Aısı 304 paslanmaz çelik levhaların farklı ısı girdilerinde mıg kaynağı ile birleştirilmesinde mekanik özelliklerin incelenmesi
Investi̇gation of mechanical properties of aisi 304 stainless steel plates combined with mig welding at different heat inputs
- Tez No: 984194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AISI 304, Mechanical Properties, MIG Welding, Welding Current, Heat input, Tensile Test, Microstructure, CMT- MIG Robotik yöntemi, Paslanmaz çelik, AISI 304, Mekanik Özellikler, MIG Kaynağı, Isı Girdisi, Çekme Testi, Sertlik Testi, Mikro Yapı 2025, xvi + 83 sayfa, CMT- MIG Robotik method, Stainless steel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
In this thesis study, the mechanical properties of AISI 304 stainless steels of under-gas welding, which will be performed with different heat inputs, which will be formed by using different parameters by robotic under-gas welding method to AISI 304 stainless steel plates, which are frequently used in places that may be corroded with a wide range of uses today, have been studied. AISI 304 stainless steel plates provide high oxidation efficiency at high temperature values and perform very effectively against friction. In terms of these characteristics, it is preferred in the automotive, kitchen, household, industrial, chemical and food sectors. One of the welding methods frequently used in these sectors is the robotic under-gas welding method. In order for the source to be of high quality, the heat input of the source must be selected correctly. In order to select the heat input correctly, the source As a result of the experiments conducted within the scope of the studies, the optimum heat input for the gas metal arc welding method was determined. AISI 304 stainless steel sheets were used in the experiments. Tensile tests, hardness tests and microstructure examinations were performed on the samples to which the welding process was applied at the parameter values. When the results of the experiments we conducted with different parameters are examined, it has been determined that the heat input is directly proportional to the current and inversely proportional to the advance speed, and according to the test results, the optimum heat inputs are between 0.175kj/mm and 0.270kj/mm
Özet (Çeviri)
Bu tez çalışmasında, günümüzde geniş bir kullanım alanına sahip korozyona uğrayabilecek yerlerde sıkça kullanılan AISI 304 paslanmaz çelik levhalara robotik gaz altı kaynağı yöntemiyle farklı parametreler kullanılarak oluşacak farklı ısı girdileriyle yapılacak gaz altı kaynağının AISI 304 paslanmaz çeliklerin mekanik özellikleri incelenmiştir. AISI 304 paslanmaz çelik levhalar yüksek sıcaklık değerlerinde yüksek oksidasyon verimliliği sağlar ve sürtünmelere karşıda oldukça etkin performans gösterirler. Bu özellikleri bakımından otomotiv, mutfak, ev, endüstri, kimya ve gıda sektörlerinde tercih edilmektedir. Bu sektörlerde sıkça kullanılan kaynak yöntemlerinden biri de robotik gaz altı kaynak yöntemidir. Kaynağın kaliteli olabilmesi için kaynak ısı girdisinin doğru seçilmesi gerekmektedir. Isı girdisinin doğru seçilmesi içinde kaynak parametrelerin doğru seçilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada doğru parametrelerin seçilerek doğru ısı girdisi değerleri araştırılmıştır. Çalışmalar kapsamında yapılan deneyler sonucunda gaz altı kaynak yöntemi için optimum ısı girdisi tespit edilmiştir. Deneylerde AISI 304 paslanmaz çelik levhalar kullanılmıştır. Kaynak işlemi uygulanan numunelere parametre değerlerinde çekme testi, sertlik testi ve mikro yapı incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Farklı parametrelerde gerçekleştirmiş olduğumuz deneylerin sonuçlarına bakıldığında ısı girdisinin akımla doğru orantılı ilerleme hızıyla ters orantılı olduğu ve yapılan deneyler sonucunda optimum ısı girdileri 0.175kj/mm ile 0,270kj/mm arasında olduğu test sonuçlarına göre tespit edilmiştir.