Muğla'da çalışan aile hekimlerinin rotavirüs enfeksiyonu ve aşısı hakkında bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of family physicians working in Muğla about rotavirus infection and vaccination
- Tez No: 984372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BATTALOĞLU İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, Aşı, Aile hekimleri, Muğla, Rotavirus, Vaccine, Family physicians, Muğla
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Virüsler, çocukluk çağında morbidite ve mortalitenin büyük bir kısmından sorumlu olan akut gastroenteritin en yaygın nedenidir. Rotavirüs, bu virüslerin en yaygın olanıdır. Rotavirüs aşısı, bu enfeksiyona karşı etkili koruma sağlar ve çocuk sağlığını iyileştirmek için dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aşının Türkiye'deki ulusal aşılama programına dahil edilmemesi, bu alanda çalışan hekimlerin bilgi ve tutumlarıyla doğrudan ilişkili olabilecek bir boşluk yaratmaktadır. Bu bağlamda, aile hekimlerinin rotavirüs aşılamasına yönelik bilgi, farkındalık ve tutumları, koruyucu sağlık hizmetlerinin ilk adımı olması nedeniyle kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Muğla ilinde çalışan aile hekimlerinin rotavirüs enfeksiyonu ve rotavirüs aşısı hakkındaki bilgi, tutum ve uygulamalarının düzeyini değerlendirmektir. Ayrıca, hekimlerin demografik ve mesleki özellikleri ile bu konudaki bilgi, tutum ve davranışları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak da amaçlanmaktadır. Elde edilecek veriler, rotavirüs aşısı uygulama oranlarını etkileyen faktörlerin anlaşılmasına ve aşılamayı teşvik etmek için stratejiler geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak yürütülen bu çalışmanın popülasyonu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda görev yapan asistan hekimler ve Muğla şehir merkezinde (Menteşe) aile sağlığı merkezlerinde aktif olarak çalışan tüm aile hekimlerinden oluşmuştur. 16 Eylül 2024 ile 31 Ekim 2024 tarihleri arasında, çalışmaya gönüllü olarak katılan katılımcılara, sosyo-demografik özelliklerini belirlemek için soruların yanı sıra, literatür taraması yapılarak çalışma için özel olarak hazırlanan rotavirüs enfeksiyonu ve aşıları ile ilgili sorular, yüz yüze anket ve e-form aracılığıyla sorulmuştur. Çalışma, ankete katılmayı kabul eden Muğla ilinde görev yapan 70 aile hekimi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hekimler %88,6'sı, takip ettikleri çocuk, adölesan ve yetişkinlere T.C. Sağlık Bakanlığı rutin aşı takviminde yer almayan özel aşılardan en az birini önerdiğini belirtti. Aile hekimlerinin en fazla önerdiği aşı % 91,9 ile Rotavirüs aşısı oldu. Rutin aşı takvimi dışındaki aşıları önermeyen hekimlere önermeme sebepleri sorulduğunda, %44,5'i aşılar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını, %44,5'i Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşı takviminde yer almadığı için önermediğini ve %11,1'i ücretli olduğu için önermediğini belirtti. Aile hekimlerinin yaş ve özel aşılardan herhangi birini önerme durumlarına göre Rotavirüs aşısı hakkındaki bilgi puanı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.001). Hekimlerin kendi çocuğuna Rotavirüs aşısı yaptırma durumları ile Rotavirüs aşısı hakkındaki bilgi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.011). Sonuç: Çalışmamıza katılan Aile Hekimlerinde rutin aşı takvimi dışındaki aşıları öneren hekimlerin hem Rotavirüs enfeksiyonu hem de Rotavirüs aşısı hakkındaki bilgi puanları, önermeyenlerden anlamlı olarak yüksekti. Kendi çocuklarını aşılayan hekimlerin yaş ortalaması 33 [28-51] iken, aşı yaptırmayan veya kararsız olanların yaş ortalaması 58 [37-59] idi. Bu bulgu, daha genç hekimlerin rotavirüs aşısına karşı daha olumlu bir tutum sergileyebileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma ile genel olarak, aile hekimlerinin Rotavirüs enfeksiyonu hakkında genel bilgi düzeylerinin yeterli, ancak aşılamaya yönelik özgül bilgilerinin yetersiz olduğunu ortaya koymuştur. Bilgi düzeyi, hekimlerin aşılama tutum ve davranışlarını etkilemekte olup, bu durum özellikle deneyimli hekimler için hedeflenmiş sürekli tıp eğitiminin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Viruses are the most common cause of acute gastroenteritis, which is responsible for a large proportion of morbidity and mortality in childhood. Rotavirus is the most common of these viruses. Rotavirus vaccine provides effective protection against this infection and is widely used worldwide to improve child health. The fact that this vaccine is not included in the national immunization schedule in Turkey creates a gap that may be directly related to the knowledge and attitudes of physicians working in the field. In this context, the knowledge, awareness and attitudes of family physicians towards rotavirus vaccination are of critical importance as they constitute the first step of preventive health services. The aim of this study was to evaluate the level of knowledge, attitudes and practices of family physicians working in Muğla province about rotavirus infection and rotavirus vaccine. In addition, it is also aimed to reveal the relationship between the demographic and professional characteristics of physicians and their knowledge, attitudes and behaviors on this subject. The data to be obtained aims to contribute to the understanding of the factors affecting the rates of rotavirus vaccine administration and the development of strategies to promote vaccination. Materials and Methods: The population of this study, which was conducted as a descriptive and cross-sectional survey study, consisted of resident physicians within the Department of Family Medicine of Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Medicine and all family physicians actively working in family health centers in Muğla city center (Menteşe). Between September 16, 2024 and October 31, 2024, the participants who voluntarily participated in the study were asked questions to determine their socio-demographic characteristics, as well as questions about rotavirus infection and vaccines, which were prepared specifically for the study by conducting a literature search, through a face-to-face questionnaire and e-form. The study was conducted with 70 family physicians working in Muğla province who agreed to participate in the survey. Results: Among the physicians who participated in the study, 88.6% stated that they recommended at least one of the special vaccines not included in the routine vaccination schedule of the Ministry of Health for the children, adolescents and adults they follow. The most recommended vaccine by family physicians was rotavirus vaccine with 91.9%. 91.9% was rotavirus vaccine. When physicians who did not recommend vaccines outside the routine vaccination schedule were asked about the reasons for not recommending them, 44.5% stated that they did not have sufficient information about vaccines, 44.5% stated that they did not recommend them because they were not included in the routine vaccination schedule of the Ministry of Health, and 11.1% stated that they did not recommend them because they were paid. There was a statistically significant difference in the knowledge score about rotavirus vaccine according to the age of the family physicians and whether they recommended any of the special vaccines (p<0.001). There was a statistically significant difference between the knowledge score about rotavirus vaccine and the status of the physicians to have their own children vaccinated against rotavirus (p=0.011). Conclusions: Among the family physicians who participated in our study, the knowledge scores of physicians who recommended vaccinations other than the routine vaccination schedule were significantly higher than those who did not recommend both rotavirus infection and rotavirus vaccine. The median age of physicians who vaccinated their own children was 33 years [28-51], while the median age of those who did not vaccinate or were undecided was 58 years [37-59]. This finding suggests that younger physicians may have a more positive attitude towards rotavirus vaccination. In general, this study revealed that the general knowledge level of family physicians about rotavirus infection was adequate, but their specific knowledge about vaccination was insufficient. The level of knowledge affects the attitudes and behaviors of physicians towards vaccination, which emphasizes the importance of targeted continuing medical education, especially for experienced physicians.