Pediatrik hastalarda krikotiroid membranın ultrasonografi ve fizik muayene ile belirlenmesi
Identification of the cricothyroid membrane in pediatric patients using ultrasonography and physical examination
  1. Tez No: 983964
  2. Yazar: NECMETTİN AHMET SAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUSLAN ABDULLAYEV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Krikotiroidotomi, Krikotirotomi, Palpasyon, Trakeostomi, USG, Zor Entübasyon, Cricothyroidotomy, Cricothyrotomy, Palpation, Tracheostomy, USG, Difficult Intubation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Krikotiroid membranın (KTM) doğru lokalizasyonu, özellikle entübe edilemeyen–havalandırılamayan pediatrik hastalarda hayat kurtarıcı olabilen acil krikotiroidotomi işlemleri için kritik öneme sahiptir. Geleneksel palpasyon tekniği, anatomik varyasyonlar ve pediatrik hastalarda belirgin olmayan işaret noktaları nedeniyle sıklıkla yetersiz kalabilmektedir. Ultrasonografi (USG), son yıllarda hava yolu yönetiminde güvenli ve daha doğru bir yöntem olarak öne çıkmıştır. Bu çalışmada pediatrik hastalarda KTM'nin palpasyon ve USG ile belirlenmesinin karşılaştırılması ve USG ile ölçülen anatomik parametrelerin zor entübasyonla ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif kohort tasarımda yürütülen araştırmaya, elektif cerrahi geçirecek ASA I–II sınıfında 1–18 yaş arası 100 pediatrik hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalarda palpasyonla belirlenen KTM noktası ile USG eşliğinde belirlenen anatomik referans noktası arasındaki mesafe ölçülmüş; KTM uzunluğu, KTM–cilt mesafesi ve krikoid kartilaj–ikinci trakeal halka mesafesi ultrason ile değerlendirilmiştir. Palpasyon–USG farkı, klinik olarak anlamlı kabul edilen 5 mm eşik değeri üzerinden analiz edilmiştir. Uyum Sınırları (LoA) analizi ve Spearman korelasyonu uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %26'sında palpasyon ve USG arasındaki fark ≥5 mm bulunmuştur. Ortalama fark 3.3 ± 3.33 mm olup LoA aralığı −3.23 ile +9.83 mm olarak hesaplanmıştır; üst sınır klinik kabul düzeyi olan 5 mm'yi aşmıştır. Demografik, antropometrik ve ultrasonografik parametrelerle palpasyon hatası arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Zor entübasyon, yalnızca Mallampati ve Cormack-Lehane skorlarıyla ilişkiliydi. Sonuç: Çalışma, pediatrik hastaların yaklaşık dörtte birinde palpasyon temelli KTM lokalizasyonunun klinik açıdan hatalı olabileceğini göstermiştir. Bu hata hasta özelliklerinden bağımsız olduğundan, özellikle acil cerrahi hava yolu gerektiren durumlarda USG'nin rutin doğrulama aracı olarak kullanılması hasta güvenliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Accurate identification of the cricothyroid membrane (CTM) is critical for performing emergency cricothyrotomy, a potentially life-saving procedure in pediatric patients who cannot be intubated or ventilated. Traditional palpation techniques may be unreliable in children due to anatomical variability and subtle surface landmarks. Ultrasonography (USG) has emerged as a safe and more precise method in airway management. This study aimed to compare CTM localization using palpation versus USG in pediatric patients and to evaluate the association between USG-measured anatomical parameters and difficult intubation. Material and Methods: In this prospective cohort study, 100 pediatric patients aged 1–18 years, classified as ASA I–II and scheduled for elective surgery, were enrolled. For each patient, the difference between the CTM location identified by palpation and the anatomically correct location identified with USG was measured. Additional USG parameters—including CTM length, CTM-to-skin distance, and the distance between the cricoid cartilage and the second tracheal ring—were recorded. A 5-mm threshold was used to define clinically significant error. Limits of Agreement (LoA) analysis and Spearman correlation were applied. Results: A palpation-USG discrepancy ≥5 mm was observed in 26% of participants. The mean difference was 3.3 ± 3.33 mm, with LoA ranging from −3.23 to +9.83 mm; the upper boundary exceeded the predefined clinical threshold of 5 mm. No significant correlations were found between palpation error and demographic, anthropometric, or ultrasonographic variables. Difficult intubation was correlated only with Mallampati and Cormack–Lehane scores. Conclusion: Approximately one-quarter of pediatric patients demonstrated clinically relevant CTM localization errors when palpation alone was used. Because these errors were independent of patient characteristics, incorporating USG into routine CTM verification—particularly in emergency surgical airway scenarios—may enhance patient safety and reduce the risk of misplacement.