Yeme hızının ve öğün bileşiminin sağlıklı bireylerde postprandiyal metabolik yanıtlar ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri
The effects of eating speed and meal composition on postprandial metabolic responses and body composition in healthy individuals
  1. Tez No: 984258
  2. Yazar: MİRA SATTOUF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUTLU TUÇE ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme davranışı, Enerji metabolizması, Karbonhidrat metabolizması, Lipid metabolizması, Feeding behavior, Energy metabolism, Carbohyrate metabolism, Lipid metabolism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlıklı bireylerde yemek yeme hızının ve öğün bileşiminin (karbonhidrat, protein, yağ) kısa vadeli postprandiyal metabolik yanıtlar, kan parametreleri, vücut kompozisyonu ve sürdürülebilir beslenme davranışları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. müdahaleli tasarıma sahip bu araştırma, Kasım 2024 – Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul'da yürütülmüştür. Araştırmaya, 24 sağlıklı yetişkin gönüllü katılmıştır.Katılımcılar rastgele şekilde dört gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, karbonhidrat ağırlıklı grup, yağ ağırlıklı grup ve protein ağırlıklı grup. Her katılımcı ile çalışmanın başında ve 15 gün sonra olmak üzere iki görüşme yapılmıştır. Araştırma kapsamında, katılımcıların antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, BKİ, vücut yağ oranı vb.), kan glikoz düzeyi, besin tüketim kayıtları, Sezgisel Yeme Ölçeği (IES-2) ve Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği verileri toplanmıştır. Sonuçlar, yavaş yeme davranışına sahip bireylerde kan glikoz düzeylerinde daha dengeli bir seyir izlendiğini ve insülin yanıtlarının daha düzenli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bu bireylerin IES-2 skorlarında anlamlı artış gözlenmiş; özellikle“tokluk sinyallerine güvenme”ve“duygusal yeme eğilimi”alt boyutlarında belirgin farklar tespit edilmiştir. Dengeli makro besin içeren öğünlerin tercih edildiği gruplarda sürdürülebilir beslenme davranış puanlarının da daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, hem yavaş yeme davranışının hem de dengeli öğün bileşiminin kısa vadeli metabolik sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceği ve bireylerin beslenme tutumlarını sürdürülebilirlik açısından da olumlu yönde etkileyebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the short-term effects of eating speed and meal composition (carbohydrate, protein, fat) on postprandial metabolic responses, blood parameters, body composition, and sustainable dietary behaviors in healthy individuals. This intervention-based study was conducted in Istanbul between November 2024 -June 2025. A total of 24 healthy adult volunteers participated in the research.Participants were randomly assigned to one of four groups: a control group, a carbohydrate-based group, a fat-based group, and a protein-based group. Each participant was interviewed twice—once at the beginning of the study and again after 15 days. Within the scope of the study, data were collected on participants' anthropometric measurements (body weight, BMI, body fat percentage, etc.), blood glucose levels, dietary intake records, the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2), and the Sustainable Eating Behavior Scale. The results indicated that individuals who exhibited slow eating behavior demonstrated a more stable trend in blood glucose levels and more regulated insulin responses.Furthermore, a significant increase was observed in the IES-2 scores of these individuals, particularly in the subscales of“reliance on hunger and satiety cues”and“reduced tendency for emotional eating.”Higher sustainable eating behavior scores were also recorded in groups that consumed meals with balanced macronutrient distribution. In conclusion, both slow eating behavior and balanced meal composition appear to have positive short-term effects on metabolic health and contribute to improved dietary attitudes in terms of sustainability.