Elitist teoriler bağlamında John Stuart Mill'in çoğul oy görüşü
John Stuart Mill's view on plural voting in the context of elitist theories
- Tez No: 984383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Elitist teori, Elitizm, Mill, John Stuart, Oy hakkı, Elite theory, Elitism, Mill, John Stuart, Voting right
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Demokrasi, halkın kendi kendini yönetmesi fikrine dayanan ve modern siyasal düşüncenin temelini oluşturan bir yönetim biçimidir. Ancak teoride halk iradesine dayanan bu anlayış, pratikte toplumsal, ekonomik ve entelektüel farklılıklar nedeniyle çeşitli sınıfsal çatışmalar üretmektedir. Bu durum, özellikle elitizm düşüncesi kapsamında tartışma konusu olmuştur. Elitizm, her yönetim biçiminde karar alma mekanizmalarının belirli bir“elit”kesim tarafından yürütüldüğü ve yürütülmesi gerektiği iddiasına dayanır. Bu bağlamda demokrasinin“çoğunluk”esaslı yapısı ile elitizmin“seçkin azınlık”anlayışı arasında bir gerilim doğmaktadır. Söz konusu gerilim,“çoğunluğun tiranlığı”tehlikesi üzerinden de ele alınmış; bu tehlikeye karşı“çoğul oy”gibi düzenlemeler önerilmiştir. Çoğul oy sistemi, bazı ölçütleri sağlayan seçmenlere ek oy hakkı vererek, seçmenler arasında oy gücü bakımından bir ayrım oluşturmaktadır. Bu düşünceyi sistematik biçimde ele alan bir faydacı ve modern elitist olarak John Stuart Mill, her bireyin oy hakkına sahip olması gerektiğini savunmakla birlikte, eğitim gibi ölçütlere bağlı olarak bazı seçmenlere ek oy hakkı verilmesini önermiştir. Mill'in bu yaklaşımı, genel oy ilkesiyle çelişmekle birlikte, faydacı bir anlayışla toplumun daha nitelikli temsilini ve çoğunluğun tiranlığını engellemeyi hedeflemiştir. Sonuç olarak bir modern elitist olarak Mill'in çoğul oy görüşü, demokrasinin eşitlik ilkesi ile elitist düşüncenin faydacı yorumu arasında özgün bir sentez arayışıdır.
Özet (Çeviri)
Democracy is a form of government based on the idea of self-rule by the people, forming the foundation of modern political thought. However, this concept—which in theory rests on the will of the people—generates various class conflicts in practice due to societal, economic, and intellectual differences. This issue has been particularly debated within the framework of elitism. Elitism holds that in every form of government, decision-making mechanisms are—and should be—carried out by a certain“elite”group. In this context, a tension arises between democracy's structure based on the“majority”and elitism's emphasis on a“select minority.”This tension has also been addressed through the danger of the“tyranny of the majority,”leading to proposals like plural voting to counter it. The plural voting system creates a distinction in voting power among voters by granting extra votes to those who meet certain criteria. John Stuart Mill, a utilitarian modern elitist who systematically explored this idea, argued that every individual should have the right to vote while proposing that some voters be given additional votes based on criteria such as education. Although Mill's approach conflicted with the principle of universal suffrage, it aimed—through a utilitarian lens—to achieve more qualified representation for society and prevent the tyranny of the majority. Ultimately, Mill's plural voting view, as a modern elitist, represents a unique attempt to synthesize democracy's principle of equality with the utilitarian interpretation of elitist thought.