Hazar gölü (Sivrice-Elazığ) güneyinin petrografik ve petrolojik özellikleri
Petrographical and petrological features of the south of the Hazar lake (Sivrice-Elazığ)
  1. Tez No: 169280
  2. Yazar: AYŞE DİDEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Hazar Köyü, Supra-subduction Ofıyoliti, Doğu Anadolu Fayı, Petrografi, Petroloji. XI, Elazığ, Hazar Vilage, Suprasubduction ophiolites, Easth Anatolia Fault, Petrography, Petrology. XIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Doktora Tezi HAZAR GÖLÜ (SİVRİCE - ELAZIĞ) GÜNEYİNİN PETROGRAFİK VE PETROLOJİK ÖZELLİKLERİ Ayşe Didem KILIÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 103 İnceleme alanı, Elazığ ili'nin güneydoğusunda Hazar Köyü ve çevresini içine alan yaklaşık 300 km2 lik alanı kapsamaktadır. Bu alanda yaşlıdan gence doğru Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı Pütürge Metamorfitleri, Üst Kretase yaşlı Guleman Ofiyoliti, Üst Maastrihtiyen yaşlı Hazar Grubu, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı, Holosen yaşlı güncel alüvyonlar ile dere yatağı alüvyonları yüzeyleme vermektedir. En yaşlı birim olan Pütürge Metamorfiti,; Mikaşist, fillit, kuvars-muskovit şist, kuvarsit, kalkşist ve mermerden oluşmakta, Hazar Grubu ve Maden Karmaşığı tarafından uyumsuz olarak üzerlenmektedir. Üst Kretase yaşlı Guleman ofiyoliti, tabanında harzburjitler ve üzerinde dünitler, değişik gabro birimleri, plajiyogranit, verlit, kuvars diyorit, bunları kesen tekil diyabaz dayklarından oluşup, üstte Hazar Grubu ve Maden Karmaşığı tarafından uyumsuz olarak üzerlenmektedir. Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı, Hazar Grubu ile uyumsuzdur. Birim oldukça karmaşık bir litoloji sergilemektedir. Başlıca, kırmızımsı kahverenkli çamurtaşları, düzensiz şekilde saçılmış adacıklar şeklinde görülen kireçtaşı olistolitlerinden oluşan Melefan Formasyonu ve aglomera, çamurtaşı, bazaltik ve andezitik lavlardan oluşan Karadere Formasyonu olmak üzere başlıca iki formasyondan oluşmaktadır. Bu birim Holosen yaşlı güncel alüvyonlar tarafından uyumsuz bir şekilde üzerlenmektedir. Xİnceleme alanı tektonik açıdan oldukça aktif olup Alpin Orojenik Kuşağı' nda bulunmaktadır. Bu kuşak içerisinde yer alan ve Türkiye'nin önemli tektonik yapılarından birisi olan DAF'nın bir bölümü inceleme alanından geçmektedir. 26 Adet kayaç örneğinin jeokimyasal analiz sonuçlarının tektonik ortamı ayırt etmek için kullanılan diyagramlarda değerlendirilmesi sonucunda, Maden Karmaşığı'na ait bazalt ve andezitler, daha çok Kalkalkali bazalt alanına, Guleman Ofıyoliti'ne ait gabrolar ise Ada yayı alanına düşmektedir. Guleman ofıyolitinin jeokimyasal verileri bu ofıyolitlerin toleyitik ve E tipi MORB'den oluştuğunu işaret eder. Guleman ofiyolitine ait kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri, bu ofıyolitin supra- subduction zonunda oluşan ofiyolitlerin özelliklerine benzerlik gösterdiğini, tipik okyanus ortası sırtı ofiyolitlerinden ayrıldığını vermektedir. Guleman ofıyoliti, bölgede Üst Triyas'tan itibaren açılmaya başlayan, Neotetis'in güney kolunun, Üst Kretase'den itibaren kuzeye doğru dalmasına bağlı olarak üstteki okyanusal levhada oluşan açılma zonu ürünleridir. Üst Kretase sonunda kuzey-güney doğrultulu sıkışma sonucu bu açılma durmakta ve oluşan bu havzayı okyanusal kabuk ürünleri doldurmaktadır. Türkiye'nin önemli kromit yataklarından, Guleman kromit yatakları inceleme alanında yer alır. Manyezit oluşumları ve mangan cevherleşmeleri de diğer ekonomik ürünlerden sayılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D Thesis PETROGRAPHICAL AND PETROLOGICAL FEATURES OF THE SOUTH OF THE HAZAR LAKE (SİVRİCE - ELAZI?) Ayşe Didem KILIÇ Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Geological Engineering 2005; Page: 103 The investigated area includes an area of approximately 300 squar km and is located around Hazar village at the SE of Elazığ. The formations of the area, from the oldest to the young, are Paleaosoic-Mesozoic Pütürge Metamorphics, Upper Creatase Guleman Ophiolites, Upper Maestrictien Hazar Group, Middle Eocene Maden complex and Holocene alluviums. The Pütürge metamorphics which is the oldest unit of the study area is composed of micaschites, fillite, quartz-muscovite schites, quartzites, calcschite and marble. The unit is overlied by Hazar Group and Maden Complex with an uncomformity. Upper Creatase Guleman Ophiolites composed of harzburgites, dunites, different gabbros, plagiogranites, wehrlite, Q-diorites and the isolated diabase dikes across all of these unites. The Guleman ophiolites is overlied by the Hazar Group and Maden Complex. Middle Eocene Maden Complex uncomformably overlies the Hazar Group. The Maden Complex was divided into two formations. These are Melefan formation which composes reddish mudstones, sandstones and debris, lots of limestone olistolithes and Karadere formation is represented by agglomerate, mudstone, basaltic and andesitic lavas. The investigated area is so active in tectonic and is located at Alpine Orogenic Belt. The East Anatolian Fault, which is the most important structural bodies of Turkey, cuts throughout of the study area. XIIThe results of geochemical analyses of 26 rocks have been plotted on the diagrams which are used to distinguish tectonic surrounding.According to these diagrams, Guleman Ophiolites gabbros are island arc volcanics while Maden Complex' basalts and andesites are calcalkaline basalt area. The geochemical data indicate that the Guleman ophiolites are derived from the tholeitic magma, E type MORB. The petrographical and geochemical features of Guleman ophiolite unit comport with the features of supra-subduction zone ophiolites and differ from the typical oceanic ridge ophiolites. Therefore the Guleman ophiolite accepted on a supra-subduction ophiolite. The Guleman ophiolites were formed by spreading above a northward-dipping intra oceanic, subduction (supra-subduction) of Neotethyan ocean during Upper Cretaceous. The Guleman chromite ore deposits what are among the important chromite deposits of Turkey, are in the investigated area. The magnesite and mangan ores are the other economic resources of the investigated area.