Soğuk Deri ve Romancının Romanı'nda ötekileştirilen bedenler olarak kadınlar ve hayvanlar
Women and animals as“Other”ed bodies in Cold Skin and Elizabeth Costello
- Tez No: 983905
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji, Philosophy, Western Linguistics and Literature, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Antitürcülük, Ben/öteki ikiliği, Öteki kadın, İnsan-hayvan ilişkileri, Antispeciesism, Self/other dichotomy, Other woman, Human-animal relationships
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca erkek-insan merkezli sistemler tarafından kadınlar, hayvanlar ve doğa; ikincil konuma itilmiş, nesneleştirilmiş, sömürülmüş, deneyimleri ve hakları hiçe sayılmıştır. Ekoeleştiri ve ekofeminizm, insan-merkezci-ataerkil yaklaşımların hem doğanın hem de kadınların üzerindeki tahakkümünü sorgulayan eleştirel bir zemin sunmaktadır. Ekofeminizm, kadının ve doğanın maruz kaldığı baskıların ortak ataerkil-kapitalist kökenlere dayandığını ve bu sömürü biçimlerinin birbirleriyle derinden ilişkili olduğunu savunur. Hayvanların da benzer sömürü biçimlerine tâbi tutulduğunu vurgulayan eleştirel bir felsefi alan olan hayvan çalışmaları ise türcülüğü ve hayvanlara yönelik insan-merkezci şiddeti sorunsallaştırarak ekofeminist düşünceyle önemli ortaklıkları gözler önüne serer. Bu çalışmada, Batı felsefesi ve tek Tanrılı dinler tarafından ruh, akıl ve dil yoksunu olarak tanımlanarak ötekileştirilen hayvan ve hayvanlaştırılarak ötekileştirilen kadınlar arasındaki deneyimsel ortaklıklar akademik ve edebi metinler aracılığıyla ekofeminist hayvan çalışmaları perspektifinden eleştirel biçimde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kadınların ve hayvanların insan-merkezci-ataerkil-türcü-kapitalist iktidar yapıları ile kurdukları karmaşık ilişkiler ve bu yapılar karşısında geliştirdikleri ekofeminist ortaklıklar analiz edilmiştir. Böylelikle söz konusu tahakküm mekanizmalarının nasıl işlediği, kadınların ve hayvanların bu sistem içindeki konumu ve olası ortaklıkların nasıl kurulabileceğine dair eleştirel bir tartışma sunulması hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasında, Albert Sánchez Piñol'ün Soğuk Deri (2002) ve J.M. Coetzee'nin Romancının Romanı: Elizabeth Costello (2003) adlı romanlarında kadın ve hayvan bedenlerinin insan-merkezci-ataerkil-türcü-kapitalist sömürü sisteminde nasıl ötekileştirilerek gözden çıkarılabilir bedenler haline geldikleri ve aralarında nasıl ilişkisel ortaklıklar kurulduğu incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; insan-merkezci-ataerkil-türcü-kapitalizm karşısında kadın ve hayvan bedenleri arasında birer“öteki”olarak kurulan bağlantıları açığa çıkarmak ve ikiciliklerin ötesinde birlikte yaşamanın imkânını anlamaya ve anlatmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, male-centered systems have pushed women, animals, and nature to secondary positions, objectifying and exploiting them, and disregarding their experiences and rights. Ecocriticism and ecofeminism provide a critical framework that questions the domination of both nature and women by anthropocentric-patriarchal approaches. Ecofeminism contends that the oppression of women and nature stems from shared patriarchal-capitalist roots, and that these forms of exploitation are inextricably linked. Animal studies, a critical philosophical field, emphasizes that animals are subjected to similar forms of exploitation, shares significant similarities with ecofeminism by questioning speciesism and anthropocentric violence against animals. This study critically examines the experiential commonalities between animals, who have been marginalized by Western philosophy and monotheistic religions by being defined as lacking a soul, reason, and language, and women, who have been marginalized by being animalised. This examination is contucted through academic and literary texts from an ecofeminist animal studies perspective. The complex relationships established by women and animals with human-centred, patriarchal, speciesist, capitalist power structures and the ecofeminist alliances they have developed in response to these structures have been analysed. The aim is to present a critical discussion on how these mechanisms of domination operate, the position of women and animals within this system, and how possible alliances could be created. In this thesis study, the ways in which woman and animal bodies are marginalized and become disposable within the anthropocentric-patriarchal-speciesist-capitalist system of exploitation, and the relational partnerships established between them, are examined in Albert Sánchez Piñol's Cold Skin (2002) and J.M. Coetzee's Elizabeth Costello (2003). The aim of this study is to reveal the connections established between women's and animals' bodies as“others”in the face of anthropocentric-patriarchal-speciesist-capitalism, and to understand and explain the possibility of living together beyond dualisms.