Yapay zeka ile eritrosit morfolojilerinin incelenmesi
Investigation of erythrocyte morphologies using artificial intelligence
  1. Tez No: 984082
  2. Yazar: UTKU ÖZİLİCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÖZGÜR KEŞKEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrosit morfolojisi, Yapay zeka, Periferik yayma, Ortalama korpüsküler hacim, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Erythrocyte morphology, Artificial intelligence, Peripheral smear, mean corpuscular volume, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Periferik yayma, hematoloji pratiğinde uzun yıllardır temel tanı yöntemlerinden biri olmuştur. Ancak gözlemciye bağımlı yorum farklılıkları ve zaman alıcı yapısı, yöntemin güvenilirliğini sınırlamaktadır. Son yıllarda yapay zekâ (YZ) destekli görüntü analizleri, bu sorunlara çözüm sunabilecek yenilikçi bir alan olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, periferik yayma görüntülerinde YZ algoritmalarının kullanılabilirliğini ve elde edilen bulguların hemogram parametreleriyle, özellikle ortalama eritrosit hacmi (MCV) ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmaya 286 hastadan elde edilen 1000 periferik yayma görüntüsü dahil edildi. Görüntüler 100x büyütmede dijitalleştirildi ve YOLOv8 algoritması ile eritrositler tespit edildi. Toplamda 298.043 eritrosit analiz edildi. Bulgular: YZ analiziyle elde edilen ortalama eritrosit alanı ile MCV arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (ρ = 0.4297, p < 0.0001). Passing-Bablok regresyonu doğrusal uyum gösterirken, Bland-Altman analizi –0.37'lik ortalama fark ve –9.26 ile +8.53 arasında güven sınırları ortaya koydu.. Sonuç ve Öneriler: Bulgular, periferik yayma analizinde yapay zekanın yalnızca morfolojik değerlendirme için değil, laboratuvar parametreleriyle birlikte kullanıldığında da güçlü bir araç olabileceğini göstermektedir. Bu yaklaşım, özellikle anemi ve diğer hematolojik bozuklukların erken tanısında klinik uygulamaya değerli katkılar sunabilir. İleride yapılacak daha geniş ölçekli ve prospektif çalışmalar, yöntemin doğruluğunu ve klinik entegrasyon potansiyelini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Peripheral blood smear has long been one of the fundamental diagnostic tools in hematology. However, its observer-dependent variability and time-consuming nature limit reliability of this method. In recent years, artificial intelligence (AI)–based image analysis has emerged as an innovative solution to these challenges. This study aimed to evaluate the applicability of AI algorithms in peripheral smear imaging and to investigate the relationship between AI-derived findings and hematological parameters, particularly mean corpuscular volume (MCV). Methods: A total of 1000 peripheral smear images obtained from 286 patients were included in this study. The images were digitized under 100× magnification, and erythrocytes were detected using the YOLOv8 algorithm. In total, 298,043 erythrocytes were analyzed. Results: A moderate, positive, and statistically significant correlation was found between the AI-derived average erythrocyte area and MCV (ρ = 0.4297, p <0.0001). Passing-Bablok regression demonstrated a linear relationship, while Bland-Altman analysis showed a mean difference of –0.37 with limits of agreement ranging from –9.26 to +8.53. CCC values further indicated that the method achieved clinically acceptable concordance. Conclusion and Recommendations: These findings suggest that AI-based analysis of peripheral smears can serve not only as a tool for morphological assessment but also as a complementary method when combined with hematological parameters. This approach may provide valuable contributions, particularly in the early diagnosis of anemia and other hematological disorders. Future large-scale and prospective studies are needed to validate accuracy and strengthen the clinical integration of this method.