eder. Anahtar Kavramlar: Tasavvuf, Tasavvuf Felsefesi, Molla Ahmedi Cizîrî, Vahdet-i Vücud, Aşk.
Özet (Çeviri)
Molla Ahmed Cizîrî was a scholar, mullah, poet, man of letters, and a Sufi mystic of philosophical depth. His influence was significant both in his own time and in the periods that followed. He completed his education in Diyarbakır, Hakkâri, and İmadiye, and served for many years as a professor (mudarris) at the Red Madrasa in Cizre. Sheikh Ahmed al-Cizîrî was well-versed in Kurdish, Arabic, Persian, and Turkish. His only known work is his Divan. He possessed a profound knowledge of various scholarly disciplines. His work is particularly original in the fields of Sufism (tasavvuf) and poetry. In his Divan, the influence of classical poets such as Ibn Arabi, Mevlana, Hāfiz-i Shīrāzī, Saadi-i Shīrāzī, and Molla Câmî is evident. Molla Ahmed Cizîrî holds a place of great importance in the history of Islamic thought, particularly within Sufi thought. His doctrine of Being and the Unity of Being (Vahdet-i Vücud), developed under the influence of Ibn Arabī, is a reflection of a profound philosophy of existence and the belief in tawhid (oneness of God). He delved into major Sufi subjects such as God, Love (Aşk), Spirit (Ruh), the Self (Nefs), the Spiritual Journey (Seyr-ü sulük), the Heart (Kalp), Being (Varlık), and the Unity of Being (Vahdet-i vücut). His ideas reflect the characteristics of classical medieval Sufi culture. His work was composed with vast and deep knowledge, a sharp gnosis (marifet), and a rich, fervent love during a period when the Ottoman Empire reached its zenith in the sciences of jurisprudence (fıqh), theology (kelam), and Sufism (tasavvuf). Cizîrî's thought presented significant views on a wide range of topics, from Sufism to philosophy, from historical figures to politics, from rhetoric to astronomy, and from creed (akaid) to jurisprudence. Thinkers such as Hallac-ı Mansur, Ibn Sina, Ibn Sab'in, Ibn Arabī, and Mevlânâ were influential in the formation of Cizîrî's intellectual world. In Cizîrî's Sufi thought, the cosmos (âlem) is a locus for the manifestation (tecelli) of God's divine names and attributes. An emphasis is placed on the necessity of knowing the self-evident God through intuition (sezgi), love (aşk), and unveiling (keşf). He thoroughly elaborates the philosophy of Vahdet-i vücud in his work. In his thought, Being has emerged and manifested into the realm of existence from its absolute state—or its yet undetermined and undifferentiated condition—by passing through various stages. In other words, Being became visible by transitioning from a state of unity to a state of multiplicity. Regarding his theory of knowledge, he accepted sources from Illuminationist (İşraki) philosophy, such as unveiling (keşf) and intuition (sezgi). While he accepted reason (akıl), the senses (duyu), and transmitted knowledge (haber) as sources of information, he maintained that essential knowledge can only be attained through intuition. He used the term“'ayn al-'iyan”(the eye of direct witnessing) to refer to the attainment of metaphysical and divine knowledge. Cizîrî classifies people according to their degree of access to the source of knowledge. He describes those who accept reason as the source and are content with it as an“'alim' (scholar), 'zahid' (ascetic), 'sofu' (pious devotee), or 'molla'.”In contrast, he designates the seeker of divine knowledge as an "'arif' (gnostic). In expressing the richness of his philosophical and Sufi accumulation and his mystical experience, Cizîrî employed a symbolic and aesthetic language rather than an everyday, mundane one. In his conception of God, Cizîrî viewed God as the subject of love (aşk) and affection (muhabbet). Cizîrî's philosophy of love can be assessed as a manifestation of this understanding. Cizîrî articulated his understanding of Sufism (tasavvuf) around its core principles, such as attaining proximity to God, disciplining the self (nefis terbiyesi), spiritual purification, and spiritual maturation. In our thesis, the concepts of Allah (God), Hakikat (Truth), Nur (Light), Marifet (Gnosis), Nefs (the Self), Ruh (Spirit), Kalp (the Heart), and Aşk (Love) are examined to provide a closer understanding of Cizîrî's Sufi thought. The philosophy of love is the central theme of Cizîrî's Divan. His philosophy of love bears the imprints of both philosophical and Sufi traditions. It shows the influence of figures like Empedocles, Plato (Eflatun), Ibn Arabī, and Mevlana. Like philosophers and mystics before him, he speaks of the impossibility of defining love or capturing it in words. Cizîrî adds love as a fifth element to the four elements known since Empedocles. Metaphorical love (Mecazi aşk) is a stepping stone to real love (hakiki aşk). The ultimate goal is real love. One must avoid all forms of evil that would obstruct this love and tarnish the purity of the heart. The path to defining and knowing love is through a 'special' type of knowledge called 'marifet'. Marifet is the knowledge a Sufi (sûfî) obtains through the 'eye of the heart'. In conclusion (Hasılı), Islamic thought and philosophy lie at the center of Cizîrî's Sufi thought. His understanding of Vahdet-i Vücut, his epistemology, and the concepts of God, love, spirit, the self, and the spiritual journey (seyr-u süluk) form the core of his Sufi thought.