İliotibial bant sendromlu hastalarda ultrason tedavisinin etkisi
The effect of ultrasound therapy in patients with iliotibial band syndrome
  1. Tez No: 984305
  2. Yazar: SEDA KARAPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonik tedavi, Ultrasonic therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız iliotibial bant sendromlu hastalarda (İTBS) farklı modlarda uygulanan ultrason tedavisinin ağrı, fonksiyonellik ve iliotibial bant kalınlığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışma prospektif olarak planlandı. Çalışmaya 05/06/2025-05/12/2025 tarihinde Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne lateral diz ağrısı ve uyluk yan ağrısı ile başvuran 75 gönüllü birey dahil edildi. İTBS tanısı konulan dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun 45-60 yaş arası hastalar çalışmaya alındı. Hastalara ait sosyodemografik veriler, travma öyküsü, ek hastalıklar ve ağrı süresi kaydedildi. İliotibial bant sendromu olarak değerlendirilen hastalarda ultrasonografi (USG) cihazı ile iliotibial bant kalınlığı (İTB) ölçümü yapıldı. Hastalar 3 gruba ayrıldı ve 15 seans tedavi aldı. 1. Grup sadece egzersiz, 2. Grup devamlı ultrason+egzersiz, 3. Grup kesikli ultrason+ egzersiz tedavisi aldı. Hastaların ağrı skorları Vizüel Analog Skala (VAS) ile, alt ekstremite fonksiyonelliği Alt Ekstremite Fonksiyonellik Ölçeği (LEFS) ölçeği ile ve ve yaşam kalitesi Kısa Form-12 (SF-12) anketi ile tedavi öncesinde, tedavi sonrasında ve tedavi sonrası 3.ayda değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda üç farklı tedavi grubu (egzersiz, egzersiz + devamlı ultrason, egzersiz + kesikli ultrason) 3 ay süreyle izlendi. Tedavi öncesinde gruplar arasında İTB kalınlığı ve VAS skoru açısından fark yokken, tedavi sonrası ve 3. ay değerlendirmelerinde ultrason eklenen gruplarda ağrı skorlarının egzersiz grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. LEFS zaman içinde özellikle ultrason eklenen gruplarda anlamlı iyileşme gösterirken, gruplar arası karşılaştırmalarda egzersiz + devamlı ultrason grubu ile egzersiz + kesikli ultrason grubunun sonuçları benzer görüldü. SF-12 fiziksel skorları, tedavi sonrası 3. ayda ultrason gruplarında egzersiz grubuna kıyasla anlamlı artış gösterirken, mental skorlar gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. İTB kalınlığındaki değişiklikler ise minimal olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: İTBS hastaların tedavisinde egzersize ek olarak ultrason tedavisinin eklenmesi ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi açısından anlamlı iyileşme sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of ultrasound therapy on pain, functionality and iliotibial band thickness in patients with iliotibial band syndrome. Materials and methods: This clinical study was prospectively designed. Seventy-five volunteers presenting with lateral knee pain and lateral thigh pain at the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between June 5, 2025, and December 5, 2025, were included in the study. Patients aged 45-60 years who met the inclusion and exclusion criteria and were diagnosed with ITBS were enrolled in the study. The patients' sociodemographic data, history of trauma, comorbidities, and duration of pain were recorded. In patients diagnosed with iliotibial band syndrome, iliotibial band thickness (ITB) was measured using an ultrasound (USG) device. The patients were divided into 3 groups and received 15 treatment sessions. Group 1 received exercise only, Group 2 received continuous ultrasound + exercise, and Group 3 received intermittent ultrasound + exercise treatment. The patients' pain scores were assessed using the Visual Analog Scale (VAS), lower extremity functionality using the Lower Extremity Function Scale (LEFS), and quality of life using the Short Form-12 (SF-12) questionnaire before treatment, after treatment, and 3 months after treatment. Results: In our study, three different treatment groups (exercise, exercise + continuous ultrasound, exercise + intermittent ultrasound) were monitored for 3 months. While there were no differences between the groups in terms of ITB thickness and pain (VAS) before treatment, post-treatment and 3-month assessments revealed that pain scores were significantly lower in the groups that received ultrasound compared to the exercise group. Functional scores (LEFS) showed significant improvement over time, particularly in the groups that received ultrasound, while comparisons between groups showed similar results for the exercise + continuous ultrasound group and the exercise + intermittent ultrasound group. SF-12 physical scores showed a significant increase in the ultrasound groups compared to the exercise group at 3 months post-treatment, while mental scores did not show a significant difference between groups. Changes in ITB thickness were minimal and not statistically significant. Conclusion: It has been determined that adding ultrasound to exercise therapy in the treatment of patients with iliotibial band syndrome provides significant improvement in terms of pain, functionality and quality of life