Deneysel kolit modelinde glikan modifikasyonun miR466 gen ailesi ve TLR/NF-ᴋB/IL sinyal yolakları üzerine etkisi
Effect of glycan modification on miR466 gene family and TLR/NF-ᴋB/IL signaling pathways in experimental colitis model
- Tez No: 984193
- Danışmanlar: PROF. DR. ECE KONAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Antiinflamatuar ajanlar, Hücre içi sinyal peptidleri ve proteinleri, Mikro RNA, Anti inflammatory agents, Intercellular signaling peptides and proteins, Micro RNA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Ülseratif kolit (ÜK), inflamatuar bağırsak hastalıkları arasında yer alır ve kalın bağırsakların kronik inflamasyonu ile karakterizedir. Patogenezi, genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin etkileşimiyle şekillenir. NF-kB, IL-6, IL-10, TLR4 ve miR-466l gibi moleküller, ÜK'nin gelişimi ve ilerlemesinde önemli rol oynar. NF-kB, inflamasyonu ve bağışıklık yanıtlarını düzenleyen bir transkripsiyon faktörü olarak, aşırı aktivasyonu ile inflamasyonu sürdürür. IL-6, inflamasyonun önemli bir mediatörü olup, seviyelerinin yükselmesi hastalığın şiddetini artırabilir. IL-10 ise anti-inflamatuar bir sitokin olup, eksikliği aşırı inflamasyona yol açabilir. TLR4, bağışıklık sisteminin patojenleri tanıyıp immün yanıt başlatan bir reseptördür ve aşırı aktivasyonu inflamasyonu tetikleyebilir. miR-466l, inflamasyonu ve immün yanıtları düzenleyen bir mikroRNA olarak, hastalık sürecinde önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, 80 adet C57/Bl6 farelerine %2,5 DSS ile ülseratif kolit indüklenmiş ve tedavi gruplarında AZA, RBO, AZA+RBO, ve anti-miR466l kullanılmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası yapılan analizler, tedavi edilen gruplarda inflamasyonun azaldığını ve gen ekspresyonlarında anlamlı değişiklikler görüldüğünü ortaya koymuştur. Özellikle IL-6, TLR4 ve NF-κB genlerinin ekspresyonunda yapılan değişiklikler, tedavi etkisini açıklamada önemli bulgular sağlamıştır. AZA, RBO ve anti-miR466l tedavilerinin inflamasyonu azaltmada etkili olduğu, miR-466l'nin ise tedaviye güçlü bir etki gösterdiği bulunmuştur. Sonuçlar, bu moleküllerin ülseratif kolit tedavisinde potansiyel hedefler sunduğunu ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UC) is an inflammatory bowel disease characterized by chronic inflammation of the large intestine. Its pathogenesis is shaped by the interaction of genetic, environmental, and immunological factors. Molecules such as NF-kB, IL-6, IL-10, TLR4, and miR-466l play significant roles in the development and progression of UC. NF-kB is a transcription factor that regulates inflammation and immune responses, and its excessive activation sustains inflammation. IL-6 is an important mediator of inflammation, and its elevated levels can increase the severity of the disease. IL-10 is an anti-inflammatory cytokine, and its deficiency can lead to excessive inflammation. TLR4 is a receptor that recognizes pathogens and initiates immune responses, and its overactivation can trigger inflammation. miR-466l, a microRNA that regulates inflammation and immune responses, plays an important role in the disease process. In this study, 80 C57/Bl6 mice were induced with ulcerative colitis using 2.5% DSS, and treatment groups were administered AZA, RBO, AZA+RBO, and anti-miR466l. Pre- and post-treatment analyses showed a reduction in inflammation and significant changes in gene expression in the treated groups. Notably, changes in the expression of IL-6, TLR4, and NF-κB genes provided important insights into the treatment effects. AZA, RBO, and anti-miR466l treatments were found to be effective in reducing inflammation, with miR-466l showing a strong therapeutic effect. The results suggest that these molecules offer potential targets for ulcerative colitis treatment and could contribute to the development of new therapeutic strategies