Ankara ve kırıkkale bölgelerinde üst solunum yolu enfeksiyonu kompleksi görülen kedilerde etiyolojinin majör etkenler yönünden araştırılması
Investigation of etiology in terms of major factors in cats with upper respiratory tract infection complex in Ankara and Kırıkkale regions
  1. Tez No: 984373
  2. Yazar: BUSE YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Feline herpesvirus, Feline calicivirus, Bordetella bronchiseptica, Chlamydia felis, Mycoplasma felis, Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu kompleksi, Feline herpesvirus, Feline calicivirus, Bordetella bronchiseptica, Chlamydia felis, Mycoplasma felis, Feline upper respiratory tract infection complex
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kedilerin Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE) kompleksinde 5 majör patojenin öne çıktığı bilinmektedir. Bu patojenler Feline calicivirus (FCV), Feline herpesvirus (FHV), Bordetella bronchiseptica, Chlamydia felis, and Mycoplasma felis'tir. Kedilerin barınaklar ve üretim yapılan çiftlikler gibi toplu yaşam alanlarında veya sokakta koloni halinde yaşayan kedilerde hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Hastalık genel olarak hafif üst solunum yolu belirtilerine (hapşırık, oküler ve nazal akıntı, salivasyon artışı, konjunktivitis) yol açar. İlerleyen enfeksiyonlarda öksürük, pnömoni, oral ülserasyonlar, keratitis, topallık, ateş, iştahsızlık ve bunlara bağlı olarak diğer sistemik belirtiler ortaya çıkar. Bu çalışmada Ankara ve Kırıkkale illerinde ÜSYE kompleksi enfeksiyonu bulunan kedilerde majör etkenlerin prevelansının RT-PCR ile belirlenmesi ve bu etkenlerle ilgili risk faktörlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, anamnez ve fiziksel muayene bulguları ÜSYE kompleksi enfeksiyonu ile uyumlu; Kırıkkale ilinden 48, Ankara ilinden 52 kediden steril swaplar ile nasal, oküler ve orofarengeal sürüntüler alınarak 5 ana majör patojen yönünden RT-PCR ile analiz edilmiştir. Alınan numunelerden %76'sı Feline calicivirus (FCV), %50'si Mycoplasma Felis (M.felis), %28'i Feline herpesvirus (FHV), %8'i Chlamydia felis (C. felis) ve %4'ü Bordetella bronchiseptica (B. Bronchiseptica) yönünden pozitif çıkmıştır. FCV en yüksek prevalans gösteren patojen olarak belirlenirken, B. bronchiseptica en düşük prevalansa sahip patojen olarak tespit edilmiştir. Cinsiyete göre patojen prevalansları tanımlayıcı istatistiklerle incelenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (tüm patojenler için p>0,05). Tüm klinik bulguların genel prevalansı incelendiğinde; göz akıntısı %88, burun akıntısı %1, hapşırık %67, gingivitis %64, konjunktivit %46, oral ülserasyon %44 ve hırıltılı solunum %21 olarak saptanmıştır. Koenfeksiyon durumu tanımlayıcı istatistikler kullanılarak değerlendirilmiş, enfeksiyon sayısına göre dağılıma bakıldığında araştırılan etkenler yönünden hiç patojen saptanmayan kediler örneklemin %18'ini, 1 patojen saptananlar %23'ünü, 2 patojen saptananlar %37'sini, 3 patojen saptananlar %19'unu, 4 patojen saptananlar %3'ünü oluşturmuştur. En sık görülen çoklu enfeksiyon kombinasyonları incelendiğinde; diğer patojenlerin varlığına bakılmaksızın FCV + M. felis koenfeksiyonu %45 ile en yaygın kombinasyon olarak belirlenmiştir. Bunu %25 ile FHV + FCV koenfeksiyonu ve %15 ile FHV + FCV + M. felis üçlü enfeksiyonu izlemiştir. Yaşam şekli ile koenfeksiyon arasındaki ilişki de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup (p=0.022) sokak kedilerinde koenfeksiyon oranı %65, ev kedilerinde ise %35 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is well established that the Feline Upper Respiratory Tract Infection (URTI) complex is characterized by the presence of five major pathogens: Feline calicivirus (FCV), Feline herpesvirus (FHV), Bordetella bronchiseptica, Chlamydia felis, and Mycoplasma felis. The disease is more frequently observed in cats residing in multi-cat environments, such as shelters and breeding catteries, or among colony-dwelling stray cats. Generally, the disease results in mild upper respiratory tract signs, including sneezing, ocular and nasal discharge, hypersalivation, and conjunctivitis. In progressive infections, clinical manifestations such as coughing, pneumonia, oral ulcerations, keratitis, lameness, pyrexia, anorexia, and consequent systemic symptoms may develop. This study aimed to determine the prevalence of major pathogens using RT-PCR and to identify associated risk factors in cats presenting with URTI complex infections in the provinces of Ankara and Kırıkkale. Within the scope of the study, nasal, ocular, and oropharyngeal samples were collected via sterile swabs from a total of 100 cats (48 from Kırıkkale, 52 from Ankara) exhibiting anamnesis and physical examination findings consistent with URTI complex. These samples were analyzed for the five major pathogens using RT-PCR. Analysis of the samples revealed positivity rates of 76% for Feline calicivirus (FCV), 50% for Mycoplasma felis (M. felis), 28% for Feline herpesvirus (FHV), 8% for Chlamydia felis (C. felis), and 4% for Bordetella bronchiseptica (B. bronchiseptica). FCV was identified as the pathogen with the highest prevalence, while B. bronchiseptica exhibited the lowest prevalence. Pathogen prevalence according to gender was examined using descriptive statistics, and no statistically significant difference was found (p>0.05 for all pathogens). Upon examination of the general prevalence of all clinical findings, ocular discharge was detected in 88%, nasal discharge in 1%, sneezing in 67%, gingivitis in 64%, conjunctivitis in 46%, oral ulceration in 44%, and wheezing in 21% of cases. Co-infection status was evaluated using descriptive statistics. Regarding the distribution based on the number of infections, cats with no detected pathogens constituted 18% of the sample, while those with single pathogen infections made up 23%, dual infections 37%, triple infections 19%, and quadruple infections 3%. When examining the most frequent multiple infection combinations, FCV + M. felis coinfection was determined as the most common combination at 45%, regardless of the presence of other pathogens. This was followed by FHV + FCV coinfection at 25% and FHV + FCV + M. felis triple infection at 15%. The relationship between lifestyle and coinfection was also found to be statistically significant (p=0.022), with co-infection rates determined as 65% in stray cats and 35% in indoor cats.