Mevsimsel değişkenlerin pulmoner tromboemboli sıklığı ve klinik özellikleri ile ilişkisi
The relationship between seasonal variables and the frequency and clinical features of pulmonary thromboembolism
  1. Tez No: 984047
  2. Yazar: İSMAİL KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE YILMAZ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: atmosferik basınç, mevsimsel değişkenler, nem, pulmoner tromboemboli, sıcaklık, atmospheric pressure, humidity, pulmonary thromboembolism, seasonal variations, temperature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, mevsimsel değişkenlerin ve meteorolojik göstergelerin pulmoner tromboemboli (PTE) sıklığı ve klinik özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirmek; ayrıca demografik, klinik, görüntüleme, laboratuvar, terapötik ve sağkalım ile ilgili bulguları kapsamlı biçimde incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde, 01 Aralık 2018 – 01 Aralık 2023 tarihleri arasında PTE tanısı ile tedavi edilen hastaların verilerinin retrospektif analizi ile yürütülmüştür. ICD-10 kodlarına göre belirlenen yaklaşık 1500 olgu arasından dahil edilme kriterlerine uyan 202 hasta çalışmaya alınmıştır. Demografik bilgiler, anamnez ve muayene bulguları, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, tedavi yaklaşımları ve klinik sonuçlara ait veriler hastane bilgi yönetim sisteminden elde edilmiştir. Her hasta için PTE tanısının konduğu tarih esas alınarak, bu tarihten önceki meteorolojik veriler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan resmi izin kapsamında, hastaların ikamet adreslerinin bağlı olduğu istasyonlardan temin edilmiştir. Tanı günü ile tanıdan önceki sırasıyla 1., 2. ve 3. haftalara ait sıcaklık, nem ve atmosferik basınç ortalama verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 202 hastanın ortalama yaşı 77.3±13.4 yıl olup %64.4'ü kadındı. PTE başvuruları mevsimlere göre anlamlı farklılık göstermekteydi (p=0.038) ve en yüksek başvuru oranları kış mevsiminde kaydedildi (%33.2). Başvuru sıklığı açısından aylar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.282). Meteorolojik verilerden sıcaklık değerlerinde haftalar arası anlamlı farklılık saptandı (p=0.019). Basınç değerlerinde artma, sıcaklık değerlerinde düşme ve nem değerlerinin % 70.1-80.4 arasında olmasının PTE sıklığında artışla ilişkili olduğu saptandı. PTE şiddetinin mevsimlere göre değişmediği (p=0.883) ancak üçüncü haftaya ait düşük nem düzeylerinin hem PTE şiddeti (p=0.033) hem de mortalite ile ilişkili olduğu gözlemlendi (p=0.014). Genel mortalite %34.2 olup PTE şiddeti mortaliteyi anlamlı olarak artırmaktaydı (p=0.033). Sonuç: Pulmoner tromboembolinin görülme sıklığı mevsimsel özellikler göstermekte olup kış aylarında belirgin artış göstermektedir. Çalışmamızın sonuçları, yüksek basınç, düşük sıcaklık ve belirli nem aralığında PTE riskinin arttığını göstermiştir. Bu sonuçlar, PTE epidemiyolojisini daha iyi anlamak ve risk artışının yaşanabileceği dönemlerde klinik farkındalığı artırmak açısından önemli katkılar sunmaktadır. Araştırmanın bulguları, ileride yapılacak daha geniş ve çok merkezli çalışmalar için temel oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the impact of seasonal variations and meteorological parameters on the incidence and clinical characteristics of pulmonary thromboembolism (PTE), and to comprehensively examine demographic, clinical, imaging, laboratory, therapeutic, and survival-related findings. Methods: This retrospective study analyzed data from patients treated with a diagnosis of PTE at the Department of Pulmonary Medicine, Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine Training and Research Hospital, between December 1, 2018 and December 1, 2023. Among approximately 1,500 cases identified using ICD-10 codes, 202 patients who met the inclusion criteria were enrolled. Demographic characteristics, medical history and physical examination findings, laboratory and imaging results, treatment approaches, and clinical outcomes were obtained from the hospital information management system. For each patient, meteorological data preceding the date of PTE diagnosis were retrieved from the stations corresponding to the patients' residential addresses, within the scope of official authorization obtained from the Turkish State Meteorological Service. Mean values of temperature, humidity, and atmospheric pressure on the day of diagnosis and during the 1st, 2nd, and 3rd weeks prior to diagnosis were analyzed. Results: The mean age of the 202 patients was 77.3 ± 13.4 years, and 64.4% were female. The frequency of PTE admissions differed significantly across seasons (p = 0.038), with the highest rate observed during winter (33.2%). No significant difference was found among months with respect to admission frequency (p = 0.282). Among meteorological parameters, temperature values differed significantly between weeks (p = 0.019). Increased atmospheric pressure, decreased temperature, and humidity levels between 70.1% and 80.4% were associated with a higher incidence of PTE. PTE severity did not vary according to season (p = 0.883); however, low humidity levels during the third week prior to diagnosis were associated with both increased PTE severity (p = 0.033) and mortality (p = 0.014). Overall mortality was 34.2%, and greater PTE severity was significantly associated with higher mortality (p = 0.033). Conclusion: The incidence of pulmonary thromboembolism demonstrates distinct seasonal patterns, with a marked increase during the winter months. Our findings indicate that high atmospheric pressure, low temperature, and specific humidity ranges are associated with an increased risk of PTE. These results contribute to a better understanding of PTE epidemiology and may help enhance clinical awareness during periods of elevated risk. The findings also provide a foundation for future large-scale, multicenter studies.