Maternal serum STOX1 (storkhead box 1) proteininin preeklampsi ile ilişkisi
Association of maternal serum STOX1 protein levels with preeclampsia
  1. Tez No: 984125
  2. Yazar: EBRU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, STOX1, maternal serum, Doppler ultrason, fetal büyüme, proteinüri, prognostik biyobelirteç, Preeclampsia, STOX1, maternal serum, Doppler ultrasound, fetal growth, proteinuria, prognostic biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma maternal serumda STOX1 proteininin düzeylerini ölçerek, bu proteinin erken başlangıçlı preeklampsinin tanısında ve gebelik sonuçlarını öngörmede potansiyel bir biyobelirteç olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Böylece preeklampsinin yönetimine katkı sağlayarak, anne ve bebek sağlığına yönelik risklerin azaltılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Prospektif tasarlanan bu çalışmaya, 20–34 gebelik haftaları arasında değerlendirilen toplam 90 gebe dahil edilmiştir. Bunlardan 45'i preeklampsi tanısı almışken, 45'i sağlıklı gebelerden oluşan kontrol grubunu temsil etmektedir. Katılımcılardan elde edilen maternal serum örneklerinde STOX1 protein düzeyleri ölçülmüş, fetal Doppler verileri ve perinatal sonuçlar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Ayrıca preeklampsi grubundaki olgular komplikasyon gelişimine göre alt gruplara ayrılarak detaylı değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Maternal serum STOX1 düzeyleri, preeklampsi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0.001). Preeklamptik gebelerde umbilikal arter ve uterin arter pulsatilite indekslerinde artış gözlenmiş; doğum haftası, doğum ağırlığı ve tahmini fetal ağırlık değerleri ise anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Komplikasyon gelişen olgularda doğum haftası ve bebek ağırlıkları belirgin olarak düşerken, proteinüri düzeyleri anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Bununla birlikte, komplikasyon gelişimi ile STOX1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon gösterilememiştir. ROC analizi sonucunda STOX1'in komplikasyonları öngörme başarısı düşük bulunmuştur (AUC=0.619). Sonuç: Maternal serum STOX1 protein düzeylerinin preeklampsi tanısında potansiyel biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu belirtecin komplikasyonların (fetal distres, plasental abrupsiyon, şiddetli preeklampsi, HELLP ve eklampsi) tahmin edilmesindeki gücü sınırlı kalmıştır. Preeklampsinin tanı ve takibinde kullanılabilecek biyobelirteçlerin güvenilirliğini artırmak adına, daha büyük örneklemli ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate whether STOX1 protein levels in maternal serum may serve as a potential biomarker for the diagnosis of early onset preeclampsia and the prediction of pregnancy outcomes. In doing so, the goal is to contribute to the management of preeclampsia and reduce risks to maternal and neonatal health. Materials and Methods: A total of 90 pregnant women, evaluated between 20 and 34 weeks of gestation, were included in this prospectively designed study. Among them, 45 were diagnosed with preeclampsia, and 45 constituted the control group consisting of healthy pregnancies. STOX1 protein levels were measured in maternal serum samples obtained from participants. Fetal Doppler data and perinatal outcomes were comparatively analyzed. Additionally, the preeclampsia group was subdivided based on the development of complications for further detailed evaluation. Results: Maternal serum STOX1 levels were found to be significantly higher in the preeclampsia group compared to the control group (p<0.001). Increased pulsatility indices were observed in the umbilical and uterine arteries in preeclamptic pregnancies, while gestational age at delivery, birth weight, and estimated fetal weight values were significantly lower (p<0.05). In cases where complications developed, gestational age and neonatal weights were notably lower, and proteinuria levels were significantly higher. However, no statistically significant correlation was demonstrated between STOX1 levels and the development of complications. According to ROC analysis, the predictive power of STOX1 for complications was found to be low (AUC=0.619). Conclusion: Maternal serum STOX1 protein levels may serve as a potential biomarker for the diagnosis of preeclampsia. However, its strength in predicting complications remains limited. Further advanced studies with larger sample sizes are needed to improve the reliability of biomarkers to be used in the diagnosis and followup of preeclampsia.