Kemilüminojenik bir fototerapi ajanının tasarımı ve sentezi
Design and synthesis of a chemiluminogenic phototherapy agent
- Tez No: 984066
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Onkoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Oncology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Fotolüminesans, Fototerapi, Kemilüminesans yöntemi, Biochemistry, Photoluminescence, Phototherapy, Chemiluminescence method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, resorufin iskeletine sahip kemilüminesans özellik gösterebilen ve terapötik potansiyele sahip yeni nesil bir ajan geliştirilmiştir. Tasarlanan ajan reaktif oksijen türlerine (ROT) duyarlılık gösteren kemilüminojenik yapısıyla, ışık ve/ya ultrases gibi dış uyaranlarla aktive edilebilen çok modlu bir tedavi yaklaşımı sunmaktadır. Malzemenin fotodinamik, sonodinamik ve sonofotodinamik özellikleri detaylı olarak araştırılmıştır. Ajanın kanserli dokuları hedeflemesini sağlamak ve biyoyararlanımını artırmak amacıyla folik asit (FA) ile modifiye edilmiş sığır serum albümini (BSA) ile formülizasyonu gerçekleştirilmiştir. In vitro biyolojik testler kapsamında, sitotoksisite ve biyouyumluluk analizleri gerçekleştirilmiştir. Ajanın biyouyumlu olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, lüminal meme kanseri (MCF-7) hücre hattı ile inkübe edilen ajanın ışık (FDT) ve/veya ultrases (SDT) uygulandığında hücre canlılığında belirgin bir azalmaya neden olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, farklı tedavi gruplarının karşılaştırıldığı analizlerde, sonofotodinamik terapinin (SFDT) tekil uygulamalara (FDT veya SDT) göre daha güçlü bir antikanser etki yarattığı ortaya konmuştur. Sonuç olarak, bu çalışmada geliştirilen yaklaşım ile kemilüminojenik özellik taşıyan, hedeflenebilir ve çok modlu bir terapötik ajan geliştirilmiştir. Bu ajan, özellikle sonofotodinamik terapi alanında yenilikçi bir yaklaşım sunarak, kanser tedavisinde etkili ve güvenli bir alternatif olma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a novel therapeutic agent based on resorufin scaffold with chemiluminogenic properties was developed. Owing to its chemiluminogenic structure that is responsive to reactive oxygen species (ROS), it enables a multimodal therapeutic approach that can be activated by external stimuli such as light and/or ultrasound. The photodynamic, sonodynamic, and sonophotodynamic properties of the material were systematically investigated. To enhance its bioavailability and targetability, the agent was formulated with bovine serum albumin (BSA) modified with folic acid (FA). In vitro biological tests including cytotoxicity and biocompatibility assays, which confirmed the biocompatibility of the agent, were performed. Furthermore, when incubated with luminal breast cancer (MCF-7) cells, the agent induced a marked reduction in cell viability upon exposure to light (PDT) and/or ultrasound (SDT). Comparative analyses of treatment groups demonstrated that sonophotodynamic therapy (SPDT) elicited a stronger anticancer effect than single-mode approaches (PDT or SDT). In conclusion, this study reports the development of a chemiluminogenic, targetable, and multimodal therapeutic agent. By introducing an innovative strategy particularly in the field of sonophotodynamic therapy, this agent holds significant potential as a safe and effective alternative for cancer treatment.