Ortognatik cerrahi sonrası temporomandibular eklemde meydana gelen değişikliklerin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of changes in the temporomandibular joint following orthognathic surgery
- Tez No: 984139
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ CEMİL İŞLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Deformite, Ortognatik cerrahi, temporomandibular eklem, kondil pozisyonu, remodelasyon, Deformity, Orthognathic surgery, Temporomandibular joint, Condylar position, Remodeling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
İskeletsel sınıf II ve III deformiteye sahip hastaların bimaksiller cerrahi sonrası kondilin doğrusal ve açısal değişimlerini değerlendirmek, hacim ve pozisyon değişimini incelemek, remodelasyon tipi ve bölgesini belirlemek amaçlanmıştır. Bu retrospektif çalışmada, 2012-2018 yılları arasında bimaksiller ortognatik cerrahi uygulanan 40 hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) verileri kullanılarak elde edilen sefalometrik görüntülemelerden çene hareketleri değerlendirilmiştir. Kesitsel veriler Mimics Medical 21.0(Materialise, Belçika) yazılımına aktarılarak kondilin açısal ve hacimsel değerleri hesaplanmıştır. Eklem aralığı ölçümleri yapılarak indeksler yardımıyla tayin edilen operasyon öncesi ve sonrası kondil pozisyonları değerlendirilmiştir. Üç boyutlu rekonstrüksiyonu yapılan modeller Geomagic Control X(3D Systems, ABD) yazılımında yüzey çakıştırma metoduyla analiz edilerek kondiler segmentteki remodelasyon değişiklikleri renk haritalarıyla incelenmiştir. Sınıf II deformiteye sahip 16 hastada bir yıllık takip sürecinin ardından sağ ve sol kondildeki hacimsel azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmaktadır. (p<0,05) Sınıf III deformiteye sahip 24 hasta için ise bu değerler sağ kondil için anlamlı değilken, sol kondil için anlamlı bir azalma göstermektedir. (p=0,00) Her iki grup için de kondiler açı değişimleri anlamlı bir değişim göstermemektedir. (p>0,05) Kondilin transversal olarak en geniş uzunluğu her iki hasta grubunda da azalma göstermiştir. (p=0,002; p=0,003) Eklem pozisyonları değerlendirildiğinde her iki hasta grubunda da kondillerin operasyon öncesi konuma dönme eğilimi olduğu belirlenmiştir. Her iki hasta grubunda da lateral yüzeylerde rezorpsiyon diğer remodelasyon tiplerine göre fazla gözlemlenmektedir. Sınıf III hasta grubuna ait hastalarda özellikle sol kondilde mediale rotasyonun hacim ile negatif korelasyonu belirlenmiştir. (p=0,035) Manuel pozisyonlandırma tekniği kullanılarak yapılan ortognatik cerrahi prosedürleri kondilde istatistiksel olarak anlamlı açısal değişimlere neden olmamaktadır. Gerçekleşen hacimsel azalmalar fizyolojik sınırlar dahilindedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the linear and angular changes of the condyle, examine volume and positional alterations, and determine the type and region of remodeling after bimaxillary surgery in patients with skeletal Class II and III deformities. In this retrospective study, CBCT data from 40 patients who underwent bimaxillary orthognathic surgery between 2012 and 2018 were analyzed. Condylar angular and volumetric values were calculated using Mimics Medical 21.0 (Materialise, Belgium). Pre- and postoperative condylar positions were assessed using indices, while remodeling changes were analyzed with surface superimposition and color mapping in Geomagic Control X (3D Systems, USA). In Class II patients (16 cases), significant volumetric reduction was observed in both condyles after one year (p<0.05). In Class III patients (24 cases), significant reduction was noted in the left condyle (p=0.00), but not in the right. Angular changes in the condyle were not statistically significant in either group (p>0.05). Transverse condylar width decreased significantly in both groups (p=0.002; p=0.003). Joint position analysis revealed a tendency for condyles in both groups to return to preoperative positions. Lateral surface resorption was the most prominent type of remodeling in both groups. In Class III patients, medial rotation of the left condyle was negatively correlated with condylar volume (p=0.035). Orthognathic surgery using manual positioning techniques did not result in significant angular changes in the condyle. Observed volumetric reductions remained within physiological limits, and remodeling patterns indicated adaptation, with anterior apposition being dominant in Class II patients and medial apposition in Class III patients.