Acil servise başvuran 65 yaş üstü hastalarda birinci ve ikinci el sigara dumanının pnömoni şiddetine etkisinin kan kotinin, karboksihemoglobin ve enflamatuar belirteçler ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of first and second-hand cigarette smoke on pneumonia severity in patients over 65 years of age who presented to the emergency department with blood cotinine, carboxyhemoglobin and inflammatory markers
  1. Tez No: 983963
  2. Yazar: SEVİLAY BIYIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIK, DOÇ. DR. MELİKE MERCAN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karboksihemoglobin, Kotinin, Pnömoni, Sigara İçme, Yaşlılık., Tütün, Tütün kullanımı bozuklukları, Yaşlılar, Carboxyhemoglobin, Cotinine, Pneumonia, Smoking, Tobacco, Tobacco use disorder, Aged, Elderly
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri pnömoni hastalarında birinci el (aktif) ve ikinci el (pasif) sigara dumanı maruziyetinin pnömoni şiddeti üzerindeki etkisini değerlendirmek; kotinin, karboksihemoglobin (COHb) ve enflamatuvar belirteçlerin (NLR, MLR, PLR, NMR) hastalık ciddiyeti ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımdaki bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir. 28. 11. 2024/ 2025/ 001 onay numaralı Tıpta Uzmanlık Çalışması Projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde yürütülmüştür. Katılımcıların sosyodemografik verileri alınıp, Pnömoni Ciddiyet İndeksi (PSI) hesaplanmış, kan kotinin düzeyleri, arter kan gazında COHb ve tam kan parametrelerinden hesaplanan enflamatuvar belirteçler kaydedilmiştir. Aktif ve pasif içici gruplar arasındaki karşılaştırmalarda Ki-kare testi, ilişki değerlendirmesinde Pearson/ Spearmann korelasyon testleri, gruplar arası sayısal değişkenlerin karşılaştırılmasında dağılıma göre F ya da T testler kullanılmıştır. Sigara tüketimi ya da maruziyetinin pnömöni şiddeti üzerine etkisinde aracılık rol analizleri yapılmıştır. İstatiksel analizlerde Jamovi 2.7.11 programı kullanılmış, anlamlılık sınırı p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya, medyan yaşı 74 (65–93) yıl olan 43 aktif ve 43 pasif içici olmak üzere toplam 86 hasta dahil edilmiştir. Gruplar yaş açısından benzer dağılım gösterirken (p=0,099), aktif içicilerin %62,8'ini erkekler, pasif içicilerin %74,4'ünü kadınlar oluşturmuştur (p=0,001). Komorbiditeler incelendiğinde, pasif içicilerde kalp yetmezliği sıklığı (%27,9), aktif içicilere (%9,3) göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,027). Pasif içicilerde PSI puanı aktif içenlerden anlamlı düzeyde daha ağır saptanmıştır (127,0 ve 97,0, p=0.029). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) artışının yoğun bakım yatış riskini bağımsız olarak 1,1 kat artırdığı belirlenmiştir (OR:1.1, %95GA:1.0-1.2, p=0.010). Yapılan yol (Path) analizlerinde; aktif içicilerde sigara tüketim miktarının (paket/yıl) ve cinsiyetin PSI skorunu doğrudan ve güçlü bir şekilde etkilediği, pasif içicilerde ise yaşın PSI üzerinde temel belirleyici faktör olduğu görülmüştür. Path analizinde aktif içicilerde paket/yıl yükü PSI üzerinde anlamlı ve doğrudan etkili bulunurken, pasif içicilerde PSI şiddetinin tek anlamlı belirleyicisinin yaş olduğu saptandı. Kotinin, karboksihemoglobin ve enflamatuar biyobelirteçlerin sigara maruziyeti ile PSI arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı (mediatör) rol oynamadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Pasif içimde pnömöni şiddeti aktif içicilerden daha ağır olup, yoğun bakım endikasyonu benzer, kotinin ve karboksihemoglobinden bağımsız, yüksek NLR oranı ile ilişkilidir. Bu bulgular, yaşlı bireylerde yalnızca aktif sigara içiminin değil, sigara dumanına pasif maruziyetin de pnömoni ciddiyetini önemli ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of first-hand (active) and second-hand (passive) cigarette smoke exposure on pneumonia severity in patients aged 65 years and older presenting to the emergency department, and to investigate the relationship of cotinine, carboxyhemoglobin (COHb), and inflammatory markers (NLR, MLR, PLR, NMR) with disease severity. Methods: This cross-sectional and correlational study was supported by the University of Health Sciences Scientific Research Projects (BAP) Coordination Unit. The study was conducted at the Emergency Medicine Clinic of Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital as part of the Medical Specialization Thesis Project (Approval Number: 28.11.2024/2025/001). Sociodemographic data of the participants were collected; the Pneumonia Severity Index (PSI) was calculated; and blood cotinine levels, carboxyhemoglobin (COHb) in arterial blood gas, and inflammatory markers derived from complete blood count parameters were recorded. The Chi-square test was used for comparisons between active and passive smoker groups, while Pearson or Spearman correlation tests were utilized to assess relationships. For the comparison of numerical variables between groups, t-tests or F-tests were applied depending on the data distribution. Mediation analyses were performed to evaluate the mediating roles in the effect of smoking consumption or exposure on pneumonia severity. Statistical analyses were conducted using Jamovi 2.7.11 software, with the statistical significance level set at p<0.05. Results: A total of 86 patients, comprising 43 active and 43 passive smokers with a median age of 74 (65–93) years, were included in the study. While the groups showed a similar distribution in terms of age (p=0.099), 62.8% of active smokers were male and 74.4% of passive smokers were female (p=0.001). Regarding comorbidities, the prevalence of heart failure was significantly higher in passive smokers (27.9%) compared to active smokers (9.3%) (p=0.027). The PSI score was found to be significantly more severe in passive smokers than in active smokers (127.0 vs. 97.0, p=0.029). Multivariate logistic regression analysis determined that an increase in the Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR) independently increased the risk of intensive care unit (ICU) admission by 1.1 times (OR: 1.1, 95% CI: 1.0–1.2, p=0.010). Path analyses revealed that smoking consumption (pack-years) and gender directly and strongly affected the PSI score in active smokers, while age was the primary determining factor for PSI in passive smokers. Specifically, while the pack-year burden was found to have a significant and direct effect on PSI in active smokers, age was identified as the sole significant determinant of PSI severity in passive smokers. It was determined that cotinine, carboxyhemoglobin, and inflammatory biomarkers did not play a significant mediating role in the relationship between smoking exposure and PSI. Conclusion: Pneumonia severity is higher in passive smokers compared to active smokers, and although ICU indication rates are similar, they are associated with elevated NLR independent of cotinine and carboxyhemoglobin levels. These findings indicate that in elderly individuals, not only active smoking but also passive exposure to cigarette smoke can significantly impact pneumonia severity.