Yapay zekâ programlarının eğitimi yönetebilme niteliğinin uluslararası ölçekte mimarlık ve sanat düzeyinde irdelenmesi
An examination of the ability of artificial intelligence programs to manage education at the international level in architecture and art
  1. Tez No: 984054
  2. Yazar: AYÇA MAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU BEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, Kültürel peyzaj, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Visual arts education, Cultural landscape, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada peyzaj mimarlığı ve sanat eğitimi alan öğrencilerin eğitim süreçlerine yapay zekâ algoritma kullanımlarının katkısı“öğrencilerin hayal güçlerini geliştirme”ve“güçlü eğitim sürecine”entegrasyonu başlıkları altında irdelenmiştir. Akademik bir birimde tasarım eğitimi alan öğrencilere yönelik kurgulanan bu çalışmada yapay zekâ algoritma programlarının kullanımı ve bu programlarla tasarım geliştirme süreçleri ele alınmıştır. Çalışmada; (I) Yapay zekâ algoritmalarının sanat ve tasarım uygulamaları üzerindeki etkisi, (II) Yapay zekâ algoritma kullanımlarında karşılaşılan zorluklara karşı nasıl bir çözüm önerisi geliştirilebilir ile (III) Yapay zekâ algoritma kullanımları sanat ve tasarım eğitimine nasıl bir fayda sağlar soruları üzerinde durulmuştur. Böylece var olan eğitim modelinde yapay zekâ algoritma kullanımlarından yararlanılarak tasarım eğitimine yönelik bir eğitim modelinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Değerlendirmelerin ilki sanat ve tasarım çalışmalarında yapay zekâ algoritma kullanımlarının yakın gelecekte mimarlık eğitimi üzerindeki yansımalarından oluşurken ikincisi ise çalışmaya konu olan resim sanatı ve peyzaj mimarlığı meslek disiplinlerinin ortak çalışma konusu olan“Ekoloji”tanımının yapay zekâ algoritma kullanımları doğrultusunda irdelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma R.T.E.Ü., Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü akademisyen ve öğrencilerinden oluşan 150 kişiye workshop etkinliği ve anket şeklinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, (1) yapay zekâ araçlarının kullanım düzeyindeki artışın, öğrenciler ve akademisyenlerin eğitim sürecinde yönlendirici roller üstlendiğini, (2) tasarımı kolaylaştırıcı ve yaratıcı becerilerin gelişimini desteklediğini, (3) yapay zekâ destekli araçlarının mesleki yeterlikleri artırdığını, (4) öğrenme motivasyonunu güçlendirdiğini ve (5) gelecekteki projelerde bu teknolojilerin kullanımına yönelik güçlü bir eğilim oluşturduğunu göstermiştir. Yapay zekâ teknolojileri üretkenliği artırmasının yanı sıra öğrencilerin özgüven, yaratıcılık ve mesleki yetkinliklerini pekiştiren güçlü bir eğitim aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examines the contribution of artificial intelligence (AI) algorithm usage to the educational processes of students in the fields of landscape architecture and art education under the themes of“enhancing students' imagination”and“integration into a strong educational process.”Conducted with students receiving design education within an academic institution, this research focuses on the use of AI algorithm-based programs and their role in the development of design processes. The study addresses three main questions: (I) What is the impact of AI algorithms on art and design practices? (II) What solutions can be developed for the challenges encountered in the use of AI algorithms? and (III) How do AI algorithms contribute to art and design education? Accordingly, the aim is to develop an educational model for design training that benefits from the integration of AI algorithm applications into the existing education model. The first part of the evaluation focuses on the reflections of AI algorithm applications in art and design studies on the near-future architectural education, while the second part examines the concept of“Ecology”— a common area of study for the disciplines of painting and landscape architecture — within the context of AI algorithm utilization. The study was conducted with 150 participants, including academics and students from the Department of Landscape Architecture, Faculty of Engineering and Architecture, R.T.E.U., through a workshop and a survey. The data obtained were analyzed using the SPSS software. The findings revealed that: (1) the increasing level of AI tool usage has led students and academics to assume more guiding roles in the educational process, (2) AI facilitates design and supports the development of creative skills, (3) AI-assisted tools enhance professional competencies, (4) they strengthen learning motivation, and (5) they create a strong tendency toward the use of these technologies in future projects. It was concluded that, in addition to increasing productivity, AI technologies serve as a powerful educational tool that reinforces students' self-confidence, creativity, and professional competence.