Yeni medya çağında ölüm olgusu: Mistik bir kavramın medyatik yapıbozumu
The phenomenon of death in the new media age: Mediatic deconstruction of a mystical concept
- Tez No: 984322
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Halk Bilimi (Folklor), Journalism, Communication Sciences, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Yapıbozumu, Yeni medya, Ölüm, Deconstruction, New media, Death
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada temel amaç, yeni medya ile ölümün anlamsal olarak nasıl bir dönüşüm geçirdiğini Instagram platformu üzerinden paylaşılan ölüm temalı içeriklerin incelenmesi ile, anlayabilmek ve bu dönüşümün dijital ortamda nasıl temsil edildiğini inceleyerek kavramsal bir yapıbozumun olup olmadığını tespit etmektir. Özellikle cenaze duyuruları, anma pratikleri, yasın ifadesi, dijital ritüeller ve simgesel anlatılar; görsel ve metinsel bileşenler üzerinden analiz edilerek, ölümün medyatik bir yapıbozum sürecine nasıl tabi tutulduğu açıklanmaya gayret edilmiştir. Çalışma, nitel araştırma ve tematik analiz yöntemi çerçevesinde yapılandırılmıştır. Tematik analiz, nitel araştırmalarda verilerin sistematik biçimde çözümlenmesine imkân veren, aynı zamanda yorumlama boyutuna da alan açan esnek bir tekniktir. Özellikle sosyal medya gibi çok katmanlı veri alanlarında, bireylerin ölüm, yas ve mistik unsurlara dair ürettikleri içerikleri anlamlandırmak için uygun bir yöntemdir. Çalışmada Derrida'nın yapıbozumcu yaklaşımı doğrultusunda, özellikle anlamın kayması, ertelenmesi ve metinlerarasılık unsurları tematik analiz sürecine entegre edilmiştir. Bu sayede yalnızca verilerin betimsel çözümlemesi yapılmamış, aynı zamanda kültürel ve sembolik bağlamların da görünür kılınması amaçlanmıştır. Bu anlamda tematik analiz esnek doğası sayesinde araştırmacının farklı kuramsal perspektifleri analiz sürecine dahil etmesine olanak tanır. Bu çalışmada da yapıbozumcu yaklaşımın sağladığı eleştirel perspektif, tematik analize metodolojik bir derinlik kazandırmıştır. Yapıbozumcu yaklaşım temelinde yapılan analizlerde anlam kayması, zamansal boşluk ve metinlerarasılık gibi kavramsal kodların sıklığı, ölümün geleneksel anlam dünyasından koparılarak yeni medya ile farklı bağlamlara yerleştirildiğini göstermektedir. Dijital platformlar üzerinden sunulan online taziye, dijital mizahi ölüm gerçekliği, duygusal veda metinleri ve görsel kolajlarla yapılan anmalar, ölümün kavramsal olarak ritüelden simgeye, fizikselden dijitale kaydığını ortaya koymaktadır. Bu da ölümün yeni medyada zaman, mekân ve anlam sınırlarının çözündüğü bir yeniden anlamlandırma süreci geçirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to understand how the meaning of death has transformed with new media by examining death-themed content shared on the Instagram platform, and to determine whether there is a conceptual deconstruction by analyzing how this transformation is represented in the digital environment. Specifically, funeral announcements, memorial practices, expressions of grief, digital rituals, and symbolic narratives were analyzed through visual and textual components in an effort to explain how death is subjected to a process of media deconstruction. The research was structured within the framework of qualitative research and thematic analysis. Thematic analysis is a flexible technique that enables the systematic interpretation of data in qualitative research while also allowing for interpretation. It is a particularly suitable method for understanding the content produced by individuals regarding death, mourning, and mystical elements in multi-layered data fields such as social media. In this study, Derrida's deconstructive approach, particularly the elements of meaning shift, deferral, and intertextuality, has been integrated into the thematic analysis process. This ensures that the data is not only descriptively analyzed, but that cultural and symbolic contexts are also made visible. In this sense, thematic analysis, due to its flexible nature, allows researchers to incorporate different theoretical perspectives into the analysis process. In this study, the critical perspective provided by the deconstructionist approach has added methodological depth to thematic analysis. In analyses based on the deconstructionist approach, the frequency of conceptual codes such as meaning shift, temporal gap, and intertextuality shows that death has been detached from its traditional world of meaning and placed in different contexts with new media. Online condolences offered through digital platforms, digital humorous death realities, emotional farewell texts, and commemorations made with visual collages reveal that death has conceptually shifted from ritual to symbol, from physical to digital. This shows that death has undergone a process of reinterpretation in new media, where the boundaries of time, space, and meaning have dissolved.