Gendering the use of“law”as a continuum of social criminalisation: an analysis on transgender sex workers exposed to a different form of state violence in Turkey since 2005
Hukukun cinsiyetlendirilmiş kullanımı olarak toplumsal kriminalizasyon sürekliliği: 2005'ten itibaren Türkiye'de erk şiddetine maruz kalan trans seks işçileri üzerine bir analiz
  1. Tez No: 984046
  2. Yazar: YELİZ KENDİR GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ALYOSXA TUDOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Cinsiyet, Cinsiyet değişimi, Cinsiyet temelli önyargılar, Hukuk sosyolojisi, Kabahatler Kanunu, Morality, Gender, Sex change, Gender based stereotypes, Law sociology, Misdemeanor Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Soas Unıversıty Of London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de trans seks işçilerine yönelik erk şiddeti uzun süredir ülkenin yakıcı sorunlarından biri olmuştur. Bu durum, 1980'li ve 1990'lı yıllarda yaşanan ve trans seks işçilerinin toplum nezdinde kriminalizasyonunu besleyen şiddet olayları üzerinden açıkça görülebilmektedir. 2005 yılından itibaren ise trans seks işçileri farklı bir erk şiddeti biçimine maruz kalmaya başlamıştır. Bu durum, belediye görevlileri ve polis dâhil olmak üzere yetkili otoritelerin“Kabahatler Kanunu”nu cinsiyetlendirilmiş bir biçimde yorumlamaları incelendiğinde belirginleşmektedir. Hukukun gücüne dayanan bu farklılaştırılmış şiddet biçimi, Türkiye'de idealize edilmiş heteronormatif pratiklerden beslenen erk ile cinsellik arasındaki gerilimi yansıtmaktadır. Toplumsal kriminalizasyonun sürekliliği ve erk şiddetindeki bu farklılaşma,“Kabahatler Kanunu”nun cinsiyetlendirilmiş kullanımı altında görünmez kılınmaktadır. Bu çalışma,“Kabahatler Kanunu”nun cinsiyetlendirilmiş kullanımını; bedenlerin hangi 'muğlak' gerekçelerle hedef alındığı ve 'bedenlerin' ne şekilde maddi birer nesne olarak kavramsallaştırıldığı gibi temel boyutları inceleyerek ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez, erk ile cinsellik arasındaki gerilimin,“Kabahatler Kanunu”nun cinsiyetlendirilmiş kullanımında belirleyici bir unsur olduğunu ve bu kullanımın, sözde hukuki bir güce dayanan farklı bir biçimde toplumsal kriminalizasyonun sürekliliğini yansıttığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
State violence in Turkey against transgender sex workers has been a burning issue in the country. This is discernible through the violent events of the 1980s and 1990s, which resulted in the fuelling of social criminalisation of transgender sex workers in society. Since 2005, transgender sex workers have been exposed to a different form of state violence. This becomes clear when one examines the fact that authority figures, including municipal forces and the police, interpret“Misdemeanour Law”in a gendered way. This differentiated violence, based as it is on the power of the law, reflects the tension between power and sexuality, which is raised from idealised heteronormative practises in Turkey. The continuance of social criminalisation and differentiation in state violence has been hidden under the“gendered”use of“Misdemeanour Law.”This study will, therefore, seek to demonstrate the gendered use of“Misdemeanour Law”by examining its main dimensions, such as how bodies have been targeted based simply on“vague”reasons and in what ways“bodies”are conceptualised as matter. This dissertation will argue that the tension between power and sexuality has been a determinant factor in the gendered use of“Misdemeanour Law,”which reflects a continuance of social criminalisation in a different way which is based upon so-called legal power.