Yeni-yenilenen bir asabiye olarak ABD'de Hristiyan milliyetçiliğinin Amerikan dış politikasına yaklaşımı
Christian nationalism in the United States as a new-renewed asabiyyah and its approach towards foreign policy
- Tez No: 984506
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF OKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerikan tarihi, American history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Amerika Birleşik Devletleri'nde yükselen Hristiyan milliyetçiliğini, İbn Haldun'un asabiye kavramı çerçevesinde analiz etmekte ve bu kolektif kimliğin Amerikan dış politikası üzerindeki etkilerini incelemektedir. Hristiyan milliyetçiliği bu çalışmada, yalnızca dini bir inanç ya da ideolojik yönelim değil; toplumsal çözülme, siyasi meşruiyet krizi ve kimlik bunalımına karşı gelişen yeni bir toplumsal dayanışma biçimi olarak ele alınmaktadır. Çalışmanın kuramsal zemini, İbn Haldun'un döngüsel toplumsal değişim anlayışına dayanan umran teorisidir. Yöntem olarak ise, güncel olguları anlamak amacıyla geçmişe yönelen, ters kronolojik yapıda kurgulanmış bir tarihsel sosyoloji yaklaşımı benimsenmiştir. Tarihsel sosyoloji, geçmişin sistematik incelenmesi yoluyla toplumsal yapıların ve kolektif zihniyetlerin dönüşümünü açıklamayı ve bu yolla toplumsal teorilerin yeniden inşasını amaçlar. Çalışmanın ampirik bölümünde, Hristiyan milliyetçiliğiyle özdeşleşen bireylerin dış politika tutumları anket yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, bu bireylerin büyük ölçüde militan uluslararasıcılık, yalnızcılık ve tekbaşınacılık gibi dış politika yönelimlerini benimsediğini göstermektedir. Bu tutumlar, İbn Haldun'un asabiye kavramında tanımladığı üzere, içsel toplumsal dayanışmanın dış tehdit algısıyla birleştiği savunmacı reflekslerle örtüşmektedir. Sonuç olarak tez, Hristiyan milliyetçiliğini hem iç hem dış politikada etkili olan, tarihsel kökleri güçlü ve yeniden canlanan bir asabiye biçimi olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes the rise of Christian nationalism in the United States through the lens of Ibn Khaldun's concept of asabiyyah and examines how this collective identity influences U.S. foreign policy. Christian nationalism is approached not merely as a religious or ideological movement but as an emerging form of collective solidarity developed in response to perceived societal fragmentation, a crisis of political legitimacy, and identity disorientation. The study is theoretically grounded in Ibn Khaldun's cyclical theory of social transformation, as formulated in his concept of umran. Methodologically, it employs a reverse chronological structure informed by the logic of historical sociology. As a discipline, historical sociology systematically investigates the past to reconstruct and inform empirical findings and theories about social and political change. The empirical section of the study investigates the foreign policy orientations of individuals who identify with Christian nationalism, using survey methodology. Findings reveal a strong correlation between Christian nationalist identity and preferences for militant internationalism, isolationism, and unilateralism. These orientations reflect the defensive logic described in Ibn Khaldun's theory whereby internal social cohesion (asabiyyah) determines a group's capacity to confront external threats. The study concludes that Christian nationalism functions as a new or renewed form of asabiyyah, shaping not only domestic political discourse but also foreign policy preferences in contemporary U.S. politics.