Hazar gölü (Elazığ) ve özlüce baraj gölü (elazığ-bingöl)'nde yaşayan capoeta damascina (valenciennes, 1842)'nın otolit mikrokimyası ve biyometrisi
Otolith microchemistry and biometry of capoeta damascina (valenciennes, 1842) living in hazar and özlüce dam lakes
  1. Tez No: 983977
  2. Yazar: ÖZGE SİNEM OĞULTARHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU TANRIKULU, DOÇ. DR. MÜCAHİT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, Özlüce Baraj Gölü, Capoeta damascina, Otolit mikrokimyası, Otolit biyometrisi, Hazar Lake, Özlüce Dam Lake, Capoeta damascina, Otolith microchemistry, Otolith biometry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Aralık 2024–Temmuz 2025 tarihleri arasında Hazar Gölü ve Özlüce Baraj Gölü'nde yaşayan Capoeta damascina (Valenciennes, 1842)'nın lapillus otolitlerinde biyometrik (uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlık) ölçümler ile otolitlerin ²³Na, ²⁴Mg, ³⁹K, ⁴⁴Ca, ⁸⁸Sr, and ¹³⁷Ba elementi düzeyleri araştırıldı. Hazar Gölü popülasyonunda toplam 130 (95 dişi ve 35 erkek) adet örnek çalışıldı. Bu örneklere ait en düşük, en yüksek ve ortalama balık boyu değerleri sırayla 208,00 mm, 434,00 mm ve 279,47 mm olarak ölçülürken, balık ağırlığı değerleri ise sırayla 83,20 g, 730,80 g ve 225,60 g olarak bulundu. Özlüce Baraj Gölü popülasyonunda toplam 122 (88 dişi ve 34 erkek) adet örnek çalışıldı. Bu örneklere ait en düşük, en yüksek ve ortalama değerler sırayla 124,00 mm, 424,00 mm ve 297,22 mm olarak ölçülürken, balık ağırlığı değerleri ise sırayla 21,70 g, 787,00 g ve 296,80 g olarak bulundu. Otolitlerin element analizlerinde sağ ve sol olmak üzere her iki otolit birlikte kullanıldı. Hazar Gölü örneklerinde ²³Na, ²⁴Mg, ³⁹K, ⁴⁴Ca, ⁸⁸Sr ve ¹³⁷Ba elementlerine ait en düşük ve en yüksek değerler sırayla 84,17-2.766,61 ppm, 0,54-22,78 ppm, 0,36-733,28 ppm, 6.052,55-96.854,56 ppm, 41,09-676,77 ppm ve 0,95-30,59 ppm olarak bulundu. Özlüce Baraj Gölü'nde ise 23Na, 24Mg, 39K, 44Ca, 88Sr ve 137Ba sırayla 1,24-3.622,47 ppm, 0,81-104,45 ppm, 63,26-1.101,55 ppm, 305,42-133.433,94 ppm, 8,69-3.464,08 ppm ve 0,06-45,57 ppm olarak bulundu. Ayrıca, Capoeta damascina'nın Hazar Gölü ve Özlüce Baraj Gölü popülasyonlarındaki element düzeyleri karşılaştırıldığında, 23Na ve 44Ca element düzeyleri arasındaki farkın istatiksel açıdan önemsiz (p>0,05), 24Mg, 39K, 88Sr ve 137Ba element düzeyleri arasındaki fark ise istatiksel açıdan önemli (p<0,05) bulundu. Her iki popülasyonda hem sağ hem sol lapillus otolitlerin biyometrik ölçümleri karşılaştırıldığında aralarındaki fark istatiksel açıdan önemsiz (p>0,05) bulundu. Bu nedenle, biyometrik verilerin analizi için yalnızca sağ otolitler kullanıldı. Hazar Gölü'ndeki örneklerin otolit uzunluğu, otolit genişliği, otolit kalınlığı ve otolit ağırlığı değerleri 1,91-3,29 mm, 1,28-2,17 mm, 0,78-1,38 mm, 0,78-1,38 mm ve 2,20-8,50 mg olarak ölçülürken, Özlüce Baraj Gölü'nde bu değerler 1,43-3,38 mm, 0,96-2,52 mm, 0,57-1,49 mm ve 0,80-10,00 mg olarak bulundu. Hazar Gölü örneklerinde toplam balık boyu ile otolitlerin uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlık değerleri arasında pozitif yönde kuvvetli ilişkiler (r=0,88, r=0,77, r=0,70 ve r=0,83) olduğu saptandı. Özlüce Baraj Gölü örneklerinde toplam balık boyu ile otolitlerde uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlık değerleri arasında pozitif yönde kuvvetli ilişkiler (r=0,91, r=0,88, r=0,84 ve r=0,86) olduğu belirlendi. Hazar Gölü örneklerinde balık ağırlığı ile otolitlerde uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlık değerleri arasında pozitif yönde kuvvetli ilişkilerin (r=0,87, r=0,75, r=0,76 ve r=0,81) olduğu saptandı. Özlüce Baraj Gölü örneklerinde balık ağırlığı ile otolitlerde uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlık değerleri arasında pozitif yönde kuvvetli ilişkilerin (r=0,84, r=0,77, r=0,78 ve r=0,83) olduğu belirlendi. Capoeta damascina'nın Hazar Gölü popülasyonu otolit biyometri verileri ile Özlüce Baraj Gölü popülasyonu otolit biyometri verileri karşılaştırıldığında, otolit uzunluğu, genişliği, kalınlığı ve ağırlığı arasındaki fark istatiksel açıdan önemli (p<0,05) belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, biometric measurements (length, width, thickness, and weight) and elemental concentrations (²³Na, ²⁴Mg, ³⁹K, ⁴⁴Ca, ⁸⁸Sr, and ¹³⁷Ba) in the lapillus otoliths of Capoeta damascina (Valenciennes, 1842) inhabiting Hazar Lake and Özlüce Dam Lake were investigated between December 2024 and July 2025. A total of 130 specimens (95 females and 35 males) were examined from the Hazar Lake population. The minimum, maximum, and mean total lengths of these specimens were 208.00 mm, 434.00 mm, and 279.47 mm, respectively, while the corresponding body weights were 83.20 g, 730.80 g, and 225.60 g. In the Özlüce Dam Lake population, a total of 122 specimens (88 females and 34 males) were examined. The minimum, maximum, and mean total lengths of these specimens were determined as 124.00 mm, 424.00 mm, and 297.22 mm, respectively, while the corresponding body weights were 21.70 g, 787.00 g, and 296.80 g, respectively. For the elemental analyses, right and left otoliths were combined. In the Hazar Lake specimens, the minimum–maximum values of ²³Na, ²⁴Mg, ³⁹K, ⁴⁴Ca, ⁸⁸Sr, and ¹³⁷Ba were determined as 84.17-2,766.61 ppm, 0.54-22.78 ppm, 0.36-733.28 ppm, 6,052.55-96,854.56 ppm, 41.09-676.77 ppm, and 0.95-30.59 ppm, respectively. In the Özlüce Dam Lake population, these elements were found in the ranges of 1.24-3,622.47 ppm for ²³Na, 0.81-104.45 ppm for ²⁴Mg, 63.26-1,101.55 ppm for ³⁹K, 305.42-133,433.94 ppm for ⁴⁴Ca, 8.69-3,464.08 ppm for ⁸⁸Sr, and 0.06-45.57 ppm for ¹³⁷Ba. When the elemental levels of C. damascina populations from Hazar Lake and Özlüce Dam Lake were compared, the differences in ²³Na and ⁴⁴Ca concentrations were found to be statistically insignificant (p>0.05), whereas the differences in ²⁴Mg, ³⁹K, ⁸⁸Sr, and ¹³⁷Ba levels were statistically significant (p<0.05). When the biometric measurements of both right and left lapillus otoliths were compared within each population, the differences were statistically insignificant (p>0.05). Therefore, only the right otoliths were used for biometric analyses. The otolith length, width, thickness, and weight values of the Hazar Lake specimens ranged between 1.91-3.29 mm, 1.28-2.17 mm, 0.78-1.38 mm, and 2.20-8.50 mg, respectively. In the Özlüce Dam Lake specimens, these parameters ranged between 1.43-3.38 mm, 0.96-2.52 mm, 0.57-1.49 mm, and 0.80-10.00 mg. In the Hazar Lake population, strong positive correlations were determined between total fish length and otolith length, otolith width, otolith thickness, and otolith weight (r=0.88, r=0.77, r=0.70, and r=0.83, respectively). Similarly, in the Özlüce Dam Lake population, total length was strongly and positively correlated with otolith length, width, thickness, and weight (r=0.91, r=0.88, r=0.84, and r=0.86, respectively). In the Hazar Lake specimens, strong positive correlations were also found between fish body weight and otolith length, width, thickness, and weight (r=0.87, r=0.75, r=0.76, and r=0.81, respectively). In the Özlüce Dam Lake population, similar strong positive correlations were observed between fish weight and otolith biometric parameters (r=0.84, r=0.77, r=0.78, and r=0.83, respectively). When the otolith biometric data of C. damascina populations from Hazar Lake and Özlüce Dam Lake were compared, the differences in otolith length, width, thickness, and weight were found to be statistically significant (p<0.05).